«Έχουμε μια σαφή πολιτική κατεύθυνση ως κυβέρνηση και πολιτικό στόχο να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον απόηχο της παραίτησης του Υπουργού Εξωτερικών. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε σαφές μήνυμα ότι η συμφωνία είναι ζωντανή και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πορεύεται με ενότητα και χαρακτήρισε πολιτικά πλήρως ακατανόητη την παραίτηση Κοτζιά. «Δεν τέθηκε ποτέ δίλημμα Κοτζιάς ή Καμμένος, πρόκειται για ερμηνεία των γεγονότων που δεν προκύπτει από πουθενά» τόνισε υπογραμμίζοντας πως  «δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ καμία σκιά απολύτω ως προς την ηθική ακεραιότητα του κ. Κοτζιά».

Ερωτηθείς για τη χθεσινή δήλωσή του ότι «το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και όποιος δεν θέλει ή δυσφορεί τότε μπορεί να κατέβει» απάντησε πως αποτελούσε μια διερμηνεία του μηνύματος που είχε εκπέμψει ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό ότι υπάρχει σαφής πολιτική κατεύθυνση για την κυβέρνηση και όποιος δυσφορεί στη διάρκεια της δύσκολης προσπάθειας πρέπει να κατέβει από το τρένο. «Έχουμε μπροστά μας δύσκολες προκλήσεις, αλλά και θετικές εξελίξεις τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε προς όφελος του ελληνικού λαού με ενότητα, σοβαρότητα, ψυχραιμία και πολιτικό σχέδιο» σημείωσε.

Απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι ο Πρωθυπουργός εκβιάζεται σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται» και πως έχει συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος είναι κεντρικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης, να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών, αφού πληρωθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις και από τη γειτονική χώρα.

Υπήρξε μια συζήτηση τις προηγούμενες ημέρες στη βάση μιας υπαρκτής πολιτικής διαφωνίας που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης ωστόσο στο εξής θα πρέπει υπάρχει ενιαίος πολιτικός λόγος, ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που περνάμε από την περίοδο της μνημονιακής επιτροπείας στην μετά το μνημόνιο εποχή και υπάρχουν προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθουμε, σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το μήνυμα του Πρωθυπουργού στο υπουργικό ήταν Δεν θα ανεχτεί διγλωσσία, προσωπικές πολιτικές στρατηγικές και ότι με την επιλογή του να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών δεσμεύει όλους σε μια συγκεκριμένη πολιτική γραμμή.

Σε σχέση με τους λόγους παραίτησης του Υπουργού Εξωτερικών τους χαρακτήρισε μη ερμηνεύσιμους πολιτικά καθώς σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερική πολιτικής πορεύθηκε μαζί με τον Πρωθυπουργό και πως θα πρέπει να τους εξηγήσει ο ίδιος. Το πολιτικό μήνυμα που εκπέμφθηκε είναι ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών, για αυτό ο κ. Κοτζιάς πρέπει να εξηγήσει ο ίδιος τους λόγους που παραιτήθηκε, είπε.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο κ. Ζάεφ κάνει μία αξιομνημόνευτη προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται. «Σε κάθε περίπτωση στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, εάν δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία θα απευθυνθεί στους πολίτες», είπε και σημείωσε «εμείς έχουμε στείλει πολύ σαφές μήνυμα στην γειτονική χώρα, ότι δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα λύσης, δεν υπάρχει τρίτος δρόμος. Ο μοναδικός δρόμος είναι η θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι πολίτες της γείτονος πρέπει να αποφασίσουν τον τρόπο που θέλουν να πορευθούν στον 21ο αιώνα». Πρόσθεσε επίσης ότι και ο κ. Ζάεφ και ο κ. Τσίπρας θα κάνουν ό, τι περνά από το χέρι τους για να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία.

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο ελληνικό Κοινοβούλιο, υπάρχουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για την κύρωση της συμφωνίας, όταν θα έρθει, και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι μέχρι τις αρχές της άνοιξης, τις αρχές Μάρτη, θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και στη γειτονική χώρα, ακόμα και στο κακό σενάριο».

Σε ό, τι αφορά τη στάση του κ. Καμμένου, ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του υπουργού Άμυνας ότι δεν θα συμπλεύσει με τη ΝΔ σε πρόταση δυσπιστίας, αλλά σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία.

σχετικά με το ζήτημα των συντάξεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής τους και είπε «με μεγάλη βεβαιότητα, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» και ανέφερε ότι, περίπου, στις αρχές Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Σχολιάζοντας την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας και την κριτική που άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά πραγματικά γεγονότα για να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα που δεν υπάρχει και τόνισε ότι, αντί της γραμμής της συνεπούς φιλελεύθερης πολιτικής, έχει παραδώσει τα «ιδεολογικά κλειδιά» στην ακροδεξιά πτέρυγα.

Αναφορικά με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, είπε ότι εν τη ρύμη του λόγου ειπώθηκαν πράγματα που μπορεί να μην αντανακλούν την πραγματικότητα, τονίζοντας ότι ο κ. Πολάκης έχει αποδείξει ότι μάχεται το παραθεσμικό σύστημα εξουσίας.

Πηγή ΕΡΤ

 

Μοιράσου το άρθρο: