Δραγασάκης: “Η έξοδος από το Πρόγραμμα, προϋπόθεση για να σχεδιάσουμε το μέλλον μας” (audio)

Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών δεν θα επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς όλοι επιθυμούν να ολοκληρωθεί η Επιτροπεία. Είναι πρόβλεψη και ευχή, δήλωσε σε συνέντευξή του, στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε:

Σχετικά με τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι είναι δυνατή μια καθαρή έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο του ’18, αλλά μέχρι τότε πρέπει όλα να έχουν γίνει σωστά. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αυτή τη φορά θα έχουν γίνει όλα σωστά;

Από την πλευρά της Ελλάδας θα είμαστε (σωστοί), γιατί παρά τα όσα λέγονται, και στην πρώτη και στη δεύτερη αξιολόγηση, οι καθυστερήσεις προήλθαν από διαφωνίες και προβλήματα μεταξύ των δανειστών και όχι από μας στο βαθμό που λέγεται. Άλλωστε από τον Δεκέμβριο του 16 και μετά συζητούμε μέτρα που δεν υπήρχαν στην συμφωνία. Η ουσία είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει προκύψει σοβαρή διάσταση μεταξύ του ΔΝΤ και των υπολοίπων και αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα. Είμαστε στην τελευταία φάση, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, έχουν μπει χρονοδιαγράμματα και στη λογική της αυτοδέσμευσης είπαμε ότι έως το Eurogroup του Νοεμβρίου εμείς θα έχουμε τελειώσει το 80% των υποχρεώσεων. Τώρα το βάρος πέφτει και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο ΔΝΤ, γιατί δεν μπορεί να ζητάμε από τον τελευταίο πολίτη να υποστεί όσα υφίσταται και από την άλλη πλευρά, να βλέπουμε μια διαχείριση των πραγμάτων που αναστατώνει τη χώρα και δημιουργεί προβλήματα. Όμως ο θεσμικά υπεύθυνος κ. Νταισελμπλουμ είπε ότι προχωρούμε με στόχο να βγούμε με καθαρή έξοδο, αυτό είναι το βασικό σενάριο.

Σχετικά με το άρθρο Σημίτη ότι είναι “παραμύθι” η θέση της κυβέρνησης ότι, η Ελλάδα θα μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα την πολιτική της.

Αν και με τον κ. Σημίτη είμαστε απέναντι ιδεολογικά, παρά ταύτα, δεν μπορώ να κρύψω την δυσάρεστη έκπληξη μου από το άρθρο αυτό. Μιλάει ως ακραίος που ισοπεδώνει τα πάντα και έχει χάσει την ψυχραιμία του. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν θα είναι πανάκια , θα δανειζόμαστε πάλι από τις αγορές και οι αγορές θα επιβάλλουν την πειθαρχία τους. Αλλά ανάμεσα σε αυτό και το να είμαστε στην σημερινή κατάσταση , ακραίας επιτροπείας, δεν είναι δυνατόν, να δημιουργούμε τέτοια σύγχυση στον ελληνικό λαό και τους εαυτούς μας. Αυτό που θα αλλάξει είναι συγκεκριμένο: Και τότε θα συμφωνούνται στόχοι δημοσιονομικοί όπως με όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά τα μέσα υλοποίησης των στόχων θα είναι στη διακριτική μας ευχέρεια. Σήμερα η τρόικα απαιτεί να επιβάλλει και την τελευταία λεπτομέρεια, όχι μόνο τι θα κάνουμε, αλλά και πως θα το κάνουμε. Αρνούνται τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, τον ακατάσχετο λογαριασμό, τα κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Τώρα η επιτροπεία έχει επεκταθεί στα πάντα. Δεν υπάρχει τομέας που να μην διεκδικούν, να μην απαιτούν και να μην προσπαθούν να την επιβάλλουν.

Ο στόχος είναι σημαντικός, θα έλεγα ότι είναι κοινός. Ότι δηλαδή, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θέλουν να έχουμε τη δική μας αυτονομία και μετά ας έχουμε την αντιπαράθεση για το πώς θα προχωρήσουμε από κει και πέρα. Τα μέτρα του 19 είναι και θετικά και αρνητικά. Ήταν ένας συμβιβασμός που έγινε αλλά ακριβώς όλα αυτά πρέπει να συζητήσουμε και κυρίως να σχεδιάσουμε το μέλλον. Η διανομή της φτώχειας έχει τα όριά της. Η έξοδος από το Πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για να σχεδιάσουμε το μέλλον μας.

Το ΔΝΤ εν αντιθέσει με τον κ. Ντράγκι θέτει θέμα ανακεφαλαιοποιησης των τραπεζών για μία ακόμη φορά. Θα την χρειαστούμε πράγματι; Το χρηματιστήριο χθες είχε μαζικές ρευστοποιήσεις εξ αυτού του γεγονότος ;

Δεν είναι εύκολο να ερμηνεύει κανείς τη συμπεριφορά του χρηματιστηρίου αλλά κατά κοινή ομολογία αυτό που προκάλεσε την αναταραχή ήταν η ασάφεια ή αβεβαιότητα. Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε και έπρεπε για να ξαναγίνουν οι τράπεζες, τράπεζες.Τράπεζες που δεν δανείζουν δεν είναι τράπεζες. Το 2015 κάναμε την ανακεφαλαιποποιηση μετά από ένα αυστηρότατο έλεγχο που έλαβε υπόψη του ακόμη και ότι φέτος μπορεί και να είχαμε ύφεση, παρά το γεγονός ότι έχουμε ανάκαμψη, άρα ο έλεγχος έγινε υπό ένα ακραίο σενάριο και διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες των τραπεζών, αν και είχαμε 25 δις στη διάθεσή μας, ορίστηκαν στα 14 δις. Αυτά τα κεφάλαια βρέθηκαν, καλύφθηκαν και βγήκαν τότε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και δήλωσαν ότι οι τράπεζες είναι επιτυχώς ανακεφαλαιοποιημενες. Μάλιστα κάποιοι, ακούγοντας αυτό αγόρασαν μετοχές. Άρα, αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν είναι απλό, σχηματικά θα έλεγα, ότι εάν υπήρχε αρμόδιο δικαστήριο, κάποιοι θα μπορούσαν να προσφύγουν, με το ερώτημα γιατί τότε δεν έμπαινε θέμα ανακεφαλαιοποίησης και σήμερα ακούμε άλλα.

Σημειωτέον ότι από το 2015 μέχρι σήμερα μόνον θετικά πράγματα έχουν συμβεί για τις τράπεζες. Επομένως ότι προκλήθηκε είναι εξωγενές και άρα αυτή τη στιγμή είναι ευθύνη των ευρωπαϊκών θεσμών και των δανειστών γενικότερα, να κάνουν αυτές τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να αποκατασταθεί η ορατότητα σε σχέση με το μέλλον των τραπεζών. Πιστεύω ότι αν όχι σήμερα έως αύριο η αναταραχή θα έχει εκτονωθεί καi θα μπούμε σε πορεία πραγματικών γεγονότων.

Επίσπευση κεφαλαιακών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών πριν να τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του’18…

Τα θέματα των ελέγχων είναι των εποπτικών αρχών και όχι των κυβερνήσεων. Σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και στις ελληνικές γίνονται διαρκείς έλεγχοι. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν πέρα από τον ευρωπαϊκό έλεγχο θα γίνει κάποιος ειδικός, αποκλειστικά στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό δημιούργησε τη σύγχυση, αυτό προσπάθησε χθες ο κος Ντράγκι να καθησυχάσει και δεν έγινε κατανοητή η επισήμανσή του.

Σχετικά με το πόρισμα της ΤτΕ για την τράπεζα Πειραιώς, στο οποίο επισημαίνεται μια σειρά πράξεων και παραλείψεων από στελέχη της Πειραιώς που ενδέχεται να εμπλέκονται σε συναλλαγές που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από την Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η κυβέρνηση δεν έχει στα χέρια της κάποιο πόρισμα. Είχε μια ενημέρωση εδώ και μήνες από την Τράπεζα της Ελλάδας, ότι ο έλεγχος που γινόταν ανέδειξε κάποια θέματα που είναι σοβαρά και χρήζουν περαιτέρω έρευνας. Εμείς τηρούμε στάση αρχών, δηλαδή ό,τι πρέπει να γίνει, να γίνει. Υπήρξε απ ότι φαίνεται μια ανεύθυνη διαχείριση των πληροφοριών, με αποτέλεσμα από αυτά που διαβάζουμε να μην ξέρουμε ποια είναι αλήθεια και λοιπά. Όλη αυτή η διαχείριση της πληροφορίας και του πορίσματος μας προκαλεί ερωτήματα και έκπληξη, δεν έχει ούτε την έγκρισή μας, ούτε την ανοχή μας. Και από άποψη αρχής, λέμε όχι στο κουκούλωμα -ειδικά στις τράπεζες-, όχι στις αποκαλύψεις a la carte, όχι στην εκ των προτέρων ενοχοποίηση προσώπων και καταστάσεων. Ζητούμε να υπάρξει μια εγγύηση διαφάνειας, ισότιμης διαχείρισης και επιμελής και πλήρης έλεγχος ώστε τα πραγματικά προβλήματα να αντιμετωπιστούν.

Για την επένδυση του Ελληνικού

Υπάρχει η πρώτη άποψη που είναι, βρήκαμε αρχαία; Ας τα σκεπάσουμε για να μην βρούμε το μπελά μας για τις επενδύσεις. Διαφωνώ με αυτή την άποψη, είναι ταυτότητα και ευθύνη της χώρας μας, όπου υπάρχει δείγμα αρχαίου πολιτισμού να το αναδείξουμε. Δεύτερη άποψη, υπάρχουν αρχαία; Αγνοούμε την ανάγκη επενδύσεων, ας περιμένει ο επενδυτής, ούτε αυτή η άποψη είναι σωστή, διότι επενδύσεις σημαίνει έξοδος από την κρίση. Υπάρχει και η μέση οδός που λέει ναι υπάρχει τρόπος να συμφωνήσουμε μια προγραμματική συμφωνία, ένα σχέδιο, όπου η επένδυση θα προχωρά, αλλά και τα αρχαία θα εντοπίζονται και θα προστατεύονται και θα αναδεικνύονται, όπως έγινε με το έργο του Μετρό, όπου το έργο ήταν τιτάνιο και επιτυχές και αυτό θα μπορούσαμε να το θεσμοθετήσουμε στο μέλλον, -και όχι μόνο για το Ελληνικό.

Γερμανικές εκλογές, το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει θα δυσκολέψει την διαπραγμάτευση; Τι σημαίνει για την Ευρώπη;

Πιστεύω ότι η διαπραγμάτευση έχει αποκτήσει μια δυναμική η οποία δεν θα επηρεαστεί -θέλουμε να πιστεύουμε – από τις όποιες εξελίξεις στην Γερμανία, διότι και οι Γερμανοί θέλουν να τελειώσει το Πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κλίμα για νέο Πρόγραμμα και ίσως και αυτές οι εξελίξεις να ενισχύσουν τις απόψεις που θα πουν ας τελειώνουμε με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την κατάσταση επιτροπείας.Αυτό είναι μια πρόβλεψη που την πιστεύω, πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης, αλλά είναι ως ένα βαθμό και μια ευχή, πρέπει να δούμε τις εξελίξεις.

Το αποτέλεσμα έχει την σημασία του και για την Ευρώπη, διότι επιβεβαιώνει μια τάση που δείχνει ότι η Ευρώπη όπως λειτουργεί, παράγει ακροδεξιές τάσεις, ή παράγει φαινόμενα, όπως ανισότητες, φτώχεια, έλλειψη προοπτικής, απογοήτευση και όλα αυτά αποτελούν ένα είδος θερμοκηπίου για ακροδεξιές λαϊκιστικές δυνάμεις.

Ο καταλύτης θα είναι η δυνατότητα να υπάρξει στην Ευρώπη ένας προοδευτικός πόλος, μια ισχυρή αριστερά με την ευρύτερη έννοια του όρου.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος