Στην ομιλία του από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους «πολίτες που φυλάττουν Θερμοπύλες», όπως είπε χαρακτηριστικά, και στην υποχρέωση που έχει η πολιτεία απέναντί τους. Ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε τα χρήματα (από τα έσοδα) σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλον». 

Ο Αλέξης Τσίπρας, εξήγγειλε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, τα οποία σηκώνουν, όπως είπε, το βάρος όλης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ ανακοίνωσε τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και μέτρα για τη βελτίωση των δομών της υγείας, της παιδείας και των μεταφορών.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Θα πρέπει να δείξουμε έμπρακτα τη στήριξη στα νησιά». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Να απευθυνθώ σε αυτούς και αυτές που φυλάττουν Θερμοπύλες, όπως εσείς, η πολιτεία έχει χρέος, απέναντί σας να ζείτε με αξιοπρέπεια, να έχετε ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες». Δήλωσε, «Συγκινημένος και χαρούμενος που έρχομαι και πάλι στο νησί σας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη γνωριμία του με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, στη Νίσυρο όταν ήταν φοιτητής ο ίδιος.

«Θέλουμε να βγούμε από τον ζυγό της επιτροπείας το συντομότερο δυνατό», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «Πιστεύω παρά τις μεγάλες δυσκολίες έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις παροχές που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ότι «Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά οποιαδήποτε υπέρβαση σε έσοδα, δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε αυτά τα χρήματα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλον». Η Ελλάδα – πρόσθεσε – δεν θα υποστείλει τη σημαία υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής.

Επισήμανε ότι τα νησιά της πρώτης γραμμής σηκώνουν τα βάρη ολόκληρης της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι έχουμε ηθική υποχρέωση να δώσουμε μια ελάχιστη ανταπόδοση στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη όλης της Ευρώπης. «Δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις στον τόπο που θα διαμαρτύρονταν ότι θα εκνευρίσουμε τους εταίρους παρέχοντας ένα μικρό βοήθημα σε όσους το έχουν ανάγκη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση των εταίρων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα, εξαπέλυσε επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας ότι κάποιοι ανόητοι τεχνοκράτες θέλουν να περάσουν για μια ακόμη φορά το λάθος σαν σωστό.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοϊας, ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών μας, αναφέροντας ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά σε θέματα ποιότητας και ελέγχου της ακτοπλοϊας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ακόμη ότι έως το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί ιατρικές μονάδες στα νησιά, με οικογενειακούς γιατρούς, που θα επιλεγούν με κριτήρια εντοπιότητας. «Βασική μας προτεραιότητα είναι η υγεία. Θέλουμε όλοι οι νησιώτες, ειδικά οι ηλικιωμένοι, να αισθάνονται ασφαλείς», είπε ο πρωθυπουργός.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς και βουλευτές των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.

Πηγή φωτογραφιών: Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti

Μοιράσου το άρθρο: