«Εμείς αγωνιζόμαστε σκληρά για να κλείσει το δυνατότερο σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, να εμπεδωθεί αυτή η εικόνα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας που έχει σημειωθεί μέσα στο 2016, χωρίς όμως υποχωρήσεις αρχής στα εργασιακά και χωρίς να προβούμε σε νομοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας, για μετά το τέλος του προγράμματος», τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε δηλώσεις που έκανε, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στην Πάτρα με την διοίκηση του εργατικού κέντρου και εκπροσώπους σωματείων

Σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «αυτή την στιγμή αναζητούμε ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών», αφού, όπως τόνισε, «είναι ένα ζήτημα κεντρικό πολιτικό, δεν είναι μόνο ζήτημα ελληνικό, είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και σε μεγάλο βαθμό και παγκόσμιο, δεδομένου ότι εξαρτάται από την θέση που θα αποφασίσει να τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Όσον αφορά στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι ουσιαστική λύση θα δοθεί όσο η κατάσταση στην ελληνική οικονομία θα βελτιώνεται και συμπλήρωσε: «Αυτό φαίνεται, όταν μέσα στο 2016 έχουμε σημειώσει μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κλείσαμε μία χρονιά με το καλύτερο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης και φαίνεται να υπάρχει μία τάση βελτίωσης του προβλήματος. Όμως, σε καμία περίπτωση αυτό δεν μας επιτρέπει να επιχαίρουμε, δεδομένης της εξαιρετικά δεινής κατάστασης της ανεργίας σε όλη την χώρα. Νομίζω ότι πρέπει να βλέπουμε πως τα δεδομένα αρχίζουν να είναι ελαφρώς ευνοϊκότερα».

Σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι « δεν είναι ένα ζήτημα ιδεοληψίας της Αριστεράς, αλλά είναι ένα ζήτημα που αφορά την ανάπτυξη, το πώς δηλαδή βλέπουμε την δίκαιη ανάπτυξη». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «μόνο μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μπορεί ο πλούτος που παράγεται να κατανεμηθεί ισότιμα σε όλους τους εργαζόμενους με την μορφή του μισθού».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους ελέγχους στην αγορά εργασίας, τόνισε ότι «έχουμε ξεκινήσει την ανασυγκρότηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, διότι η μαύρη εργασία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως επίσης η ανασφάλιστη εργασία και η υποδηλωμένη εργασία».

Ακόμη σημείωσε, ότι «κάνουμε εντατικούς ελέγχους και νομίζω ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει περάσει σε μία φάση περισσότερο εντατική και περισσότερο δημιουργική και αυτό φαίνεται και από τους ελέγχους που γίνονται και τα πρόστιμα που επιβάλλονται». Όπως είπε σε αυτό το σημείο, «με τους ελέγχους που έγιναν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, πάρα πολλοί εργαζόμενοι έλαβαν τελικά το δώρο, που υπό συνθήκες εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν το λάμβαναν».

 

«Ουσιαστική η συνάντηση με την υπουργό»

Ουσιαστική χαρακτήρισε την σημερινή συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, Σταυρούλα Παναγοπούλου – Νικολάου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της, «συζητήσαμε θέματα που ταλανίζουν την εργατική τάξη και η υπουργός Εργασίας μάς ενημέρωσε για όλες τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να αποκατασταθούν, τουλάχιστον οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Όμως, όπως τόνισε, «εμείς πάντα λέμε ότι εκ του αποτελέσματος κρίνονται τα πάντα». Επίσης ανέφερε ότι «εμείς ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στην υπουργό για να μπορέσει όλα αυτά τα οποία μας είπε και για τα οποία παλεύει, να γίνουν πραγματικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: