Δρίτσας: Αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης Novartis (audio)

Η πλειοψηφία της προκαταρκτικής επιτροπής για την Novartis κατέληξε ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να διώξει πράξη δωροληψίας και πράξη νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της Τακτικής Δικαιοσύνης, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ξενοφώντα Ζηκίδη και Έλενα Καραγιάννη, ο βουλευτής του Σύριζα και πρόεδρος της επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας.

Υπάρχει το άρθρο 86 και ο Νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών, όμως και το άρθρο 86 και ο Νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών μιλούν για αδικήματα κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων. Γνωμοδοτήσαμε, λοιπόν, ότι η δωροληψία και δωροδοκία δεν μπορεί να ερμηνευθεί ότι εντάσσεται στην πρόβλεψη του άρθρου 86 του Συντάγματος , δηλαδή κατά την άσκηση των καθηκόντων, μπορεί να είναι επ’ ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων υπουργών, μπορεί να είναι κάτι άλλο, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι στην άσκηση των καθηκόντων ενός υπουργού μπορεί να εμφιλοχωρήσει και το ενδεχόμενο της δωροδοκίας.

Σε ερώτηση γιατί η Επιτροπή δεν προχώρησε σε εξέταση των αδικημάτων από μόνη της, ο κ. Δρίτσας δήλωσε, ότι πρακτικά και με μία άλλη ερμηνεία θα μπορούσε να το κάνει, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν, όμως, τόνισε, είναι βιωμένη η εμπειρία όχι μόνο της Βουλής, των βουλευτών, του πολιτικού κόσμου αλλά και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, ότι, όταν η Βουλή μετατρέπεται σε δικαστικό σώμα και οι βουλευτές σε δικαστές εμφιλοχωρεί η πολιτική σκοπιμότητα είτε προς την κατεύθυνση της απαλλαγής είτε προς την κατεύθυνση της πολιτικής αξιοποίησης και της εκδίκησης έναντι των πολιτικών αντιπάλων. Αυτό είναι νοσηρό για το πολιτικό σύστημα, υπογράμμισε, και δεν φτάνει το μαχαίρι στο κόκκαλο, δεν διερευνώνται έτσι οι υποθέσεις, ενώ από τη Δικαιοσύνη μπορεί η υπόθεση να φτάσει στο τέλος της.

Εάν η Βουλή δεχόταν ότι η Επιτροπή μας ήταν αρμόδια και προχωρούσε στη διερεύνηση, ανέφερε, στο τέλος υποχρεωτικά θα έφτανε στην απόφαση ότι οι κατηγορίες, τα αδικήματα, ακόμη και εάν τα διαπίστωνε και τα αποδείκνυε είναι παραγεγραμμένα, γιατί θα ήταν αδικήματα τελεσθέντα κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, ενώ εμείς λέμε, δεν είναι κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, άρα δεν παραγράφονται.

Πρόκειται για ιστορική απόφαση, πρόσθεσε, μπορεί να διαμορφώσει ένα νέο τοπίο να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, να αποδώσει τους ανθρώπους αθώους στην κοινωνία, να ελέγξει και να τιμωρήσει ενόχους και να ισχυροποιήσει το κύρος του πολιτικού συστήματος.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος