Σε ναυάγιο οδηγήθηκε και η νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, παρά την τροποποιημένη εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς με τη συναίνεση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού συγκεντρώθηκαν οι 16, όχι όμως και οι απαιτούμενες 19 θετικές ψήφοι για την αποδοχή της νέας κυβερνητικής πρότασης. Σε ανακοίνωσή του, το Μαξίμου έκανε λόγο για «ευρεία πλειοψηφία (…) που υποχρεώνει την ΝΔ να μετακινηθεί από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης». Στη Διάσκεψη έγιναν σημαντικά βήματα, ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Επικρατείας  Ν. Παππάς, και κάλεσε σε συνέχιση της προσπάθειας για λύση ζητώντας από τη ΝΔ να πάει από το «Παρών» στο «Ναι».

Σε ακόμη μία προσπάθεια συναίνεσης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης νωρίτερα είχε αποσύρει την πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα και πρότεινε για πρόεδρο του εποπτικού οργάνου τον Ροδόλφο Μορώνη και αντιπρόεδρο τον Βασίλη Μουλόπουλο. Ακολούθως, μετά από ενστάσεις της αντιπολίτευσης, αντικαταστάθηκε η υποψηφιότητα του κ. Μουλόπουλου από τον Νίκο Κιάο, και ο κ. Μουλόπουλος προτάθηκε για μέλος.

Στην ψηφοφορία δεν επιτεύχθηκε η πλειοψηφία των 4/5, ωστόσο διατυπώθηκαν 16 «Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, 6 «Παρών» από ΝΔ και ΚΚΕ, 1 «Όχι» από την Ένωση Κεντρώων και 1 «Απών» εκ μέρους της Χρυσής Αυγής.

Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει η συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς έγινε γνωστό ότι η απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθεί μετά από 2 μήνες κατ’ ελάχιστο, χαρακτηρίζοντας συνταγματικό ατόπημα το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι τώρα σε αυτή την υποχρέωση.

Όσον αφορά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την τροπολογία Παππά που κατατέθηκε στη Βουλή και με την οποία επιστρέφουν στο ΕΣΡ οι αρμοδιότητες για τη διαγωνιστική διαδικασία και τον καθορισμό του αριθμού των αδειών, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι επιλέχθηκε η διατύπωση «αναστέλλεται» αντί «καταργείται» για να μην υπάρξουν απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου. Παράλληλα, εγγυήθηκε προσωπικά ότι αυτό δεν σημαίνει επιφύλαξη της κυβέρνησης ώστε να επιτραπεί κάτι άλλο, καθώς και πως δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση.

Από την πλευρά τους ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν κατάργηση και όχι αναστολή των διατάξεων, και έκαναν λόγο για καχυποψία έναντι της κυβέρνησης. Υπογράμμισαν επίσης, την ανάγκη για πλήρη επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και να ακολουθήσει στη συνέχεια η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για τη στελέχωσή του.

«Δεν θα ψηφίσουμε, ούτε αυτή, ούτε και άλλη πρόταση, αν δεν συμφωνήσουμε πρώτα σε κείμενο για την κατάργηση του νόμου Παππά», ανέφερε δια του Νίκου Δένδια, η ΝΔ.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε μήνυμά του στο twitter ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σημείωσε οτι «Τα κόμματα του ΝΑΙ στη σημερινή Διάσκεψη Προέδρων είναι αυτά που ψήφισαν όλα ή πολλά από τα άρθρα του ν.4339».

Σε προηγούμενη ανάρτησή του ανέφερε πως στη Διάσκεψη Προέδρων έγιναν σημαντικά βήματα.

Στο ρεσιτάλ ανευθυνότητας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε σήμερα η ΝΔ, ανέφερε ο εκπρώσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σχετικά με τη διαδικασία συγκρότησης του νέου ΕΣΡ.

Η Ένωση Κεντρώων με ανακοίνωσή της εξηγώντας γιατί ψήφισε «Όχι» στη Διάσκεψη των Προέδρων ανάεφερε ότι «ψηφοφορίες χωρίς να έχει υπάρξει προσυνεννόηση μεταξύ των κόμματων για υιοθέτηση των προσώπων του νέου ΕΣΡ δεν έχουν καμία αξία, ιδιαίτερα όταν τα προτεινόμενα πρόσωπα ανήκουν σε κόμματα και δεν είναι αντικειμενικού κύρους και αδιαπραγμάτευτης κοινωνικής αποδοχής. Αν συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση θα χάσει την όποια αξιοπιστία της έχει απομείνει. Το Σύνταγμα που ζητεί 4/5 δεν το ζητεί τυχαία, ζητά συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων».

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

 

Μοιράσου το άρθρο: