Ν. Παππάς: Καθαροί οι κανόνες στο νέο τηλεοπτικό τοπίο – Αντιπαράθεση με φόντο τις άδειες

Οριστικά τέσσερις θα είναι οι τηλεοπτικές άδειες, ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος έκανε γνωστό ότι αμέσως μετά το πέρας της δημοπράτησης θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αδειοδότηση περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών. Οι αναφορές πυροδότησαν για άλλη μια πολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΔ να ανακοινώνει ότι θα καταργήσει το νόμο όταν γίνει κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει ολιγοπώλιο στους τηλεοπτικούς σταθμούς για να έχει το μονοπώλιο στην χειραγώγηση της κοινής γνώμης», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί ακυρώθηκε ο ρόλος του ΕΣΡ, γιατί παραβιάστηκε το Σύνταγμα και φθάσαμε σε μία παρωδία διαγωνισμού. «Ο Κυριάκος Μητστοτάκης θα ακυρώσει το νόμο Παππά», είπε τέλος ο κ. Κουμουτσάκος.

«Δεν μας εκπλήσσει η πλήρης ταύτιση του εκπροσώπου της ΝΔ με τις θέσεις των καναλαρχών», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Κουμουτσάκος, «μίλησε για ακύρωση του ρόλου του ΕΣΡ, τη στιγμή που η ίδια η Ν.Δ. αρνήθηκε – και μάλιστα επανειλημμένα – να συναινέσει ώστε να συγκροτηθεί η ανεξάρτητη αρχή. Ισχυρίστηκε ότι παραβιάστηκε το Σύνταγμα, ενώ η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλαρχών, κρίνοντας ότι υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος να ολοκληρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός. Έκανε λόγο για ολιγοπώλιο, αλλά «ξέχασε» τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν παράνομο το καθεστώς λειτουργίας που άνθισε επί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Ανακάλυψε τώρα «διαγωνισμό-παρωδία», ενώ ήταν αυτοί που έδωσαν όλο τον «αέρα» της χώρας στη DIGEA των καναλαρχών για 15 χρόνια με 18 εκατ. ευρώ, μέσω «διαγωνισμού» με ένα και μοναδικό υποψήφιο» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανταπαντώνας, το γραφείο Τύπου της ΝΔ, σημείωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας, ετοιμάζεται ενόψει ΔΕΘ να επιστρέψει «στον τόπο του εγκλήματος, στον τόπο των ψευδών και των κάλπικων υποσχέσεών του».

Την Πέμπτη 25 Αυγούστου, θα διεξαχθεί στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, προσομοίωση της δημοπρασίας με καλεσμένους τους εκπροσώπους των υποψηφίων, ώστε να εξοικειωθούν με τη διαδικασία και να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα κατά τη διεξαγωγή της δημοπρασίας.

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ανακοίνωσε πως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει καμία δυνατότητα διαρροής πληροφοριών, κακόβουλης χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής προσφορών ή τυχόν επικοινωνίας των συμμετεχόντων με στόχο το συντονισμό των προσφορών (δημιουργία καρτέλ) και τη νόθευση του ανταγωνισμού.

Το έντυπο υλικό που θα επιβεβαιώνει τις προσφορές, θα μεταφέρεται μεταξύ Επιτροπής (η οποία θα είναι εγκατεστημένη στη μεγάλη κεντρική αίθουσα) και υποψηφίων (τα 5μελή επιτελεία των οποίων θα βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους) με καθορισμένους κλητήρες. Κατά την ημέρα της δημοπρασίας θα απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε ενσύρματης ή ασύρματης συσκευής επικοινωνίας από τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων. Σε περίπτωση παραβίασης των όρων του διαγωνισμού θα αποκλείεται η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ και αυτή θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν ρίχνει «μαύρο» σε κανένα κανάλι, όπως η κυβέρνηση Σαμαρά έριξε στην ΕΡΤ, καθώς με τη διαδικασία αδειοδότησης δεν πέφτει «μαύρο» σε κανένα νόμιμο κανάλι, για τον απλό λόγο ότι τα κανάλια που εκπέμπουν σήμερα λειτουργούν χωρίς άδεια.

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος