Την διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ σηματοδοτεί η διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου από αυτήν. Την ίδια ώρα, η ρήξη της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- Ανεξάρτητων Ελλήνων επιβεβαιώθηκε απόψε στη Βουλή με μια πρωτοφανή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Η διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου

Η επιστολή διαγραφής του βουλευτή, την οποία είχε προαναγγείλει από το βήμα της ολομέλειας ο Πάνος Καμμένος, απεστάλη από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στο γραφείο του προέδρου της Βουλής και σύμφωνα με αυτήν, από σήμερα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Ο κ. Παπαχριστόπουλος μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με επιστολή του ανακοίνωσε την παραίτησή του από το βουλευτικό του αξίωμα. Την έδρα του καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών, Τέρενς Κουίκ.

Η διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου, σηματοδοτεί και την διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, δεδομένου ότι πλέον μένει με τέσσερις βουλευτές, οι οποίοι εξελέγησαν στις εθνικές εκλογές με τους ΑΝΕΛ – και τον Αριστείδη Φωκά, ο οποίος είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων, είχε στη συνέχεια ανεξαρτητοποιηθεί, και πρόσφατα είχε προσχωρήσει στην ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, κοινοβουλευτική ομάδα συγκροτεί ένα κόμμα με πέντε βουλευτές που εξελέγησαν στις γενικές εκλογές με το ψηφοδέλτιό του. Ως εκ τούτου, οι ΑΝΕΛ δεν έχουν πλέον κοινοβουλευτική ομάδα, αφού ο ένας εκ των πέντε βουλευτών δεν έχει εκλεγεί το κόμμα αυτό.

Κατόπιν της διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, όλοι οι βουλευτές τους θεωρούνται από σήμερα ανεξάρτητοι βουλευτές.

Το παρασκήνιο της κρίσης στους ΑΝΕΛ

Οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης των ανεξάρτητων βουλευτών που είχαν διαγραφεί ή αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ δεν απέδωσαν, μάλιστα ο Νίκος Νικολόπουλος υπέβαλε μήνυση κατά του κ. Καμμένου, καταγγέλλοντας εκβιασμό.

Σε τεντωμένο σκοινί η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μετά και τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που υιοθέτησε τη Γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Η απόφαση προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ και φέρνει την κοινοβουλευτική τους ομάδα ένα βήμα πριν από τη διάλυση, μετά την προαναγγελθείσα διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου από τον Πάνο Καμμένο.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είχε δώσει τελεσίγραφο στον Θανάση Παπαχριστόπουλο να παραιτηθεί μέχρι τις 10 το πρωί/ Σε διαφορετική περίπτωση είχε προαναγγείλει τη διαγραφή του.
Ωστόσο με ένα τουίτ έδωσε νέα παράταση, κάνοντας γνωστό ότι πρώτα θα μιλήσει στη Βουλή.

«Την διαγραφή Παπαχρηστόπουλου θα την καταθέσω στην ολομέλεια αφού μιλήσω στη Βουλή, ελπίζω ο πρωθυπουργός να είναι μέσα….{Αν κατατεθεί τώρα, θα μου αφαιρέσουν τον λόγο πραξικοπηματικά από σήμερα}»

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που θα παρέδιδε την έδρα του μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, διεγράφη τελικά από τους ΑΝΕΛ, μετά την ομιλία του Πάνου Καμμένου στην Ολομέλεια.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παρέδωσε τελικά την έδρα του, μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όπως είχε προαναγγείλει.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής γνωμοδότησε αρνητικά στο να θεωρηθεί ο προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, το πέμπτο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Σανίδα σωτηρίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ, ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Λαζαρίδης, οι οποίοι όμως απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιστροφής τους.

Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ανεβάζουν τους τόνους και κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις και για πρωτοφανές πραξικόπημα που έχει στόχο να διαλύσει την κοινοβουλευτική τους ομάδα.

«Δεν μας τρομάζει, δεν ζητάμε χάρη από κανέναν, πολεμήσαμε για συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας, θεωρούμε ότι είναι λάθος ερμηνεία» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης.

«Τα κόμματα δεν διαλύονται επειδή κάποιος άλλος το θέλει», ήταν το σχόλιο του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος αναφέρθηκε με αιχμηρό τρόπο στον Πάνο Καμμένο.

Για αλληλοεκβιασμούς μεταξύ των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία.

«Σωσίβιο» για την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, θα μπορούσε να αποτελέσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος το 2015 διεγράφη από τον Πάνο Καμμένο.

Ο βουλευτής Αχαΐας, ωστόσο, έδωσε νέα διάσταση στο πολιτικό θρίλερ που εξελίσσεται, καταθέτοντας μήνυση για εκβιασμούς και πιέσεις που δέχεται -όπως λέει- από τον Πάνο Καμμένο, προκειμένου να παραδώσει την έδρα του.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κάνει λόγο για υποτιθέμενο εκβιασμό και έδωσε στη δημοσιότητα τα επίμαχα sms… τα οποία φέρεται να αφορούν σε κρατική διαφήμιση που λαμβάνουν ιστοσελίδες του κ. Νικολόπουλου.

Οι καταγγελίες του ανεξάρτητου βουλευτή σε βάρος του Πάνου Καμμένου βρίσκονται πλέον στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Νικολόπουλος:Δεν εγκατέλειψα τους ΑΝΕΛ, αλλά διεγράφην το 2015 από την ΚΟ

«Ακολουθώντας τη συνείδησή μου αλλά και την διαχρονική μου επιλογή για σεβασμό στους θεσμούς και μία πολιτική χωρίς σκιές και υπόγειες διαδρομές, βρέθηκα σήμερα το πρωί στο Τμήμα Προστασίας Κράτους – Πολιτεύματος της ΓΑΔΑ και γνωστοποίησα κάποια γεγονότα, όπως ακριβώς έλαβαν χώρα, προκειμένου να αξιολογηθούν αρμοδίως από την εισαγγελική Αρχή» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος με αφορμή τα όσα διαμείφθηκαν ανάμεσα στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Πάνο Καμμένο και τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος.

«Σχετικά με όσα επικαλείται ο κ. Π. Καμμένος, έχουν δοθεί πολλές φορές, προφορικές αλλά και γραπτές απαντήσεις, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι είμαι ο πρώτος που ακόμα και με ερωτήσεις στη Βουλή, έχω ζητήσει την πλήρη και ολική δημοσιοποίηση των κονδυλίων κρατικής διαφήμισης, τα «πως» και «που» αυτά κατευθύνονται. Γι’ αυτό και τονίζω ακόμα μία φορά: Όλα στο φως! Βεβαίως, ο τρόπος, η σκοπιμότητα και οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες ενθυμήθηκε το εν λόγω θέμα, είναι ερευνητέες, οπότε και ήμουν υπόχρεος να προσφύγω στις Αρχές» αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος και προσθέτει: .

«Τέλος, καθώς έχω μάθει να τιμώ τους ανθρώπους με τους οποίους συμπορεύτηκα, οφείλω για μία ακόμα φορά να θυμίσω ότι δεν εγκατέλειψα τους ΑΝΕΛ, αλλά διεγράφην το 2015 από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, επειδή δεν ψήφισα τα μνημονιακά προαπαιτούμενα. Δηλαδή, επειδή έπραξα ακριβώς αυτό για το οποίο παραιτήθηκα από υφυπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου το 2012 και λίγο μετά, διεγράφην και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό και είναι τουλάχιστον αστείο, ή «γελοίο» όπως αναφέρει ο κ. Καμμένος, να ισχυριστεί οποιοσδήποτε ότι εγώ τουλάχιστον άλλαξα στάση και πολιτική συμπεριφορά ή ότι, η διαγραφή μου από το 2015, ήταν η αιτία διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κ. Καμμένου, εν έτει 2019″.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: