Αλ. Τσίπρας: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον διάλογο της Ευρώπης με τις αραβικές χώρες (video)

Tις πολυμελείς αντιπροσωπείες από τον αραβικό κόσμο, “που αναγνωρίζουν τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα”, καλωσόρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ευρωαραβική Σύνοδο που διεξάγεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα. «Η Ελλάδα καθιερώνεται ως δυναμική οικονομία, με υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό και ως ένας αναντικατάστατος περιφερειακός ενεργειακός, εμπορικός, ναυτιλιακός και μεταφορικός διαμετακομιστικός κόμβος. Η Ελλάδα αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο, αυτόν του ευρωπαϊκού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και την υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Karin Kneissl είχε ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μουσικής, στο περιθώριο της 3ης Ευρωαραβικής Συνόδου.

«Η σημερινή Διάσκεψη πραγματοποιείται σε ένα κρίσιμο μομέντουμ, σε μια στιγμή καμπής και σημαντικής δυναμικής για τις ελληνοαραβικές και ευρωαραβικές σχέσεις, αλλά και για την Ελλάδα που εξέρχεται από μια πολυετή κρίση, αλλά εξέρχεται πιο αισιόδοξη και πιο δυνατή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, παραπέμποντας σε σημαντικά έργα: Τους αγωγούς TAP, IGB, στον Κάθετο Διάδρομο, τον EastMed, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσσας και την ανάπτυξη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις με το Βελιγράδι και τη Μαύρη Θάλασσα, στη σιδηροδρομική Εγνατία, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και στην αναβάθμιση των λιμανιών μας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και σύντομα της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, σε μείζονος σημασίας διαμετακομιστικά κέντρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η φετινή Ευρωαραβική Σύνοδος έχει τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων και καλωσόρισε το υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης από τις περιοχές όχι μόνο του αραβικού κόσμου, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα από τα Βαλκάνια. «Το όραμα στο οποίο βασίζεται αυτή η Διάσκεψη, γίνεται όλο και πιο σημαντικό για την περιοχή μας» είπε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του., επισημαίνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο μόνο αν συνεργαστεί με τον Αραβικό κόσμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα.”

“Παράλληλα ξεκλειδώνεται η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, επιμένουμε διαρκώς στην ανάγκη βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, όπως και στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε.

“Πριν από τρία χρόνια τέτοιο καιρό, η Ελλάδα μόλις άρχιζε να θέτει τις βάσεις για την οικονομική της επανάκαμψη και την ανάκτηση του γεωπολιτικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή. Σήμερα, έχουμε πλέον την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.

Αφήνουμε πίσω μας τα υφεσιακά προγράμματα, αποκτάμε ολοένα και πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ γινόμαστε ξανά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, είπε ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να κινηθεί το 2018 στο 2,1% και στο 2,5% για το 2019 -κι αυτοί είναι οι υψηλότεροι ρυθμοί δεκαετίας και πριν από την κρίση». Προσέθεσε ότι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις αποτελούν τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της, καθώς αναμένεται αύξηση άνω του 7% και 13% αντίστοιχα για το 2018, ενώ σημείωσε ότι ο τουριστικός τομέας παρουσιάζει πολύ μεγάλη άνθηση με 35 εκατ. επισκέπτες το 2018.

Σε μια αναφορά του που έγινε δεκτή με θερμό χειροκρότημα από την αίθουσα, ο κ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι «η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την ταχεία επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών για το Παλαιστινιακό, με στόχο δίκαιη λύση που να προβλέπει την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Τόνισε, ακόμα, ότι «οφείλουμε να συνεργαστούμε στενά για τη Συρία, επιδιώκοντας την ταχεία έναρξη των προσπαθειών για σταθεροποίηση και ανοικοδόμηση της χώρας, δημιουργώντας τις συνθήκες για επιστροφή των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων». Αναφερόμενος στη Λιβύη, υπογράμμισε την ανάγκη διεθνούς προσπάθειας με γνώμονα την σταθεροποίηση της χώρας.

Μήνυμα Αναστασιάδη στην ‘Αγκυρα

Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δημιουργεί νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, διεμήνυσε από το βήμα της 3ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.
Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης έστειλε μήνυμα στην ‘Αγκυρα για την επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας: «αναμένουμε και ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης, μακριά από αξιώσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο, ευρωπαϊκό κράτος».

Εστιάζοντας περαιτέρω στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, επισήμανε πως απαιτείται αντιμετώπιση του μέσω μιας ολιστικής, αλλά και συλλογικής προσέγγισης, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης, της ενότητας και της ισότιμης κατανομής.

Μπ. Μπορίσοφ: «Με την Ελλάδα θα είμαστε πάντα οι καλύτεροι φίλοι»

Το μήνυμα πως η συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς άλλους γείτονες, έστειλε, από το βήμα της 3ης Ευρωαραβικής Συνόδου Κορυφής, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ. Δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, τόνισε: «Με τον Αλέξη Τσίπρα θα συζητήσουμε λεπτομερώς τη συνεργασία μας σε ό,τι έχει να κάνει με τον αγωγό φυσικού αερίου, αυτό το 25% που μένει να διευκρινιστεί».

Ο κ. Μπορίσοφ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προσωπικές του σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Αναστασιάδη, τονίζοντας: πως «είμαστε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που επιμένουμε σταθερά στην ενότητα και τη διεθνή παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο αραβικός κόσμος δεν μπορεί παρά να είναι εταίρος μας σε αυτό. Έχουμε καλύτερες πιθανότητες όταν συνεργαζόμαστε, όταν οι προσπάθειες είναι συντονισμένες».

Δ.Αβραμόπουλος: “Μείζον ζήτημα για την Ευρώπη η διαχείριση του προσφυγικού”

Ο επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισήμανε ότι μείζον ζήτημα για την Ευρώπη και τις αραβικές χώρες είναι η διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Την ώρα που είμαστε εδώ, 70 εκατ. άνθρωποι είναι πρόσφυγες και άλλοι 250 εκατ. μετανάστες, σχεδόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Η συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής έχει ήδη μειώσει τις ροές. Αποτελεσματικότερη προστασία των συνόρων μας δε σημαίνει κλειστά σύνορα. Πρέπει να διαφυλάξουμε «ως κόρη οφθαλμού» την κατάργηση των συνόρων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης”, επεσήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

H ελληνική οικονομία ανακάμπτει και οι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση τόνισε ο Raouf Abou Zaki, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Al-Iktissad Wal-Aama που διοργανώνει διοργανώνεται από κοινού με τη Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε. την 3η Ευρω-Αραβική Σύνοδο. Ο πρόεδρος του ομίλου Tawfic Khoury, υπογράμμισε με τη σειρά του πως το φετινό συνέδριο διεξάγεται σε πολύ καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία που διαρκώς ανακάμπτει και προσελκύει διεθνείς επενδυτές.

Στην διήμερη σύνοδο συμμετέχουν εκπρόσωποι από περισσότερες από 30 χώρες. Εκτός από τους αρχηγούς κρατών, τους υπουργούς και τους αξιωματούχους της ΕΕ και των αραβικών χωρών, δίνουν επίσης το «παρόν» ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι αραβικών και ελληνικών επιμελητηρίων.

Το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των ηγετών και των αξιωματούχων των κρατών και της ΕΕ που συμμετέχουν στη σύνοδο.

Οι εργασίες της συνόδου θα ολοκληρωθούν την Τρίτη με τις ομιλίες, μεταξύ άλλων, του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος της Κύπρου Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σχετική είδηση:Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην 3η Ευρωαραβική Σύνοδο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος