Συνάντηση Βούτση με Greenpeace – Ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για CETA και TTIP

Την άμεση συγκρότηση μιας ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θ’ ασχοληθεί με το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών (CETA και TTIP -μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ), προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με αντιπροσωπεία της Greenpeace, αποτελούμενη από τους Νίκο Χαραλαμπίδη, διευθυντή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, και την Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για την TTIP και τη CETA.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο γενικός και ο ειδικός γραμματέας της Βουλής, Κωνσταντίνος Αθανασίου και Κωνσταντίνος Βασιλάκης.

Ο κ. Βούτσης ότι άμεσα μέσα το καλοκαίρι η Βουλή θ’ αναλάβει πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας ad hoc επιτροπής για το θέμα, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι μεγάλων οργανώσεων με διεθνή αναγνώριση και ενασχόληση με το ζήτημα, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, πέραν των βουλευτών.

Η Greenpeace σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει θετική την πρωτοβουλία αυτή και πως “μία τέτοια κίνηση αναμένεται να συμβάλει στην κάλυψη του σοβαρού κενού διαφάνειας και ενημέρωσης των πολιτών που χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις για τις δύο συμφωνίες”.
Από την πλευρά του, ο κ. Χαραλαμπίδης επισημαίνει σε δηλώσεις του ότι η πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και τονίζει ότι “οι δυο συμφωνίες δεν δέχονται διορθώσεις ή βελτιώσεις αλλά μόνο συνολική απόρριψη πρωτίστως για λόγους δημοκρατίας. Η ημέρα που τα επιχειρηματικά λόμπι θα επιβάλλουν και με τον νόμο πλέον τις επιθυμίες τους σε κυβερνήσεις θα είναι το τέλος για κεκτημένα δεκαετιών στο χώρο των εργασιακών δικαιωμάτων, της υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και συνολικά της δυνατότητας της κοινωνίας να παρεμβαίνει και να επηρεάζει τα κοινά. Η κοινωνία των πολιτών οφείλει επίσης να αναλάβει δράση και να πιέσει τους πολιτικούς μας να πουν όχι στις δύο αυτές συμφωνίες στο σύνολό τους”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος