«Το μεγάλο δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι αν θα αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση ή ως πρόβλημα των χωρών υποδοχής, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι περισσότεροι στη σημερινή συνάντηση συμφωνούν με την άποψη της συλλογικής ευθύνης. «Δευτερογενείς ροές από την Ελλάδα δεν υφίστανται ή είναι ελάχιστες, καθώς έχουν μονομερώς κλείσει τα βόρεια σύνορά μας. ‘Δεν έχουμε αντίρρηση να περιοριστούν αλλά πιο σημαντικό είναι να μειώσουμε τις πρωτογενείς ροές από την Τουρκία», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να δείξει ένα πρόσωπο αποκρουστικό, σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες της, το οποίο δείχνουν άλλες χώρες», τόνισε ο πρωθυπουργός θέτοντας με ιδιαίτερη έμφαση και το ζήτημα των επανενώσεων των οικογενειών

.Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν υφίστανται δευτερογενείς ροές από τη χώρα μας, καθώς έχουν μονομερώς κλείσει τα βόρεια σύνορά μας.

Εκτός από την πάγια ελληνική πρόταση την οποία διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην άτυπη σύνοδο των 16 στις Βρυξέλλες,  Παρίσι και Μαδρίτη προτείνουν «κλειστά κέντρα στο ευρωπαϊκό έδαφος» για τους μετανάστες, ενώ η Ιταλία αντιπροτείνει κέντρα προσφύγων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Όλα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, υπάρχει σύγκλιση απόψεων στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της Frontex και να γίνει μια πραγματική συνοριοφυλακή. Παράλληλα, πολλοί συμφωνούν με την ιδέα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το ‘Ασυλο, EASO , να γίνει ένας πραγματικός ευρωπαϊκός οργανισμός που θα αναλαμβάνει τις αιτήσεις για το άσυλο στην ΕΕ.

Πηγές της Επιτροπής ανέφεραν, ότι η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό χάσμα , ύψους 500 εκατ. ευρώ , για το Ταμείο για την Αφρική, καθώς επίσης να αρχίσει να εκταμιεύεται το δεύτερο πακέτο, ύψους 3 δισ. ευρώ, προς την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «πλατφόρμες» υποδοχής μεταναστών, υπάρχουν δύο προτάσεις. Να δημιουργηθούν πλατφόρμες τύπου «hotspots» σε χώρες εκτός της ΕΕ, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και μεταναστών που δικαιούνται χορήγηση ασύλου. Δεύτερον, η Γαλλο-Ισπανική πρόταση, να αναλάβει δηλαδή η ΕΕ τη λειτουργία των hotspots στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση για το άσυλο μετατίθεται για το Σεπτέμβριο.

«Σαφώς ικανοποιημένος» δήλωσε ο Κόντε

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Ιταλός πρωθυπουργός αν έφερε ότι επιστρέφει στην Ιταλία από τη συνάντηση των Βρυξελλών «σαφώς ικανοποιημένος.

«Οδηγήσαμε τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε. Η Ιταλία παρουσίασε πρόταση με την οποία ζητά, μεταξύ άλλων, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί όσον αφορά τους οικονομικούς μετανάστες που μπαίνουν στην ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, να ληφθούν αντίμετρα οικονομικού χαρακτήρα για τις χώρες που δεν δέχονται να τους παραλάβουν.

Εξάλλου, μια από τις ιδέες που προωθούν κάποιοι ηγέτες είναι η δημιουργία των λεγόμενων «πλατφορμών αποβίβασης», δηλαδή hot spots, εκτός Ευρώπης.

Τι ζητά η Ιταλία

Η Ρώμη, με την πρότασή της, ζητά «κοινή ευθύνη των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τους ναυαγούς», κάτι που σημαίνει ότι μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να αποβιβάζονται σε όλες τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.

  • Να ξεπερασθεί το κριτήριο πρώτης εισόδου, διότι «όποιος αποβιβάζεται στην Ιταλία αποβιβάζεται στην Ευρώπη» και πρέπει να υπογραμμισθεί και πάλι η ανάγκη να επιδειχθεί τόσο αλληλεγγύη, όσο και αίσθημα ευθύνης.
  • Την δημιουργία κέντρων στην Λιβύη και τον Νίγηρα, όπου να εξακριβώνεται ποιος μπορεί να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη και ποιος θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του.
  • Ευρωπαϊκά κέντρα προστασίας σε πολλές χώρες μέλη, για την προστασία των δικαιωμάτων όσων φτάνουν στην Ευρώπη, αλλά και την τήρηση της δημόσιας τάξης.
  •  Τεχνικές συμφωνίες ανάμεσα στις διάφορες χώρες, αναφορικά με τις «δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων» μέσα στις χώρες της Ένωσης

Μακρόν: Η Γαλλία «δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν»

«Πρέπει να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με χώρες εκτός ΕΕ, με τη Λιβύη, τα Βαλκάνια, χώρες της Ασίας και της Αφρικής» είπε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για «πολιτική κρίση». Τόνισε επίσης την ανάγκη να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση με «μεθοδικότητα» αλλά και «ανθρωπιά». Ο πρόεδρος της Γαλλίας διευκρίνισε ότι κατά τις συνομιλίες απορρίφθηκαν λύσεις που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ τόνισε ότι οι θέσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με των υπολοίπων στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δώσει μια άτυπη προθεσμία για την επίτευξη συμβιβασμού στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του Κοινού Συστήματος Ασύλου, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού του Δουβλίνου, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής πριν από το καλοκαίρι, στις 28 και 29 Ιουνίου.

Μέρκελ: «Θέλουμε διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές»

«Γνωρίζουμε ότι δυστυχώς δεν θα έχουμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης στη σύνοδο κορυφής», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιμένοντας στην ανάγκη για «διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες» και όχι σε κοινή απόφαση δεδομένων των διαφορών ανάμεσα στις χώρες του Βορρά που επικεντρώνονται στον περιορισμό των λεγόμενων δευτερογενών μεταναστεύσεων και στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που διεκδικούν βοήθεια στη διαχείριση των εισροών και μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

«Αυτή η συνάντηση δεν έχει σκοπό τη διάσωση μιας καγκελαρίου, αλλά την εύρεση κοινών λύσεων σε ένα πρόβλημα που δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό» δήλωσε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, αφήνοντας αιχμές για το τελεσίγραφο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών που ζητούν αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας.

Τέλος, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως η Ισπανία υποστηρίζει μια «κοινή απάντηση» σε αυτήν την «παγκόσμια πρόκληση», που δημιουργούν τα μεταναστευτικά ρεύματα, τα οποία σε αυτή τη φάση εντοπίζονται κυρίως στη δυτική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Σχετική είδηση: ΕΕ-μετανάστευση: Στόχος η συναίνεση για να σταματήσει η ευρωπαϊκή κακοφωνία

Μοιράσου το άρθρο: