Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχώρησε ο πρωθυπουργός, σε ένα ταξίδι στρατηγικής σημασίας για τους τομείς των επενδύσεων, της οικονομίας και της ασφάλειας, δεδομένης της χρονικής συγκυρίας και του γεωπολιτικού ρόλου που επιδιώκει να παίξει η χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Διυπουργική στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε διυπουργική για την ενημέρωση του πρωθυπουργού για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης. Συμμετείχαν Τζανακόπουλος, Λιάκος, Κοντονής, Σταθάκης, Γαβρόγλου, Φωτίου, Γεροβασίλη, Ξανθός, Πολάκης, ο διευθυντής του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Σπ. Παπακωνσταντίνου και ο γγ Συντονισμού, Δ. Παπαγιαννάκος.

Στρατηγικής σημασίας και εμφατική επιβεβαίωση του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας θεωρείται η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποτελεί ακόμα έναν κρίσιμο σταθμό στην πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική της χώρας, μια προσπάθεια που συνεχίζεται με μεθοδικότητα και σχέδιο στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται ως υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο όμως και για την ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός θα έχει από αύριο στο Σικάγο συναντήσεις με την ελληνική ομογένεια που η σημαντική αναβάθμιση των σχέσεων μαζί της θεωρείται κρίσιμο στοιχείο της επίσκεψης.

Επιπλέον, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, αλλά και επιχειρηματίες. Ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει, επίσης, ομιλίες στο Brookings Institution και το Chicago Council on Global Affairs.

Τη Δευτέρα το απόγευμα θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον, όπου και θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Χωρίς να υπάρχει κάποια δήλωση επίσημη ή ανεπίσημη από το ΔΝΤ, μία σειρά από μεγάλα συγκροτήματα τύπου αποφάσισαν να παίξουν το σενάριο των δημοσιονομικών μέτρων. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Η κυρία Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα εκ μέρους του ΔΝΤ. Γνωρίζουμε ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για πρωτογενές πλεόνασμα είναι 2.2% παρά το γεγονός ότι πριν λίγους μήνες μας έλεγε γαι 1,5%».

Την Τρίτη το τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ

Την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Τράμπ και στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί ολο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Επίσης ο πρωθυπουργός θα έχει ξεχωριστή συνάντηση και με τον Αντιπρόεδρο Μάϊκ Πενς.

Στην ατζέντα των συνομιλιών Αθηνων-Ουάσιγκτον θα βρεθούν η οικονομία, η ασφάλεια, οι περιφερειακές εξελίξεις, η ενέργεια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφορικά με την επίσκεψη δήλωσε πως η είναι συνέχεια μιας σειράς επαφών και διμερών συναντήσεων και κυβερνητικών επαφών με άλλες πολύ μεγάλες χώρες οι οποίες «αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα βγαίνοντας από την κρίση και την μνημονιακή επιτροπεία, γίνεται ένα πεδίο που μπορούν να υπάρξουν οικονομικές εξελίξεις θα ευνοήσουν μεγάλες και πολύ μεγάλες επενδύσεις».

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Μοιράσου το άρθρο: