Δ. Τζανακόπουλος: Περιμένουμε από την πΓΔΜ να κάνει το αποφασιστικό βήμα (video)

Από την πλευρά της πΓΔΜ περιμένει η Αθήνα τα επόμενα βήματα για επίλυση του ονοματολογικού, καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν παζαρεύει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει για συμφωνία στο όνομα. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και η ονοματολογία.

Το αποφασιστικό βήμα των Σκοπιανών για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων αναμένει η Αθήνα, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να τονίζει ότι η «μπάλα» βρίσκεται στην πλευρά της γειτονικής χώρας

Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να προχωρήσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, είπε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «KONTRA Channel».

Είναι προτιμότερη μία καλή λύση αργότερα, παρά μία κακή σήμερα, υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τομεάρχης για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Το «Σεβέρνα Μακεντόνια», για όλες τις χρήσεις, είναι το όνομα που έχει συμφωνηθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα DOCUMENTO επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες.

«Το είδαμε και αυτό. Αντί του κ. Τσίπρα, να ενημερώνει η γνωστή εφημερίδα της λάσπης τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες για το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” που συμφώνησε η κυβέρνηση με τα Σκόπια», τονίζει η ΝΔ.

«Η δική μας πολιτική στο ζήτημα δεν συναντιέται πουθενά με τον καιροσκοπισμό του κ. Μητσοτάκη και των ακραίων του κόμματός του. Η λύση θα βρεθεί στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής, χωρίς υποχωρήσεις, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και με πλήρη συναίσθηση των ευκαιριών που ανοίγονται, με την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας σε μια συγκυρία αυξημένων ανισορροπιών διεθνώς», σημειώνει στο caller.gr η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.

Εύτονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για το Σκοπιανό άσκησε η Φώφη Γεννηματά, διερωτώμενη «αν με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις υπάρχει συμφωνία ή υπάρχει εμπλοκή; Υπάρχει διαπραγμάτευση ή η υπόθεση είναι στα χέρια του Ζάεφ; Για πόσο θα συνεχίζεται ακόμα κ.Τσίπρα η μυστική διπλωματία; Μετά τη διγλωσσία με τον Καμμένο έχουμε και νέα διγλωσσία με τον υπουργό των Εξωτερικών;».

Να κρατάμε χαμηλούς τόνους μέχρι να υπογράψουμε τη συμφωνία, σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο διεθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει καμιά συμφωνία, η οποία θα ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και η οποία προφανώς θα είναι προϊόν και των ασφυκτικών πιέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ», τονίζει ο γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

Η θέση ότι πρέπει να λυθεί το Μακεδονικό δεν είναι απάντηση στο ερώτημα του κ. Τσίπρα, είναι η δική μας θέση, δηλώνει ο Στ. Θεοδωράκης.

πΓΔΜ: Η αντιπολίτευση είναι αντίθετη σε τροποποίηση του συντάγματος

Όπως μεταδίδει από τα Σκόπια ο Ν. Φραγκόπουλος, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συναινέσει σε τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, που οδηγεί σε αλλαγή του ονόματος της χώρας.

Ακόμη, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μαζί με τις προεδρικές εκλογές στη χώρα που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2019, εμφανιζόμενος βέβαιος ότι το κόμμα του θα είναι νικητής σε αυτές.

Ωστόσο, όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ έχει αρκετά μεγάλο προβάδισμα έναντι του VMRO-DPMNE, το οποίο μετά την παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι από την ηγεσία του έχει εισέλθει σε βαθιά εσωστρέφεια.

Σχετική είδηση: Σκόπια: Εθνικιστές στους δρόμους κατά τoυ Ζάεφ – Στήριξη από Ορμπάν (video)

ΒίντεοΡεπορτάζ: Γ. Φασουλάς
Ανταπόκριση: Ν. Φραγκόπουλος
Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος