Αλ. Τσίπρας: Προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τις προτάσεις του για το μέλλον της Ευρώπης και της ΕΕ θα παρουσιάσει το πρωί της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου 2018 στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσία και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο ένατος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός που έφθασε χθες στην πρωτεύουσα της Αλσατίας παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.
Το πρωί της Τρίτης ο κ. Τσίπρας θα γίνει δεκτός στο ΕΚ από τον πρόεδρο του σώματος Αντόνιο Ταγιάνι και στη συνέχεια θα μιλήσει στην Ολομέλεια του ΕΚ για το μέλλον της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός θα δευτερολογήσει επίσης μετά τις παρεμβάσεις των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνουν δηλώσεις στο Τύπο στις 13:45 (ώρα Ελλάδας).
Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον ηγέτη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν, την επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και αλλά στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων στην Ευρώπη για να ανασχεθεί το ρεύμα ανόδου της Ακροδεξιάς

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στην συνέντευξη τύπου στην 83η ΔΕΘ την ανησυχία του για το ρεύμα ανόδου της Ακροδεξιάς και τάχθηκε υπέρ της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων για να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα σε αυτό το ρεύμα.

«Η Ευρώπη σήμερα, δυστυχώς, κάτω από την πίεση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και από την πίεση λαϊκιστικών δυνάμεων, παίρνει μια στροφή δεξιά και αντιευρωπαϊκή. Όχι απλά δεξιά. Ακραία δεξιά και αντιευρωπαϊκή. Και διαμορφώνονται αδρά-αδρά, δύο στρατόπεδα.
Το ένα είναι το στρατόπεδο που αμφισβητεί βασικές αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της δημοκρατίας και της πολυπολιτισμικότητας.
Και από την άλλη πλευρά, βεβαίως, ένα στρατόπεδο δυνάμεων με διαφορετική ιδεολογική αφετηρία που υπερασπίζεται αυτές τις αξίες. Και άρα, αυτό μας οδηγεί στην σκέψη, ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη να εντείνουμε τις διεργασίες για την συνεργασία.
Την ευρύτερη δυνατή συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων για να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα σε αυτό το ρεύμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ευρωπαϊκή Αριστερά, την παραδοσιακή Αριστερά, την ριζοσπαστική Αριστερά που υπερασπίζεται αυτές τις αξίες. Και το τελευταίο διάστημα έχει έρθει σε συνεργασία στην Ευρώπη και με δυνάμεις που έχουμε διαφορές όσον αφορά, αν θέλετε, την οικονομική πολιτική ή ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πόσο πιο βαθιές πρέπει να είναι οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Αλλά, είμαστε αναγκασμένοι αυτές τις συνεργασίες να τις εμβαθύνουμε το επόμενο διάστημα. Η απάντησή μου είναι ότι με ανησυχεί αυτή η εξέλιξη. Μας ανησυχεί αυτή η εξέλιξη.

Βλέπουμε σε χώρες που παίζουν καθοριστικό ρόλο να έχουμε μορφώματα της ακροδεξιάς που παίρνουν πολύ μεγάλα ποσοστά. Στη Γαλλία η Λεπέν, στην Ιταλία ο Σαλβίνι και η Λέγκα του Βορρά, στη Γερμανία το AFD και βεβαίως βλέπουμε και μία λαθεμένη, ακατανόητα λαθεμένη, κατά την άποψή μου, φοβική στάση των κομμάτων της Χριστιανοδημοκρατίας, τα οποία ακριβώς υπό τον φόβο ότι οι δυνάμεις της ακραίας Δεξιάς τους παίρνουν ποσοστά, κάνουν στροφή προς την δική τους ατζέντα.
Όπου αυτό έχει καταγραφεί, το αποτέλεσμα δεν ήταν να ανασχεθεί η άνοδος των κομμάτων της ακραίας Δεξιάς, αλλά να συρρικνωθούν κι άλλο το κόμματά αυτά. Και να δοθεί έδαφος, νερό στο μύλο, των κομμάτων της ακροδεξιάς.
Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση. Θεωρώ λάθος, αν λέω, η καγκελάριος Μέρκελ κάνει την επιλογή να υποχωρήσει από θέσεις αρχών που κράτησε και της έχω δώσει τα εύσημα διότι κράτησε το προηγούμενο διάστημα. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ επιζήμιο για το μέλλον της Ευρώπης, αν αυτό συμβεί.
Θέλω να επισημάνω, ότι τούτη την ώρα, παρά το γεγονός ότι είμαστε σε αντίπαλα ιδεολογικά, αν θέλετε, στρατόπεδα, διαβλέπω την ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων στην Ευρώπη για να ανασχεθεί το ρεύμα ανόδου της Ακροδεξιάς», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος