Ημερομηνία – σταθμός για την χώρα μας είναι η προσεχής Δευτέρα 20 Αυγούστου, καθώς θα σηματοδοτήσει την έξοδο -και επισήμως- από τα μνημόνια. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το τέλος των προγραμμάτων στήριξης και θα δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Στοίχημα αποτελεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες στην ΔΕΘ.

Φοροελαφρύνσεις, συντάξεις και αφορολόγητο βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, το οποίο θα εξειδικεύσει τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες «με κοινωνικό πρόσημο» που θα εξαγγελθούν.

Π. Μοσκοβισί: Συλλογικά ισχυρότερη η Ευρώπη

Την άποψη ότι η όλη Ευρώπη βγαίνει από την οκτάχρονη κρίση «συλλογικά ισχυρότερη» εκφράζει ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ενόψει της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως σημειώνει ο ίδιος σε γραπτές δηλώσεις του προς τον Τύπο, «χωρίς την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια η ελληνική οικονομία θα είχε καταρρεύσει», ενώ παράλληλα «όλες οι οικονομίες της ΕΕ θα είχαν παρασυρθεί, τουλάχιστον εν μέρει, στην ελληνική άβυσσο».

Αντιδράσεις
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων αναφέρει ότι «η χώρα θα βγει από τα μνημόνια μόνο από νομικής πλευράς. Στα λόγια, η κυβέρνηση περιγράφει το αφήγημα της και επικοινωνιακά επενδύει στην επόμενη μέρα. Πως όμως μια χώρα που μέχρι το 2022 πρέπει να έχει πλεονάσματα 3,5%, μέχρι το 2060 2,4% και 99 χρόνια υπερταμείο, θα βγει από την σκληρή λιτότητα και επιτήρηση; Επενδύσεις και ανάπτυξη δεν έρχονται με εντολές, η χώρα χρειάζεται μεγάλη, σταθερή οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών. Όλα τα υπόλοιπα εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα και ταλαιπωρούν τους πολίτες. Τις φιέστες και τα πανηγύρια τα κάνουν αυτοί που δεν έχουν να πουν κάτι επί της ουσίας και αναλώνονται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα», καταλήγει η Ένωση Κεντρώων.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: