Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το Σκοπιανό, με τις άτυπες διαβουλεύσεις να είναι σε εξέλιξη, ενώ το θέμα συνεχίζει να πυροδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση. Για τον Έλληνα πρωθυπουργό υπάρχει περιθώριο για βήματα διεξόδου εάν υπάρχει η βούληση και από την άλλη πλευρά, ενώ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εμφανίζεται αποφασισμένος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και αντάλλαξαν ευχές.

Όπως μεταδίδει για την ΕΡΤ ο Νίκος Φραγκόπουλος από τα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι εντός του 2018 θα βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, εκτιμώντας πως η εξέλιξη θα βοηθήσει τη χώρα του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ζητήματα ζωτικής σημασίας για τη χώρα του.

Δήλωσε αποφασισμένος να εισέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τους επόμενους έξι μήνες, σημειώνοντας πως για να βρεθεί λύση, χρειάζεται παρόμοια αποφασιστικότητα και από την πλευρά της Ελλάδας.

Όπως είπε ο κ. Ζάεφ, επέλεξε να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι πολιτικοί πρέπει να επιλύουν προβλήματα.

Εντός του Ιανουαρίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα καλέσει τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΜΔ στη Ν. Υόρκη για να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Αντιδράσεις

Την πεποίθηση ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εντός του 2018 να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Euronews.

Δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, το κόμμα το οποίο το δημιούργησε, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Αυτό που θέλουμε, είναι η κυβέρνηση να συμπεριφέρεται υπεύθυνα, δήλωσε στον Real FM η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Όπως αναφέρεται σε άτυπη ενημέρωση, το Κίνημα Αλλαγής έχει διατυπώσει με υπευθυνότητα τη θέση που είναι η επίσημα διαμορφωμένη θέση της χώρας για σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για κάθε χρήση.

«Αν δώσουμε το όνομα της Μακεδονίας, η Ελλάδα θα είναι σώμα χωρίς ψυχή» δηλώνει η Ένωση Κεντρώων, τονίζοντας ότι «η ψυχή της Ελλάδας είναι η Μακεδονία, για να είναι η Μακεδονία δική μας, φύγανε από την Κρήτη παλικάρια και έχυσαν το αίμα τους στον Μακεδονικό Αγώνα».

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: