Διάσκεψη για το ΕΣΡ εν μέσω σκληρής αντιπαράθεσης (video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με αντικείμενο τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με την κυβέρνηση να παραμένει σταθερή στην πρότασή της να αναλάβει την προεδρία ο Βύρων Πολύδωρας, κι ενώ το πολιτικό θερμόμετρο παραμένει στο «κόκκινο».

«Συνταγματικό ατόπημα ότι δεν έχουμε ανταποκριθεί στην συνταγματική μας υποχρέωση»

«Είναι η πέμπτη Διάσκεψη που συζητείται αυτό το ζήτημα. Οι τέσσερις προηγούμενες δεν είχαν αποτέλεσμα και κηρύχθηκαν άγονες. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν οπωσδήποτε μια τομή στη διαδικασία, όπως είχαμε επισημάνει. Από αρκετές πλευρές είχε επισημανθεί ότι η απόφαση θα οδηγούσε στην άμεση επιλογή σύστασης του ΕΣΡ. Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνει μετά από 1,5 με 2 μήνες κατ΄ελάχιστο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, και άρα είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τουλάχιστον όσον αφορά το ΕΣΡ ανεξαρτήτως της μελέτης της απόφασης», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανοίγοντας τη Διάσκεψη των Προέδρων.

«Η σύσταση του ΕΣΡ δεν συναρτάται με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και γι΄αυτό θα έπρεπε να υπάρχει ΕΣΡ ανεξαρτήτως των υπολοίπων διαδικασιών, πολιτικές αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, απόφαση ΣτΕ κλπ, διότι είναι μεγάλη η έλλειψη ότι εδώ και 13 με 14 μήνες δεν ασκεί τον ρόλο του το ΕΣΡ», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: « Άρα μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό. Είναι σαφές ότι η συνταγματική επιταγή για τη διαμόρφωση της μεγάλης πλειοψηφίας των 4/5, πλειοψηφία που απέδειξε αυτή η Βουλή ότι μπορεί να επιτευχθεί, διότι έχει προχωρήσει στη συγκρότηση άλλων αρχών- αυτή η αρχή είναι υποχρέωση συνταγματική, δεν είναι σύσταση. Ζητάει από το πολιτικό σύστημα να ικανοποιήσει αυτή την αρχή και άρα εκ των πραγμάτων αποτελεί συνταγματικό ατόπημα ότι το πολιτικό σύστημα, εμείς, ως προς αυτή την υποχρέωσή μας δεν έχουμε ανταποκριθεί».

«Οι αρμοδιότητες ως προς τη συνολική διαδικασία αδειοδότησης, σε όλα τα πεδία και σταθμούς της, περνούν στο ΕΣΡ. Έχει κατατεθεί η τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας», έκανε γνωστό ο Νίκος Βούτσης, ενώ σε σχέση με τον κ. Πολύδωρα παρατήρησε ότι και στις τέσσερις προηγούμενες ανεξάρτητες αρχές τα πιθανά ασυμβίβαστα για τα πρόσωπα αναλύονται πριν γίνει το ΦΕΚ και αν υπάρχει τεκμήριο ασυμβιβάστου μελετάται.

«Τα όποια ασυμβίβαστα τα γνωρίζουμε, και επ’ αυτού αν υπάρξει διαφορετική άποψη γίνονται τεκμηριώσεις των ασυμβιβάστων και αν δεν αρθούν, επανέρχεται το θέμα στη διάσκεψη. Άρα δεν είναι κάτι που μας ξέφυγε το θέμα που εγείρεται για τον κ. Πολύδωρα», είπε ο Νίκος Βούτσης.

Για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι προτείνεται ο Β. Πολύδωρας και για τη θέση αντιπροέδρου ο Ροδόλφος Μορώνης.

«Η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με εξαιρετική καχυποψία και αυτό έχει να κάνει με την τακτική της επί μακρά σειρά μηνών. Αποτέλεσε κορύφωση της κυβερνητικής πρακτικής και προκάλεσε ζημία η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου με την εκδήλωση πλήρους ασέβειας στο θεσμό του ΣτΕ», είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι η επιλογή υποψηφίου προέδρου του ΕΣΡ έγινε όχι από τον πρόεδρο της Βουλής, αλλά από τον πρωθυπουργό, γεγονός που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα της Βουλής.

Ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στην τροπολογία, σχολίασε ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του προβλήματος, οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και παρέπεμψε στην πρόταση της ΝΔ.

Υπογράμμισε ότι με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης γίνεται λόγος σε αναστολή του άρθρου 2Α και δεν γίνεται καν λόγος για ακύρωση. Υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και να ακολουθήσει στη συνέχεια η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για το ΕΣΡ.

«Μάχη για ΕΣΡ και τηλεοπτικές άδειες»

Στη Βουλή κατατέθηκε η διάταξη με την οποία αναστέλλεται το άρθρο του πρόσφατου νόμου που μετέφερε τις αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας.

Θα προχωρήσουμε στη συνολική αλλαγή του νόμου μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ -που αντιδρά στην υποψηφιότητα Πολύδωρα-, παρουσίασε δική της πρόταση νόμου για τηλεοπτικές άδειες χωρίς πλειοδοτικό διαγωνισμό, αλλά με διαγωνιστική διαδικασία που θα γίνει αποκλειστικά από το ΕΣΡ, με ενιαίο τίμημα για όλους τους παρόχους και με κατάργηση του ορίου των τεσσάρων αδειών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε στη δημοσιότητα μια πρόταση νόμου, με στόχο να αποτρέψει κάθε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Το κάνουν προκειμένου να υπερασπιστούν το κλειστό καρτέλ των καναλαρχών, αναφέρει η κυβέρνηση.

Κροκοδείλια τα δάκρυα της ΝΔ για τους εργαζόμενους, ειλικρινή για τους καναλάρχες, σχολίασε ο Νίκος Παππάς, επισημαίνοντας ότι η πρόταση της ΝΔ καταργεί το κατώτατο όριο των εργαζομένων που η κυβέρνηση είχε ορίσει στους 400 πλήρους απασχόλησης ανά κανάλι.

Για την καθυστέρηση στη συγκρότηση του ΕΣΡ ευθύνη έχουν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ, και η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί, υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη που επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην υποψηφιότητα Πολύδωρα.

Μια καλή λύση για το ΕΣΡ θα ήταν ο Γιάννης Τζαννετάκος, επισημαίνει το Ποτάμι, επιμένοντας στην απόσυρση του νόμου Παππά.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος