Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα, τη Φωνή της Ελλάδας και τους Περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ.

Ο κ. Μαντάς αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα είπε ότι «και σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο ήταν μία κρίσιμη επίσκεψη … σε ένα πολύ κρίσιμο χρονικό διάστημα» και την χαρακτήρισε επίτευγμα της ελληνικής διπλωματίας και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Μαντάς χαρακτήρισε την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου στο ζήτημα του ελληνικού χρέους κρίσιμη και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, αλλά και της πίεσης για ανατροπή της συνολικής πολιτικής λιτότητας. Ενημέρωσε επίσης ότι, όπως έχει μάθει, θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» άρθρο του κ. Γιουνκέρ στο οποίο τίθεται θέμα «να υπάρξει ένα δίχρονο μορατόριουμ σε σχέση με τη λιτότητα».

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ σημαντικό στοιχείο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου αποτελεί και η ανάδειξη του προσφυγικού ως διεθνούς ζητήματος και μάλιστα ο κ. Μαντάς τόνισε τις επισημάνσεις των ελλήνων αξιωματούχων, «ότι χωρίς να σβήσουν οι εστίες πολέμου δεν μπορεί να υπάρξει λύση σ’ αυτό το θέμα».

Τέλος ο κ. Μαντάς υπογράμμισε την επισήμανση του προέδρου των ΗΠΑ για το Κυπριακό και την λύση του, που «επανέφερε τα πράγματα στην ουσιαστική τους βάση». Σύμφωνα με τον κ. Μαντά πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους να ζήσουν «ως ένας ενιαίος λαός, όπως ήταν και στο παρελθόν» με αποδέσμευση της Κύπρου «από τις περίεργες δεσμεύσεις και εγγυήσεις», που δημιούργησαν τις αρνητικές συνθήκες του παρελθόντος.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: