Τσίπρας: Το προσφυγικό κεντρικό πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης(video)

Ακόμη μία Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικά βήματα προς μια κοινή συμφωνία για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. «Η προσφυγική κρίση είναι το κεντρικό πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης και χωρίζει την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ. Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής και πρωταγωνιστεί στο στρατόπεδο που έχει ένα όραμα για την Ευρώπη και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που έχει μπροστά της, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «όσοι επιθυμούν να μεταφέρουν την Ελλάδα στο άλλο στρατόπεδο, πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ καλά».

Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη χωρίζεται «σε όσους θεωρούν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί φτιάχνοντας ο καθένας ένα δικό του φρούριο στη χώρα του και από την άλλη όσοι πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρωτίστως τις γενεσιουργές αιτίες και να έχουμε ένα μηχανισμό ελέγχου των συνόρων και διαμερισμού των βαρών».

«Πρέπει να επικρατήσει ο ρεαλισμός και η λογική» σημείωσε και ανέφερε πως το επόμενο διάστημα, και αυτό είναι ευθύνη της Αυστρίας ως προεδρεύουσας χώρας, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να προτεραιοποιηθεί η προοπτική της δίκαιης αναθεώρησης του Δουβλίνου, κάτι που, όπως είπε ο ίδιος, έθεσε επιτακτικά, χαρακτηρίζοντας «κοντόφθαλμη» τη λογική των τειχών.

Σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός είπε πως συμφωνήθηκε πλήρως η επιτάχυνση των διαδικασιών για αναβάθμιση της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, γεγονός που, όπως πρόσθεσε, θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών.

Ταυτόχρονα, εξετάστηκε η δυνατότητα αναβάθμισης και εξευρωπαϊσμού της διαδικασίας ασύλου, ώστε οι χώρες υποδοχής να μην αναλαμβάνουν όλο το βάρος, όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

Η άτυπη Σύνοδος ασχολήθηκε και με το Brexit επί του οποίου δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.

«Πρέπει να βρούμε την καλύτερη λύση για να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για την Ευρώπη, την Ιρλανδία αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για καλή μελλοντική σχέση με την Μεγάλη Βρετανία. «Έχουμε ακόμα μέλλον μπροστά μας», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και έγινε δεκτή, κατά την παρέμβαση του στην Ολομέλεια, την επιτάχυνση της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με δικό του εξοπλισμό, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και στη Σουηδία και πέρυσι στην Πορτογαλία.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θα εξασφαλίσει στα κράτη μέλη της ΕΕ περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, κυρίως αυτών που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή π.χ. οι πυρκαγιές  και τα μέσα θα είναι άμεσα στη διάθεση των κρατών, σε περίπτωση ανάγκης.

Ως προς τη χρηματοδότηση του εν λόγω Μηχανισμού, η Ελλάδα ζήτησε να αντληθεί αποκλειστικά από πόρους του προϋπολογισμού της ΕΕ, διότι το ζήτημα έχει καταστεί ευρωπαϊκό και αγγίζει πλέον μεγάλο αριθμό κρατών-μελών. Υποστήριξε, επίσης, ότι αυτός ο Μηχανισμός θα κοστίσει πολύ λιγότερο από την κοινή άμυνα και τη συνοριοφυλακή, αλλά είναι εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματικός για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Την ελληνική πρόταση που διετύπωσε ο κ. Τσίπρας υποστήριξαν σειρά από χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Ολλανδία, οι οποίες υποστήριξαν και την ενσωμάτωση σχετικού λεκτικού στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συγκληθεί στις 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Σχετική ειδηση: Άτυπη Σύνοδος Κορυφής: Επί τάπητος μεταναστευτικό-ασφάλεια και Brexit (video)
Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος