Σε εξόφληση των προστίμων που του καταλογίστηκαν από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, για την υπόθεση του λογαριασμού των περίπου 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων που εντοπίστηκε μέσω της «λίστας Λαγκάρντ» στην ελβετική HSBC, προχώρησε ο δικηγόρος, συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Παπασταύρου τονίζει ότι για να πληρώσει το πρόστιμο δανείστηκε το ποσό των 3,3 από τον πραγματικό δικαιούχο του ελβετικού λογαριασμού επιχειρηματία Σαμπύ Μιωνή, και πως επέλεξε να πληρώσει τα χρήματα καθώς θα βρισκόταν αντιμέτωπος με την απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος.

Παράλληλα σημειώνει πως το επίμαχο πρόστιμο τού καταλογίστηκε άδικα αφού ο λογαριασμός που καταγράφεται στη «λίστα Λαγκάρντ» δεν του ανήκει, ενώ επαναλαμβάνει τη θέση του πως επιχειρήθηκε «η προσωπική και επαγγελματική διαπόμπευσή» του, μέσω «κατασκευασμένου στοιχείου αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Παπασταύρου έχει ως εξής:

«Προχώρησα σήμερα, για λόγους συμμόρφωσης στις διατάξεις που προβλέπουν την καταβολή ταμειακά βεβαιωμένων ποσών, στην εξόφληση των προστίμων που μου καταλογίσθηκαν άδικα για τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο δεν ήμουν δικαιούχος. Με βάση ένα κατασκευασμένο “στοιχείο”, αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης, επιχειρήθηκε η προσωπική και επαγγελματική μου διαπόμπευση. Η καταβολή έγινε μέσω δανείου που αναγκάστηκα να πάρω από τον πραγματικό δικαιούχο του λογαριασμού καθώς προσωπικά ουδέποτε απέκτησα ούτε και διαθέτω τέτοιο ποσό.

Δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν αποδέχομαι τον υπό κρίση καταλογισμό. Προχωρώ στην άσκηση όλων των προβλεπομένων από τη νομοθεσία ενδίκων ενεργειών, προκειμένου να διαγνωστεί από τις δικαστικές αρχές η σε βάρος μου αδικία και να ακυρωθεί το σχετικό πρόστιμο. Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος αυτής, της επώδυνης για εμένα, διαδικασίας θα δικαιωθώ».

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες οι οικονομικοί εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση του συμβούλου του κ. Σαμαρά απέστειλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τον «φάκελο Παπασταύρου» προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία είτε εξόφλησης του προστίμου του ΚΕΦΟΜΕΠ είτε της άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν στην Εισαγγελία, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου καταλόγισε στον δικηγόρο ποσό 3,3 εκατομμυρίων ευρώ έπειτα από προσωρινό φορολογικό έλεγχο που διενήργησε, καθώς δέχεται πως ο κ. Παπασταύρου είναι πραγματικός δικαιούχος του επίμαχου λογαριασμού και πως απέκρυψε χρήματα από το 2000 έως και το 2012.

Ο κ. Παπασταύρου κλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε κατάθεση από τους οικονομικούς εισαγγελείς ως ύποπτος τέλεσης των αδικημάτων της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο λογαριασμός ανήκει στην εταιρία STABRI με «πληρεξούσιο» (attorney) τον δικηγόρο και τους γονείς του, ενώ δικαιούχος εμφανίζεται η εταιρία. Ο κ. Παπασταύρου υποστηρίζει πως από το μετοχολόγιο της εταιρίας προκύπτει ότι μοναδικός δικαιούχος της εταιρίας και κάτοχος των μετοχών της είναι ο παιδικός φίλος του Σάμπυ Μιωνή κάτι που επιβεβαιώνει σε καταθέσεις και ο ίδιος ο επιχειρηματίας.

Οι φορολογικές αρχές προχώρησαν σε καταλογισμό προστίμου καθώς φέρεται να έλαβαν γνώση ενός επιπλέον στοιχείου, που αφορά εγγραφή excel, στην οποία ο κ. Παπασταύρου και οι γονείς του εμφανίζονται ως «τελικοί δικαιούχοι» (beneficial Owner) του λογαριασμού της εταιρίας STARBI.

Το συγκεκριμένο excel, που αμφισβητεί ο δικηγόρος, φέρεται να προέρχεται από τα αρχεία που κατέθεσε πρόσφατα στις ελληνικές εισαγγελικές ο Εβρέ Φαλτσανί, πρώην στέλεχος της HSBC που υπέκλεψε τα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Μοιράσου το άρθρο: