Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να στρέφει το βλέμμα του μετά τον ανασχηματισμό, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 8 Σεπτεμβρίου. Την Παρασκευή συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το στίγμα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, στη μεταμνημονιακή εποχή.θα διασφαλίσουμε τελικά ότι δεν θα υπάρξει άλλη περικοπή των συντάξεων, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα έχουν συγκεκριμένη στόχευση στη μεταμνημονική εποχή, καθώς έγινε ευρεία ανανέωση με τη συμμετοχή 13 νέων προσώπων, ενισχύθηκε η γενιά των 40άρηδων, αλλά επιχειρούνται και ανοίγματα προς όμορους πολιτικά  χώρους.

Η νέα κυβέρνηση βάζει στο φουλ τις μηχανές, βάζοντας στο επίκεντρο το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην υποστήριξη της εργασίας και των κοινωνικών εκείνων στρωμάτων που επλήγησαν από την οικονομική κρίση.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση γυρίζει σελίδα και την Παρασκευή στις 11:00 συνεδριάζει το νέο υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού σχήματος ο Αλέξης Τσίπρας θα χαράξει τις γραμμές που θα ακολουθήσει το νέο σχήμα, το επόμενο διάστημα, ζητώντας από τους υπουργούς να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να  δώσει ένα πρώτο στίγμα του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού σχεδίου που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ στις 8-9 Σεπτεμβρίου.

Στη ΔΕΘ, όπου εκεί πλέον στρέφεται το ενδιαφέρον η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην στήριξη ενός κοινωνικού προγράμματος που θα έχει στον πυρήνα του την υποστήριξη της εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού και βέβαια φοροελαφρύνσεις.

Σε ό,τι αφορά το ακανθώδες θέμα των συντάξεων η Αθήνα αναζητά την καλύτερη δυνατή λύση, με τα στελέχη της κυβέρνησης να δηλώνουν ότι δεν είναι αναγκαία η εφαρμογή του μέτρου των περικοπών. Οι διεργασίες ωστόσο βρίσκονται σε εξέλιξη και στη ΔΕΘ αναμένεται να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα γύρω από αυτό το θέμα.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε μέσω twitter και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

«Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων, αντίθετα θα περιέχει μέτρα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του σταθμού.

«Εμείς έχουμε επιχειρήματα τεκμηριωμένα με αριθμούς, τα οποία δείχνουν ότι η περικοπή των συντάξεων δεν θα κάνει καλό, θα κάνει κακό. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση με αυτά τα επιχειρήματα θα διασφαλίσουμε τελικά ότι δεν θα υπάρξει άλλη περικοπή των συντάξεων» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε περάσει από τους προϋπολογισμούς των περικοπών, σε προϋπολογισμούς οι οποίοι, παρά το ότι έχουμε αυτούς τους στόχους να υλοποιήσουμε, θα έχουμε περιθώριο και φορολογικές ελαφρύνσεις στοχευμένες να κάνουμε και βελτιώσεις στο κοινωνικό κράτος να κάνουμε και ενισχύσεις των εισοδημάτων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως το πιθανότερο είναι ό,τι είναι να δοθεί, θα δοθεί με μόνιμα μέτρα και επισήμανε: «Ο προϋπολογισμός του 2019, εάν δεν πάρουμε κανένα μέτρο, θα έχει στο τέλος ένα περίσσευμα 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα αντί να τα αφήσουμε να βγουν περίσσευμα στο τέλος θα τα κάνουμε από τώρα πολιτικές. Με αυτά τα χρήματα θα μειώσουμε φορολογίες, θα ενισχύσουμε μία κοινωνική κατηγορία. Μιλάμε για ένα ενιαίο πακέτο, θα είναι μόνιμα μέτρα».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ-βιντεο Γ. Φασουλάς

Σχετική είδηση: Την Παρασκευή η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου- Oρκωμοσία και τελετές παραλαβής (video)

Μοιράσου το άρθρο: