Διορισμοί και προσλήψεις εκπαιδευτικών: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις συνέργειες ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι τροπολογίες του, για το νέο σύστημα του διορισμού των εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ έτους 2008. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία για άδεια μητρότητας τρεισήμισι μηνών μετά την λοχεία, και στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς.

Το νομοσχέδιο «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», ψηφίστηκε επί της αρχής του με 149 ψήφους υπέρ, 121 κατά και τρία “παρών”, σε σύνολο 273  βουλευτών.

Η αρχή του νομοσχεδίου, ψηφίστηκε κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησαν ΝΔ και ΔΗΣΥ.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν εννέα τροπολογίες, εκ των οποίων οι τροπολογίες για την θέσπιση νέου συστήματος διορισμού και προσλήψεων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για τον διορισμό υποψηφίων εκπαιδευτικών Α.Σ.Ε.Π. έτους 2008.

Στο νομοσχέδιο για τις συνέργειες ΑΕΙ με ΤΕΙ, στο οποίο κατατέθηκε και η τροπολογία για τον διορισμό 450 εκπαιδευτικών που είχαν πετύχει στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008 και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει τροπολογία με βάση την οποία, θα δικαιούνται άδειας μητρότητας τρεισήμισι μηνών και οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, όπως οι μόνιμες εκπαιδευτικοί μετά την λοχεία.

Κ. Γαβρόγλου: Πρώτη φορά διορίζονται 15.000 εκπαιδευτικοί

O υπουργός Παιδείας τόνισε ότι πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια γίνονται 15.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ενώ επισήμανε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι δεν θα κάνει διορισμούς.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι η προϋπηρεσία μοριοδοτείται μέχρι 120 μήνες, πάνω κι από τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, ενώ επέμεινε στη σημασία της μοριοδότησης των ακαδημαϊκών προσόντων των εκπαιδευτικών παρατηρώντας χαρακτηριστικά: «τέρμα εσύ, ποτέ, αυτό θα πούμε;».

Το νομοσχέδιο, το οποίο δέχεται τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στη συζήτηση παρενέβη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πάντως, κατά την κατάθεση της αλλαγής που αφορά σε αύξηση της μοριοδότησης για το πρώτο πτυχίο των εκπαιδευτικών, με την οποία επιχειρείται η εξισορρόπηση προϋπηρεσίας και ακαδημαϊκών προσόντων, ο υπουργός δέχθηκε ότι «δεν γίνεται να μην μπορεί να διοριστεί ένας εκπαιδευτικός ο οποίος έχει μεγάλη προϋπηρεσία ακόμη κι αν έχει μόνον ένα πτυχίο», ενώ τόνισε ότι «υπάρχει θέμα στις μεσαίες προϋπηρεσίες».

Αντιπαράθεση Δ. Κουτσούμπα – Κ. Γαβρόγλου

Καθώς ο κ. Γαβρόγλου από τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είχε διερωτηθεί αν το ΚΚΕ, το οποίο ζητεί 30.000 προσλήψεις, «είναι σοβαρό»,  στην Ολομέλεια παρενέβη ο ίδιος ο Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος με τη σειρά του αναρωτήθηκε «ποιος είναι ο γελοίος εδώ μέσα» και τόνισε ότι αυτό που ζητούν οι εκπαιδευτικοί – εκεί έξω που διαδηλώνουν – είναι να τηρήσει η κυβέρνηση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε τον κ. Γαβρόγλου «υπουργό της αμάθειας», και του απηύθυνε το ερώτημα: «Για ποιο πράγμα είστε, αλήθεια, υπερήφανοι; Λέτε ότι κάνετε έργο στην εκπαίδευση σε συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής στενότητας που τσάκισε μόνο τον λαό, αλλά δεν λέτε κουβέντα γι’ αυτό και κατηγορείτε το ΚΚΕ που ζητά 30.000 μόνιμους διορισμούς για τα κενά που υπάρχουν. Λέτε ότι αυτό συνιστά λαϊκισμό και ότι είναι ακραίο αίτημα, ακραίο αίτημα οι διορισμοί; Είστε σοβαροί;».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι «κάνει εμπόριο ελπίδας σε παλιούς και νέους εκπαιδευτικούς», με αποτέλεσμα να προκληθεί αντιπαράθεση με τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος κάλεσε τον κ. Κουτσούμπα να απαντήσει «ποιο σύστημα προκρίνει το ΚΚΕ γι’ αυτούς τους διορισμούς», ζητώντας «συγκεκριμένες και όχι αόριστες και γενικόλογες απαντήσεις».

Αναφορικώς με τις συνέργιες ΑΕΙ με τα ΤΕΙ, η ΝΔ, διά του Χρήστου Κέλλα, το ΚΙΝΑΛ, διά του Λεωνίδα Γρηγοράκου και το Ποτάμι, διά του Γιώργου Μαυρωτά, ανέφεραν ότι επιχειρείται η εξαφάνιση των ΤΕΙ από τον πανεπιστημιακό χάρτη και ότι τα κριτήρια για την εφαρμογή του μέτρου είναι προεκλογικά και όχι ακαδημαϊκά, κάτι που έχει ως συνέπεια οι αδικίες να καραδοκούν και να υποβαθμίζονται πολύ ουσιαστικά τεχνολογικά ιδρύματα.

Ένταση επικράτησε στο χθεσινό συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ και των εκπαιδευτικών στο Σύνταγμα, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στο χώρο του κοινοβουλίου για να επιδώσουν ψήφισμα.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος