Γ. Μάζης: Η Τουρκία χειρίζεται με εκβιαστικό τρόπο το θέμα των προσφυγικών ροών (audio)

Ο Γιάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και την Φωνή της Ελλάδας, για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Μάζης χαρακτήρισε ύπουλη και τρισάθλια την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να νομιμοποιήσει εμμέσως ένα ανύπαρκτο κράτος, τοποθετώντας στο δείπνο των ηγετών, που συμμετείχαν στην Σύνοδο, τους τουρκοκυπρίους και αναρωτήθηκε, πως θα μπορούσαμε να περιμένουμε καλή πίστη στην αντιμετώπιση των ζητημάτων, που μας ενδιαφέρουν.

Αναφερόμενος στο θέμα των προσφυγικών ροών, ο καθηγητής Γεωπολιτικής τόνισε ότι, η Τουρκία χειρίζεται αυτό το ζήτημα με εκβιαστικό τρόπο και αναφορικά με την στάση της απέναντι στους πρόσφυγες, τίθεται θέμα διεθνούς νομιμότητος.

Ο κ. Μάζης συνέδεσε τις εξελίξεις στο προσφυγικό και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και χαρακτήρισε ως μέγιστο κίνδυνο την διάσπαση του ευρωπαϊκού μετώπου στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όταν η Ευρώπη διασπάται και ο καθείς, εκ των κρατών των ευρωπαϊκών, κοιτάζει πως θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κράτους του …». «Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη πουλάει ουσιαστικά την ψυχή της στον διάβολο, στην κυριολεξία και δεν βλέπει ότι τα φαινόμενα τύπου Αυστρίας, θα ακολουθηθούν με την Γαλλία, την Ιταλία κλπ. Δηλαδή, που οδεύει αυτή η Ευρώπη; Στην καταστροφή της», ανέφερε ο καθηγητής.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος