Οριστική είναι η ανάκληση της μεταβίβασης των 2.330 ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, σύμφωνα με υπουργική απόφαση.

Εξαιρούνται 2.330 ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το «Υπερταμείο»,  με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύτηκε 21 Ιανουαρίου, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Προηγήθηκε συστηματικός έλεγχος από τις υπηρεσίες του υπ. Πολιτισμού, προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι κωδικοί που αντιστοιχούν σε μνημεία, αρχαιολογικούς, ιστορικούς χώρους και μουσεία, από έναν μακρύ κατάλογο που περιελάμβανε συνολικά 10.119 ακίνητα.

Για οριστικό τέλος στην κινδυνολογία περί παραχώρησης ακινήτων του ΥΠΠΟ στο Υπερταμείο, μίλησε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε.

Η υπουργός Πολιτισμού είπε επίσης ότι θα διευρυνθεί το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της κυριότητας μνημείων ανεξαρτήτως χρονολόγησης με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί εντός 15 ημερών.

Επίσης ανακοίνωσε ότι δίνεται στη δημοσιότητα ο πλήρης κατάλογος των 2.330 ακινήτων, όπως εξαρχής είχε υποσχεθεί.

Για μια πρώτη σημαντική νίκη στον αγώνα υπεράσπισης των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και ακινήτων του υπουργείου από τη μεταβίβασή τους στο «Υπερταμείο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Ο αγώνας, όμως, συνεχίζεται. Είναι επιτακτικό να παλέψουμε για να εξαιρεθούν και όσα μνημεία ή ακίνητα του ΥΠΠΟΑ περιλαμβάνονται στα 72.000 ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ (και δια αυτής στο Υπερταμείο) πριν το 2016».

Για τη θεσμική θωράκιση των μνημείων και των ακινήτων του ΥΠΠΟ, στο διηνεκές, μίλησε κι ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου
Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: