«Πιστεύω στη φιλία των λαών μας και γνωρίζετε πολύ καλά ότι επιθυμία μου είναι οι σχέσεις των δυο χωρών να είναι σχέσεις συνεννόησης και καλής γειτονίας, κάτι που πιστεύω ότι το έχω αποδείξει ως πρωθυπουργός», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην αντιφώνηση του ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουν αυτούς που έχουν ιδεολογικές εμμονές», ενώ αναφέρθηκε μια ακόμη φορά στους «ομογενείς», όπως αποκαλεί τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και στα «λάθη του παρελθόντος».

«Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές στην περιοχή μας, με εντάσεις και προκλήσεις, όπως η προσφυγική κρίση, η κρίση στη Συρία και η ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ευθύνη μας είναι να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Ως μηχανικός που είμαι ξέρω ότι για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει να το κάνουμε σε σταθερά θεμέλια και σταθερά θεμέλια στις σχέσεις είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος εμμέσως στη Συνθήκη της Λωζάνης και συνέχισε λέγοντας:
«Οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως και οι δικές μας. Σημασία έχει οι διαφωνίες να διατυπώνονται με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη. Αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό, η επίσκεψή σας δεν θα είναι μόνο ιστορική, αλλά θα μπορούσε να ανοίξει και ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών. Με αυτές τις σκέψεις σάς καλωσορίζω στην Ελλάδα».

«Χαίρομαι πολύ που συναντιέμαι μαζί σας, εδώ στο πρωθυπουργικό Μέγαρο», τόνισε στην αντιφώνηση του ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του «ποτηριού» και να μπορέσουν να παραμερίσουν το κενό του «ποτηριού». Χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτή την αντίληψη», επισήμανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Εμείς ως χώρα, ως Τουρκική Δημοκρατία, ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Είμαστε δύο χώρες, δύο λαοί, οι οποίοι συνυπήρξαν, έζησαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν στη χώρα σας, στα ελληνικά εδάφη. Και εσείς έχετε τους ομογενείς σας, οι οποίοι ζουν στα τουρκικά εδάφη. Εύχομαι και λέω, μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας στην Τουρκία και να μην ήμασταν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Αλλά θεωρώ ότι τα σφάλματα και τα λάθη που διαπράχθηκαν είναι πια κομμάτι της Ιστορίας. Και κάποτε πρέπει να κτίσουμε το μέλλον, όπως είπατε, σε πολύ γερά θεμέλια. Για αυτό νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να εξασφαλίσουμε αυτά τα γερά θεμέλια. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση ορισμένες αρχές κοινής λογικής, κοινού λόγου, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε πολλά από τα προβλήματα», εκτίμησε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Η συνθήκη της Λωζάνης στο επίκεντρο της συνάντησης Παυλόπουλου – Ερντογάν (video)

 

Μοιράσου το άρθρο: