Η τελευταία σύνοδος κορυφής του έτους στην ΕΕ,πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες με «βαριά θέματα» στο τραπέζι των συζητήσεων όπως το Brexit που αποφασίστηκε να συζητηθεί τελευταίο απόψε. Το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), οι εξελίξεις για το Brexit, το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης είναι στην ατζέντα των διήμερων εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός, από τις Βρυξέλλες, αναμένεται να τονίσει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή, ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό θα επαναλάβει ότι απαιτεί συλλογική ευρωπαϊκή λύση, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να θέσει και το ζήτημα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ανταλλαγής του Μακεδονικού με τις συντάξεις. Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι και το tweet του αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος καλεί τον κ. Μητσοτάκη να αποκαλύψει με ποιους Ευρωπαίους ηγέτες έκανε τη δήθεν συναλλαγή ο Αλέξης Τσίπρας.

Περίπου στις 23:30 αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να επιδιώκει νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για τον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit. Αμφίβολο παραμένει τι θα πάρει ωστόσο καθώς θέση της ΕΕ παραμένει ότι η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί μια πολύ ευαίσθητη ισορροπία και δεν υφίσταται περιθώριο διαπραγμάτευσης με την Μ.Βρετανία κάτι που θα τονίζει και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοικτή στο να προστεθούν διευκρινίσεις στη συμφωνία του Brexit αλλά δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις ουσίας για θέματα όπως η λύση του backstop στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ.

«Το λέμε αυτό και το εννοούμε… άρα τελικές διευκρινίσεις ναι, αλλά περαιτέρω διαπραγματεύσεις όχι», δήλωσε ο Έτινγκερ στο γερμανικό δίκτυο SWR.

Επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες, ένα ακόμη θέμα είναι αυτό του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τον οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τονίσει ότι πρέπει να αποτελέσει εργαλείο αναδιανομής με σκοπό την επίτευξη της κοινωνική συνοχής χωρίς αυτό να γίνει σε βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της Ε.Ε.
Ως προς της μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη η χώρα μας προσέρχεται με την θέση ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να ολοκληρωθεί με θεσμούς όπου θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία.

Για το μεταναστευτικό η ελληνική θέση συνοψίζεται στις λέξεις, συλλογική ευρωπαϊκή λύση, συνευθύνη και αλληλεγγύη.

Ρεπορτάζ : Γιάννης Φασουλάς, Γιώργος Συριόπουλος, Αντώνης Αλαφογιώργος

Σχετικές ειδήσεις:Βρυξέλλες: Στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας
Brexit:Τον Ιανουάριο η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για την συμφωνία

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: