Aντιδράσεις για την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο (video)

Στον απόηχο του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, έντονες ήταν οι αντιδράσεις που ακολούθησαν για την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι σκληρές αναφορές του μουσικοσυνθέτη, με τις οποίες επιτέθηκε στην κυβέρνηση, από το βήμα του συλλαλητηρίου προκάλεσαν την σκληρή αντίδραση του εκπροσώπου της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι είχε δηλώσει: «Καλοί μου Έλληνες, αδέρφια μου, φασίστες, ρατσιστές, τρομοκράτες, αναρχικοί, τραμπούκοι, θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν, οι αριστεριστές, μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ».

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι: “Πολιτικά, η μετατόπιση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες, είναι μια θλιβερή εξέλιξη. Δεν ξέρω αν, αναφερόμενος στον αριστερόστροφο φασισμό, που είναι και ο πιο επικίνδυνος κατά τη γνώμη του, αναφερόταν και στον ίδιο τον εαυτό του και στο ίδιο του το παρελθόν. Εν πάση περιπτώσει, δεν ξέρω αν τιμά τον κ. Θεοδωράκη ο τρόπος με τον οποίο τον αντιμετώπισαν, τον χαιρέτισαν, τον επαίνεσαν ακροδεξιά στοιχεία και γνωστοί φασίστες της ελληνικής πολιτικής ζωής”.

Το συλλαλητήριο στο σύνταγμα ντύθηκε μουσικά από τη Ρωμιοσύνη του Ρίτσου. Ένα έργο – ύμνος στην Αντίσταση του ελληνικού λαού κατά των ΝΑΖΙ.
Η κόρη του Γιάννη Ρίτσου, η Έρη Ρίτσου έγραψε στο facebook: «Βέβαια ο Ρίτσος όταν έγραφε τους στίχους αυτούς δεν είχε υπ’ όψιν του τη συγκεκριμένη σημερινή χρήση από τα πάσης φύσεως παλληκάρια που γίνανε μαλλιά κουβάρια…».

H ίδια μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ, είπε: “Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει την προσωπικότητά του, μπορεί να εμφανίζεται όπου θέλει και να λέει ό,τι θέλει. Με στενοχώρησε πολύ η χρήση της ρωμιοσύνης μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Η ρωμιοσύνη είναι ένα έργο που γράφτηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες μέσα στον εμφύλιο πόλεμο, μελοποιήθηκε από τον Θεοδωράκη το 1966, δε νομίζω ότι ήταν το κατάλληλο τραγούδι να ακουστεί μέσα σε αυτές τις συνθήκες με ακροατήριο που αποτελούσαν οι κοι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης και όλοι οι υπόλοιποι, με στενοχώρησε πολύ αυτό”.

Δεν ήταν μόνο η Ρωμιοσύνη που προκάλεσε σχόλια και αντιδράσεις. Λίγη ώρα μετά το συλλαλητήριο ήρθε και το…συγχωροχάρτι που έδωσε μέσω twitter στον Μίκη Θεοδωράκη ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης, βάζοντας φωτιά στα social media, γράφοντας ότι: “Ο Μίκης ξεκίνησε από την Ε.Ο.Ν. του Ιωάννου Μεταξά και έκλεισε τον κύκλο του στο #Συλλαλητηριο πλάι σε Πατριώτες και Εθνικιστές! Οι ενδιάμεσες στάσεις/κυβιστήσεις παραγράφονται…”.

Mιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 247 ο Σπύρος Λυκούδης, βουλευτής Α’ Αθήνας με “Το Ποτάμι” είπε: “Αν είναι δυνατόν, να μπορώ να θεωρήσω ότι μπορεί να αγγίξει είτε θετικά είτε αρνητικά ένα σύμβολο της ιστορίας της χώρας και του ελληνισμού, τον Μίκη Θεοδωράκη, ο Κασιδιάρης. Θέλω να αγνοήσω οτιδήποτε είπε”.

Ακολούθως o Χρήστος Σκαλούμπακας γιος του Παναγιώτη Σκαλούμπακα λοχαγού στην Μακρόνησο το 1947, γνωστού για τη βίαιη δράση του, σε έναν από τους τόπους εξορίας του Μίκη, μέσω FB έκανε λόγο για δικαίωση του πατέρα του, γράφοντας: «Η άκουγα τον πατέρα μου στην Μακρόνησο (έχω ομιλίες του) να μιλάει για την Μακεδονία, ή τον Μίκη Θεοδωράκη σήμερα το μεσημέρι, ήταν το ίδιο και το αυτό… ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ από την πολιτική στροφή του!!!
Μπράβο Μίκη, τα στερνά τιμούν τα πρώτα, πιστεύω από τον τάφο του αυτή την ώρα ο πατέρας μου να χαμογελάει… ήσυχος ότι τίποτα δεν έχει χαθεί…».

Μιλώντας στο Σκάι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, δήλωσε: “Η ομιλία του δεν διέφερε από την ομιλία του Φράγκου Φραγκούλη στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ιστορικό, ξε-ιστορικό λάθος, πήγε. Πιστεύω ότι δεν έπρεπε να είναι εκεί”.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος