Χρ. Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος με νέα μέτρα λιτότητας (audio)

Η έκθεση του ΔΝΤ χωρίζεται σε δύο σκέλη στο  αναπτυξιακό και το δημοσιονομικό τμήμα, δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί να πετύχει υψηλή διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε. Η χώρα, πρόσθεσε, επέστρεψε το 15′ και το 16′ στην ύφεση, απέτυχε στους αναπτυξιακούς στόχους το 2017, αναθεώρησε το στόχο του 18′ σημαντικά προς τα κάτω και υποστηρίζει ότι 2019 θα έχουμε χαμηλότερη ανάπτυξη από το 18′. Το δεύτερο  συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι σε σχέση με τους στόχους  του προγράμματος θα υπάρχει απόκλιση, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, πρόσθεσε όμως ότι θέλει να πιστεύει πως  αυτό δεν θα συμβεί και δεν θα υπάρξουν νέα επιπλέον μέτρα, εκτός από αυτά του ’19 και του ’20.  Συνεπώς καθαρή έξοδο από τα μνημόνια δεν πρόκειται να υπάρξει, το καλοκαίρι ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση από το τρέχον πρόγραμμα αλλά οι μνημονιακές υποχρεώσεις είναι μπροστά μας. Άρα, διερωτήθηκε, πώς μπορούμε να  μιλάμε για καθαρή έξοδο, όταν έχουμε νέα μέτρα λιτότητας που ακόμα δεν έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες; Επίσης, τόνισε, εάν δει κανείς τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας θα διαπιστώσει ότι η χώρα ουσιαστικά δεν βαδίζει στο σωστό δρόμο. Είμαστε σε μια παραλυτική στασιμότητα. Η ανάπτυξη είναι κατώτερη των προσδοκιών,  το ιδιωτικό χρέος των πολιτών διογκώνεται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας υποχωρεί, όπως και η ποιότητα των θεσμών διακυβέρνησης,  οι οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα παραμένουν υψηλές. Ουσιαστικά, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας,  οι ωρολογιακές βόμβες υφίστανται ακόμα και σήμερα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα πολλαπλασιάζονται.

 Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ επισήμανε ότι, επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να υπάρξει αφού: α) ακόμα και σήμερα υφίστανται κεφαλαιακοί περιορισμοί, β) οι τράπεζες εξακολουθούν να παίρνουν χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό ενίσχυσης ρευστότητας από την ΕΚΤ, γ) οι καταθέσεις δεν γυρίζουν με ουσιαστικό τρόπο στο τραπεζικό σύστημα, δ) επίκεινται νέες περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου, ε) οι ευέλικτες μορφές εργασίας διευρύνονται, στ) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό διογκώνονται και τέλος το ιδιωτικό χρέος έχει φθάσει τα 102 δις μόνον προς την εφορία.

Ούτε καθαρή έξοδος μπορεί να υπάρξει, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, από τη στιγμή που: 1) υπάρχουν μέτρα για το ’19 και το ’20,  2) υπάρχουν υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για πολλά χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος, 3) η υλοποίηση των όποιων μέτρων αποφασιστούν για τη ρύθμιση του χρέους έχει μετατεθεί για μετά  το καλοκαίρι του 18′,  υπό την προϋπόθεση  ότι αυτό θα το πουν οι θεσμοί, και θα συνοδεύονται από αυστηρό πλαίσιο εποπτείας και επιτροπείας, εάν μιλάμε για την υβριδική γραμμή όπως παρουσιάζεται.

Σχετικά με το θέμα του χρέους, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι θέλει να ελπίζει πως κάτι θα συμφωνηθεί τους επόμενους μήνες και αυτό να είναι όσο το δυνατόν πιο γενναιόδωρο για τη χώρα, πολύ περισσότερο που εταίροι και δανειστές δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει από το 2012.

 Θα ευχόμουν, επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, να μην εφαρμοστούν κάποια από τα ψηφισμένα μέτρα, αλλά με βάση τις εκτιμήσεις των θεσμών και την πορεία της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι αυτό δεν είναι εφικτό, αντιθέτως υπάρχουν συζητήσεις μήπως κάποια από αυτά έρθουν και νωρίτερα.

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σε σχέση με το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα αλλάζει το παραγωγικό πρόγραμμα της οικονομίας, το οποίο έχει υποβάλλει στους θεσμούς. Θα έπρεπε, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, με βάση τις χρονικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης,  να είχε παρουσιαστεί, να είχε ψηφιστεί και να γνωρίζαμε πως θα εκπονηθεί.

Σχετικά με την δήλωση Στουρνάρα για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ο ίδιος  τόνισε ότι δεν έχει όλα τα στοιχεία για να εκτιμήσει εάν πράγματι χρειάζεται, αλλά τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται να εξασφαλίσει μετά  το καλοκαίρι του ’18 επαρκή χρηματοδότηση, με χαμηλό κόστος δανεισμού, με ένα δίχτυ ασφαλείας το οποίο θα χτίζεται όχι εις βάρος της πραγματικής οικονομίας.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος