Καταψηφίστηκε η πρόταση της ΝΔ για την πρανακριτική για τρεις υπουργούς, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο πρώτος που καλείται τη Δευτέρα στην Προανακριτική είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Για τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 238. ‘Ακυρα ψηφοδέλτια 29. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86. Κατά της πρότασης ψήφισαν 151. Παρών ψήφισαν 1.

Για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ψήφισαν 267 συνολικά βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 234. ‘Ακυρα 33 ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 88. Κατά της πρότασης ψήφισαν 145. Παρών ψήφισαν 1.

Για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 236. ‘Ακυρα ψηφοδέλτια 31. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86. Κατά της πρότασης ψήφισαν 149. Παρών ψήφισαν 1.

Υπέρ της πρότασης δήλωσαν ότι ψήφισαν η ΝΔ και η ΧΑ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι, έριξαν στις κάλπες άκυρο ψηφοδέλτιο ενώ το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Η συζήτηση

Σε τεταμένο κλίμα συζητήθηκε στην Ολομέλεια της βουλής η πρόταση της ΝΔ να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τρεις υπουργούς, τους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού και για φτηνή επικοινωνιακή πολιτική μετά την υπόθεση Novartis. Η πρότασή μας γίνεται για να απαντήσουμε στη δειλία σας να εξαιρέσετε τους δικούς σας υπουργούς απο τον έλεγχο είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας οτι είναι μονόδρομος η σύσταση δύο επιτροπών. Η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη επεκτάθηκε και στα εθνικά θέματα.

 

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί
Με ευθύνη της κυβέρνησης βιώνουμε ξανά κλίμα σκανδαλολογίας, προσωπικών επιθέσεων που δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση έχει παγιδευτεί στη λογική της ρεβάνς, υπογράμμισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Για «παιχνίδι» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΝΔ, που στήνεται τόσο στην Προανακριτική Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει – «θα σηκωθεί και θα φύγει» αν η υπόθεση δεν διερευνηθεί σε βάθος και στην ουσία της. Το διχαστικό δίλημμα του κ. Τσίπρα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», δεν πρέπει να βρίσκει μιμητές, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ.Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διερευνηθούν τα πάντα για τους πρώην και τους νυν. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, που δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία,εκτίμησε ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξουν εξεταστικές επιτροπές για τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, θα ρίξουν δικό τους ψηφοδέλτιο που θα καταμετρηθεί ως άκυρο, λέγοντας πως η πρόταση της ΝΔ βασίστηκε σε ανώνυμες καταγγελίες που έρχεται σε αντίθεση με όλη την επιχειρηματολογία για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Ωστόσο ο Ευ.Βενιζέλος δήλωσε αντίθετος και ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης προκαταρκτικής.

Μοιράσου το άρθρο: