Αλ. Τσίπρας στην ΕΡΤ: Η συμφωνία κατοχυρώνει πλήρως την κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας (video)

Το πρωί της Παρασκευής 15 Ιουνίου, στις 10:00 θα διεξαχθεί η ειδική συνεδρίαση της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός, θα ενημερώσει την ελληνική αντιπροσωπεία για τη συμφωνία στο Σκοπιανό.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ χαρακτήρισε σημαντική κατάκτηση το Βόρεια Μακεδονία, τονίζοντας πως η συμφωνία για την ονομασία της ΦΥΡΟΜ μπορεί να είναι βιώσιμη και υπηρετεί το αμοιβαίο συμφέρον.

Η ονομασία δεν είναι αμετάφραστη, αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας, αν θα αναφέρει την ονομασία στη γλώσσα της ή στη γλώσσα των γειτόνων, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας, ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτή η συμφωνία κατοχυρώνει πλήρως την κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας ως ελληνική κληρονομιά και δεν παραγνωρίζει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό των κατοίκων της γειτονικής χώρας σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε την ενημέρωση, είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη στάση του πολιτική τζογαδόρου και ανεύθυνη απέναντι σε ένα εθνικό θέμα.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, στο τέλος των μνημονίων και στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία. Επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. δεν υπήρχε ορίζοντας να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι δεν ζητάει από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του, αλλά να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση και την πορεία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αξιοπιστία της λύσης που θα δοθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, θα κριθεί από τις αγορές και επισήμανε ότι πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία.

Ποτέ δεν υποσχέθηκα στον Ερντογάν ότι θα γυρίσουν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, είπε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη ενέργεια την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, τονίζοντας ότι δεν συνάδει με την καλή γειτονία.

Τι λένε κυβερνητικά στελέχη για τις εξελίξεις στο  Σκοπιανό

«Το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ, η ΔΗΜΑΡ τοποθετούνται με πολύ θετικό τρόπο απέναντι στη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος ότι σε περίπτωση που εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις από τη μεριά των γειτόνων μας και η συμφωνία έρθει στη Βουλή για κύρωση, θα υπάρξει μια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

Για τη Νέα Δημοκρατία είπε πως «από την αρχή είχε πάρει την πολιτική απόφαση, η οποία σχετίζεται με τους εσωτερικούς συσχετισμούς στο κόμμα, να απορρίψει τη συμφωνία και τώρα προσπαθεί να βρει επιχειρήματα για να παρουσιάσει την απόφασή της ως στοιχειωδώς τεκμηριωμένη».

«Αν κάποιος προσπαθήσει να βρει επιχειρήματα επειδή η αρχική του τοποθέτηση είναι να σταθεί απέναντι στη συμφωνία, προφανώς θα μπορέσει και να δημιουργήσει τέτοια επιχειρήματα, να ανακαλύψει τέτοια επιχειρήματα. Το θέμα είναι θέλουμε ή δεν θέλουμε την επίλυση της διένεξης με την ΠΓΔΜ», παρατήρησε.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό

Έτοιμη να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, εμφανίζεται η ΝΔ, καθώς ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα για να αναδειχθεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει πολιτική εντολή για να υπογράψει αυτή την κακή συμφωνία για την Ελλάδα.

Αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής θα υποστεί άλλη μια μνημειώδη κοινοβουλευτική ήττα, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα είναι απαράδεκτη, δεν θα την υποστηρίξει και δεν θα την υπογράψει, δηλώνει ο πρόεδρος της ΦΥΡΟΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ.

Για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ, αλλά οι πολίτες, σχολίασε η κυβέρνηση της ΦΥΡΟΜ και τον κάλεσε να απομονωθεί στην πολιτική σκηνή.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να δώσει συστατική επιστολή για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και «γι αυτό τα κάνει όλα άρον – άρον», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ επισήμανε ότι η συμφωνία με την πΓΔΜ, περιέχει το σπέρμα του αλυτρωτισμού αφού γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση ως εθνικότητα και ως γλώσσα η «μακεδονική».

Στο Κίνημα Αλλαγής ο Σπύρος Δανέλλης δηλώνει ότι με βάση τα όσα γνωρίζει τον καλύπτει η συμφωνία και ότι θα την ψηφίσει, την ώρα που στο Κίνημα σημειώνουν ότι θα τοποθετηθούν αφού εξετάσουν το κείμενο της συμφωνίας.

Συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας επιχειρεί να προκαλέσει η ηγετική ομάδα της ΝΔ, υποστηρίζει σε δήλωσή του ο Γιάννης Ραγκούσης, με στόχο, ένα νέο εθνικό διχασμό, όπως αναφέρει. Την χαρακτηρίζει επιπλέον, «αδίστακτη κι εθνικά επικίνδυνη». «Σήμερα, επιχειρούν πάλι να κερδοσκοπήσουν κομματικά σε βάρος της πατρίδας, ενώ είναι αυτοί οι ίδιοι που μας οδήγησαν στο εθνικό Βατερλώ με την ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα όλη σχεδόν η υφήλιος να την έχει αναγνωρίσει ως Μακεδονία, τους κατοίκους της ως Μακεδόνες και τη γλώσσα τους ως μακεδονική» ανέφερε.

Στους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας, ενώ ο Πάνος Καμμένος έχει θέσει θέμα αυστηρής κομματικής πειθαρχίας.

«Οι ώρες είναι κρίσιμες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, και πρόσθεσε «η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο ολίσθημα να πάει να δώσει το όνομα της Μακεδονίας χωρίς να διαπραγματευτεί.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις: 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος