Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ: Ο Ζάεφ στέλνει στη Βουλή τη Συμφωνία (video)

Το “90% και πλέον” των πολιτών που ψήφισαν σήμερα στο δημοψήφισμα ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα και το κοινοβούλιο πρέπει να “επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. «Άνω του 90% του συνόλου των ψήφων ήταν υπέρ του “ναι”, επομένως είναι η σειρά του Κοινοβουλίου να επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας» είπε ο Ζόραν Ζάεφ στο AFP. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλες τις πλευρές να “σεβαστούν” το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ. Τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.  Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν με πρώτο σχόλιο στο Twitter σχετικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι οι ψήφοι «υπέρ» του δημοψηφίσματος είναι σημαντικοί, διότι στηρίζουν έτσι τη Συνθήκη των Πρεσπών. Στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, ποικίλες οι πολιτικές αντιδράσεις στην Αθήνα για την επόμενη μέρα.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι η πλειοψηφία των πολιτών που προσήλθαν, ψήφισαν «Ναι» στο ερώτημα του δημοψηφίσματος. Όπως είπε, θα λάβει υπόψη του το ποσοστό συμμετοχής, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο στο δημοψήφισμα αποφασίζουν όσοι συμμετέχουν και όχι απέχουν.

«Παρά το οργανωμένο μποϊκοτάζ αναμένω ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισε,έχει επιλέξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αυτό θα σηματοδοτήσει τις επόμενες κινήσεις στη Βουλή», δήλωσε.

Η ΕΡΤ3, μετέδωσε έκτακτη ενημερωτική εκπομπή για το δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είπε πως περιμένει στήριξη από το VMRO για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Το «90% και πλέον”» των πολιτών που ψήφισαν σήμερα στο δημοψήφισμα ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα και το κοινοβούλιο πρέπει να «επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

«Άνω του 90% του συνόλου των ψήφων ήταν υπέρ του “ναι”, επομένως είναι η σειρά του Κοινοβουλίου να επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας» είπε ο Ζόραν Ζάεφ στο AFP.

Στο 36,6% η τελική εκτίμηση για την συμμετοχή των ψηφοφόρων

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στο σημερινό δημοψήφισμα είναι 36,6 % εκτίμησε η Ένωση Πολιτών MOST κατά τη συνέντευξη Τύπου το βράδυ. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ντάρκο Αλέξοφ είπε ότι μεταξύ των εγκύρων ψηφοδελτίων, το 94,2% ήταν «NΑΙ» και το 5,8% «ΟΧΙ» με περιθώριο σφάλματος +/- 0-3%. Δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας στην ελεύθερη τηλεφωνική γραμμή 080 080 080 οι πολίτες ανέφεραν συχνότερα ότι δεν μπορούσαν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου επειδή δεν ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Η προκαταρκτική αξιολόγηση του δημοψηφίσματος θα ανακοινωθεί από την Ένωση πολιτών MOST σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. Η Ένωση Πολιτών MOST παρακολούθησε τη σημερινή ψηφοφορία με περισσότερους από 1.500 παρατηρητές. Σε 1.160 εκλογικά κέντρα, που επιλέχθηκαν σύμφωνα με τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα, αναπτύχθηκαν παρατηρητές, οι οποίοι κάλυπταν το 33% του συνολικού αριθμού των εκλογικών κέντρων

Πρόεδρος VMRO: Ήττα για την εγκληματική διακυβέρνηση της χώρας

Ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοφσκι δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του.

Ηγέτης αλβανικού κόμματος: Η ΠΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες εκλογές

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη δημοκρατία, δήλωσε ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι.

Σήμερα, επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, δήλωσε ο ηγέτης του DUI. Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ: Το αποτέλεσμα θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της χώρας

Ο πρόεδρος των Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι συνεχάρη για την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα χωρίς επεισόδια και την ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας. Οι πολίτες απέδειξαν ότι έχουν το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού των δημοκρατικά ανεπτυγμένων χωρών, αλλά κυρίως ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε ο Τζαφέρι. Με την ευκαιρία αυτή, ο Τζαφέρι συνεχάρη όλους τους εγχώριους θεσμούς για την ειρηνική εκλογική διαδικασία, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές παρατυπίες. Οι πολίτες σήμερα έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής “Μακεδονίας”. Η φωνή της «κυριαρχίας» είναι εκείνη που αποφασίζει για το μέλλον αυτής της χώρας. Ελπίζω και ελπίζουμε ότι η απόφαση υπέρ της κυριαρχίας θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο Τζαφέρι.

Μεγαλύτερη η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές

Η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές της ΠΓΔΜ ήταν οριακά υψηλότερη απ’ ότι στις υπόλοιπες περιοχές δείχνουν τα στοιχεία από την εφορευτική επιτροπή του δημοψηφίσματος. Μέχρι τώρα, συνήθως η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές ήταν 10% χαμηλότερη.

Το ποσοστό του ΝΑΙ σε πολλές αλβανικές περιοχές υπερβαίνει το 95%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι λίγο κάτω από το 90%.

Πάντως από τα παράδοξα του δημοψηφίσματος είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν διότι δεν υπήρχε το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Τα δύο χαρακτηριστικά της ημέρας του δημοψηφίσματος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ήταν το υποτονικό το κλίμα και χαμηλή η προσέλευση στις κάλπες.

«Είστε υπέρ της εισόδου στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την αποδοχή της συμφωνίας ανάμεσα στην Δημοκρατία της “Μακεδονίας” και την Δημοκρατία της Ελλάδας; », ήταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ: Ο Ζάεφ στέλνει στη Βουλή τη Συμφωνία (video)
EPA/NAKE BATEV

To δημοψήφισμα μπορεί να μην είναι δεσμευτικό αλλά πολιτικά παραμένει κρίσιμο. Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο Ζόραν Ζάεφ έχοντας στο πλευρό του το γιο του, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα αποφασιστικής σημασίας τόσο για την πορεία όσο και για την ενότητα της χώρας.

Για τους επικριτές της συμφωνίας, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της χώρας Ιβάνοφ, η αλλαγή της ονομασίας σε Βόρεια Μακεδονία, αποτελεί εμπόδιο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

Η ΠΓΔΜ και το Μακεδονικό ζήτημα

Πηγή: ΕΡΤ1, ΕΡΤ3, ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης, Νίκος Φραγκόπουλος, Δημήτρης Κουγιουμτζόπουλος

Σχετική είδηση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος