Αντιδράσεις αντιπολίτευσης για την έκθεση του ΔΝΤ

Ανησυχία και αβεβαιότητα προκαλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης η έκθεση του ΔΝΤ για την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση.  Αναλυτικότερα:

Σταϊκούρας:Η έξοδος στις αγορές δεν πρέπει να είναι ένα πυροτέχνημα

“Θα ήταν θετικό βήμα για τη χώρα να μπορέσει να βγει και πάλι, έπειτα από τρία χρόνια, στις αγορές με ρεαλιστικούς όρους. Όροι που θα ήταν καλύτεροι αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ειδήσεις” ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και τονίζει ότι «η έξοδος στις αγορές δεν πρέπει να είναι ένα πυροτέχνημα, αλλά πρέπει να είναι ενταγμένη σε μια ευρύτερη στρατηγική εξόδου από την κρίση, με βιώσιμους όρους”.

Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι ” “η κυβέρνηση οφείλει να αντλήσει τους διαθέσιμους από το τρίτο μνημόνιο πόρους, οι οποίοι προσφέρονται με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, πολύ χαμηλότερο από αυτό των αγορών, προκειμένου να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών της αναγκών” και προσθέτει “και σε αυτό το πεδίο έχει αποτύχει”.

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθαρίζει επίσης ότι η εξεταστική για τους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη θα γίνει και σημειώνει ότι “οι μεθοδεύσεις, οι χειρισμοί και το κόστος εκείνης της περιόδου θα διερευνηθούν για να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια”.

Γεννηματά:Εκτός πραγματικότητας το νέο αφήγημα της κυβέρνησης

“Η έκθεση του Δ.Ν.Τ με την οποία ανταποκρίνεται σε αίτημα των κ.κ. Τσιπρα-Τσακαλώτου για συμμετοχή στο Ελληνικό πρόγραμμα, εντείνει την αβεβαιότητα και την ανησυχία για την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση”.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι το νέο «αφήγημα» της κυβέρνησης δείχνει εκτός πραγματικότητας.
“Όταν το Δημόσιο χρέος χαρακτηρίζεται και πάλι ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και αμφισβητείται ευθέως η δυνατότητα επίτευξης πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια.
Με αποτέλεσμα να μας ζητούν ήδη την επιτάχυνση εφαρμογής των μέτρων λιτότητας ,την παραπομπή των λεγόμενων αντί μέτρων για το απώτερο μέλλον και το πάγωμα της επαναφοράς των διατάξεων για τις συλλογικές συμβάσεις.
Λίγο μετά τους κομπασμούς της Κυβέρνησης στο πρόσφατο Εurogroup, αποδεικνύεται” τονίζει η Γεννηματά, “πως τα προβλήματα βρίσκονται είναι εδώ. Και η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ; Αγρόν αγοράζει, πολώνει και διχάζει.
Αδύναμη, άβουλη χωρίς σχέδιο και όμηρος της τυχοδιωκτικής πολιτικής της, προσπαθεί απλά να κερδίσει πολιτικό χρόνο, να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία.
Την ώρα που θα έπρεπε να απαντά έμπρακτα στην αβεβαιότητα, με μια αναπτυξιακή έκρηξη για τη χώρα, με την προσέλκυση επενδύσεων, χωρίς ιδεοληψίες και υπονομεύσεις.
Την ώρα που θα έπρεπε να προωθεί με αποφασιστικότητα προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και ανατροπές που θα επέτρεπαν την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και την εξασφάλιση ουσιαστικών λύσεων για τα πλεονάσματα και το χρέος.
Όμως οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν μπορούν. Και ο κίνδυνος είναι να γίνουν μοιραίοι για το μέλλον της χώρας” τονίζει  στη δήλωσή της.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: “Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση”

“Η έκθεση του ΔΝΤ ενισχύει τις ανησυχίες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και ακυρώνει το τεχνητό κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση”, τονίζει το Ποτάμι και προσθέτει ότι “Πολλά μέτρα ζητείται να έρθουν νωρίτερα, ενώ τα περιβόητα αντίμετρα της κυβερνητικής προπαγάνδας πάνε από το 2023 και βλέπουμε”.

Επισημαίνεται επίσης “κάτι που θα έπρεπε και η ίδια η κυβέρνηση να τονίζει αντί να πανηγυρίζει: ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν τόσο υψηλά πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρά το τεχνητό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθημερινά αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Οι θέσεις της για την πορεία της χώρας είναι τριτοκοσμικές. Και το μόνο σχέδιο που είχαν ήταν αυτό που αποκαλύπτουν κομμάτι-κομμάτι οι κύριοι Λαφαζάνης και Βαρουφάκης. Της Ελλάδας της δραχμής”.

Ένωση Κεντρώων Η έξοδος στις αγορές είναι πολύ δύσκολη

“Οι υπογραφές που έβαλε η Κυβέρνηση για 3,5% πλεόνασμα αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός” σημειώνει η Ένωση Κεντρώων.

“Επομένως”, προσθέτει “κόφτες, υπερταμείο και κόψιμο συντάξεων θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2018. Η έξοδος στις αγορές είναι πολύ δύσκολη, αλλά η Κυβέρνηση ασχέτως επιτοκίου, θα την επιδιώξει γιατί πρέπει να πληρωθεί το ομόλογο του κ. Σαμαρά. ΔΝΤ και όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες διαφωνούν με την έξοδο στις αγορές και την θεωρούν πρόωρη, αλλά ο κ. Τσίπρας μη έχοντας άλλη λύση θα κάνει το απονενοημένο βήμα εντός των ημερών”.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος