Με όλες τις κρίσιμες παραμέτρους στο τραπέζι, το οικονομικό επιτελείο μελετά την κατάλληλη στιγμή η οποία θα οδηγήσει στην ασφαλή έξοδο της χώρας στις αγορές. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ωστόσο ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στόχος, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Δημητρη Λιάκο, είναι η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων οι οποίες θα επιτρέψουν τη σταθερή και βιώσιμη αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους από τις αγορές, με όρους που θα βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του και θα διευρύνουν τα περιθώρια άσκησης μιας αναπτυξιακής δημοσιονομικής πολιτικής.

«Η Ελλάδα θα εδραιώσει την παρουσία της στις αγορές με το δικό της σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων» δηλώνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Υπάρχουν οι προθέσεις αλλά και οι προϋποθέσεις για την πρώτη έξοδο στις αγορές τονίζει ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο, στη συγκεκριμένη φάση, δεν είναι η εξεύρεση της φθηνότερης πηγής δανεισμού αλλά η σταδιακή επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές.

«Υπάρχουν τόσο οι προθέσεις όσο και οι προϋποθέσεις για την πρώτη έξοδο στις αγορές. Η χρονική στιγμή θα επιλεγεί ώστε η έξοδος να είναι απόλυτα ασφαλής και επιτυχημένη. Όσον αφορά την κριτική που αναφέρετε, πράγματι τα επιτόκια της αγοράς θα είναι υψηλότερα από εκείνα του ESM», υπογράμμισε.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης για την έκθεση του ΔΝΤ 

«Η έξοδος στις αγορές δεν πρέπει να είναι ένα πυροτέχνημα, αλλά πρέπει να είναι ενταγμένη σε μια ευρύτερη στρατηγική εξόδου από την κρίση, με βιώσιμους όρους», δηλώνει σε συνέντευξή του, ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η έκθεση του Δ.Ν.Τ με την οποία ανταποκρίνεται σε αίτημα των κ.κ. Τσιπρα-Τσακαλώτου για συμμετοχή στο Ελληνικό πρόγραμμα, εντείνει την αβεβαιότητα και την ανησυχία για την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση», επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ, Φώφη Γεννηματά.

«Η έκθεση του ΔΝΤ ενισχύει τις ανησυχίες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και ακυρώνει το τεχνητό κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Οι υπογραφές που έβαλε η Κυβέρνηση για 3,5% πλεόνασμα αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός. Επομένως, κόφτες, υπερταμείο και κόψιμο συντάξεων θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2018», προσθέτει η Ένωση Κεντρώων.

 

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Μοιράσου το άρθρο: