Αποτίμηση και σχεδιασμός της επόμενης ημέρας (video)

Στην επόμενη μέρα εστιάζει η κυβέρνηση, μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού που τον χαρακτηρίζει σήμα εξόδου απο τα μνημόνια. Απο πηγές του Μαξίμου επισημαίνεται ότι τα σημάδια από τις αγορές είναι ενθαρρυντικά και αποτυπώνονται στην επιστροφή των επιτοκίων σε επίπεδα προ κρίσης. Αντίθετα η αντιπολίτευση υποστηρίζει οτι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χθές αποτελεί επανάληψη της ίδιας αποτυχημένης συνταγής.

Ο προϋπολογισμός του 2018 υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από μία συνεδρίαση όπου κυριάρχησαν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο προϋπολογισμός έγινε δεκτός με ψήφους 153 υπέρ και 144 κατά, σε σύνολο 297 βουλευτών. Στην πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία κυριάρχησε μετωπική και εφ΄ όλης της ύλης αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την πορεία της οικονομίας και την έξοδο της Ελλάδας από το Πρόγραμμα, τη φορολογία και τους πλειστηριασμούς. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την κυβερνητική επιδίωξη για καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των μνημονίων και χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «τροϊκανότερο των τροϊκανών». Για την επιβολή στη χώρα ενός τέταρτου μνημονίου κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, εκφράζει την ικανοποίησή της και επικεντρώνεται στην ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού και στην ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 που θα σηματοδοτήσει την έξοδο από τα μνημόνια.

Ηδη τα πρώτα επιτυχημένα τεστ εξόδου της χώρας στις αγορές, με την έκδοση ομολόγων το περασμένο καλοκαίρι και το swap καθώς και οι προβλέψεις για την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας το 2018 δημιουργούν το πλαίσιο για σταθερή αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές και την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης.

Στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία συμβάλλουν και οι προβλέψεις του προϋπολογισμού τόσο για το πρωτογενές πλεόνασμα όσο και για την πορεία των βασικών μεγεθών ης οικονομίας, ενώ στην εισηγητική έκθεση του κειμένου σημειώνεται ότι: «Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας. Όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-21, στα έτη που ακολουθούν, έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και να υλοποιηθούν οι σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

«Προσπαθούμε να στηρίξουμε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη» ο είπε υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Realκαι τόνισε: «Θέλουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που προσπαθούμε να χρηματοδοτούμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερους πόρους και αυτό βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας» είπε απορρίπτοντας το ότι οι κοινωνικές παροχές της κυβέρνησης έχουν να κάνουν με προεκλογική τακτική.

«Πρωτίστως μας ενδιαφέρει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε το 2018 να βγούμε από το πρόγραμμα και να έχουμε την πολιτική ελευθερία να υλοποιήσουμε πολιτικές που δεν μπορούσαμε από το 2015 έως το 2018» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας είπε ότι «η χώρα σήμερα έχει καταφέρει να έχει τη δυνατότητα να δανειστεί με επιτόκια που τελευταία φορά η χώρα μας είχε δει την περίοδο 2005 – 2006. Την περασμένη εβδομάδα το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου έφθασε μέχρι και το 3,67% ενώ το πενταετές έως το 3,2%, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι αγορές χρήματος προεξοφλούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».

Σε ό,τι αφορά την τελική συμμετοχή του ΔΝΤ, πρέπει να πάρει  μια ξεκάθαρη θέση.

«Εφόσον επιλέξει μια λογική που θα είναι λογική τεχνικού συμβούλου ή παρατηρητή, πράγμα το οποίο δεν ξέρω αν και κατά πόσο είναι εντός των σχεδιασμών του, αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το συζητήσει κανείς με το ίδιο το ΔΝΤ, τότε νομίζω ότι η όλη λογική των μέτρων θα μπορούσε να επανέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εννοώ των μέτρων του 2019-2020, καθώς, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είχαν ποτέ τη διάθεση ή εν πάση περιπτώσει τη βούληση να επιμείνουν σε ό,τι αφορά τα μέτρα αυτά, τα οποία ήρθαν αποκλειστικά και μόνο λόγω της επιμονής του ΔΝΤ» είπε.

Σε σχέση με το θέμα των εκλογών είπε ότι θα γίνουν το 2019 τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός χθες ήταν εξαιρετικά σαφής ως προς την ημερομηνία τους.

Για την Πειραιώς δεν υπάρχει καθαρή έξοδος και τονίζουν ότι προκειται για έναν προϋπολογισμό υπερφορολόγησης και λιτότητας που υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και την κοινωνική συνοχή. Όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή καθαρή έξοδο από τα μνημόνια δεν υπάρχει έχουν νομοθετηθεί ήδη μέτρα μέχρι τα 2020… και όλοι γνωρίζουν ότι θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση και μετά τον Αύγουστο.

Μιλώντας στον Ραδιοσταθμό Παραπολιτικά fm η ανεξάρτητη βουλευτής Θ. Μεγαλοοικονόμου αιτιολόγησε την θετική της ψήφο ως εξής: Άκουσα με μεγάλη προσοχή και τους δύο (Τσίπρα και Μητσοτάκη) και είδα τα υπέρ και τα κατά. Είδα ότι αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης και αυτά που είπε και στο συνέδριο και παντού δεν έχουνε βάση.Με έπεισε ο πρωθυπουργός, είδα ότι υπάρχει μια βάση και σκέφτηκα ότι μήπως πρέπει να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία σε ένα τελευταίο προϋπολογισμό και πρέπει να δούμε τι θα γίνει τέλος πάντων;

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βίντεο-Ρεπορτάζ Γ. Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος