Αντιδράσεις προκάλεσε δήλωση του Πρωθυπουργού της ΦΥΡΟΜ που έκανε στο πλαίσιο σύντομης συνέντευξης προς το πρακτορείο ειδήσεων MIA, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, η οποία δημοσιεύτηκε στα αγγλικά. Συγκεκριμένα φέρεται να δήλωσε ότι «δεν υπάρχει άλλη «Μακεδονία» εκτός από την δική μας». Ωστόσο, έπειτα από διπλωματική παρέμβαση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς το πρακτορείο προχώρησε σε διόρθωση των δηλώσεων.

Ειδικότερα σε συνέντευξή του προς το κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ και αναφερόμενος σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της σλαβικής διασποράς φέρεται πως είπε ότι «συμμερίζομαι την ανησυχία της διασποράς μας ότι ο προσδιορισμός “Βόρεια” στο όνομα δεν γίνεται εύκολα αποδεκτός. Αλλά δεν υπάρχει άλλη “Μακεδονία” εκτός από την δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι μόνο δική μας “Μακεδονία” και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη στον κόσμο…».

Λίγο αργότερα δημοσιεύτηκε νεότερο τηλεγράφημά με την ένδειξη «διόρθωση», το οποίο περιλάμβανε νέα διατύπωση της φράσης ως εξής:

«Όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα ένα τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα τμήμα στην Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα στη χώρα μας. Και κανείς δεν θα προσπαθήσει ποτέ να αρνηθεί τη Μακεδονία μας. Ο προσδιορισμός ‘Βόρεια’ κάνει μια διάκριση και επαναβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν περιοχές στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα, που αποκαλούνται Μακεδονία…»

Πηγή ΕΡΤ, Ανταπόκριση-Σκόπια Νίκος Φραγκόπουλος, Ρεπορτάζ Κώστας Σκουλάς

Μοιράσου το άρθρο: