Επικρίσεις ΕΕ προς Τουρκία για Αιγαίο και ΑΟΖ – Αποφυλάκιση των στρατιωτικών ζήτησε ο Γιούνκερ (video)

Την έντονη ανησυχία των Βρυξελλών για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αλλά και για την κράτηση πολιτών της ΕΕ, εξέφρασαν μετά τη λήξη της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώπιον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ. Είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας. Στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν ικανοποίηση διότι «για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Τουσκ: Ανησυχία για «μακρύ κατάλογο» από ζητήματα – Δεν καταλήξαμε σε συμβιβασμό

Οι δηλώσεις Τουσκ κινήθηκαν στο πνεύμα των συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, ο  κ. Τουσκ εξέφρασε την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να «επανεξετάσει» το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών, διατυπώνοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κύπρο σε σχέση με το δικαίωμά της να πραγματοποιεί έρευνες στην ΑΟΖ της.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν στον πρόεδρο της Τουρκίας, την ανησυχία τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο κ. Τουσκ είπε ότι η Τουρκία δεσμεύτηκε ως προς την τήρηση της συμφωνίας και πως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία στο ζήτημα αυτό και πως σύντομα θα πραγματοποιηθεί η αποδέσμευση και των υπόλοιπων κονδυλίων, καθώς η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.

Ο  κ. Τουσκ παρέθεσε και άλλα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος, όπως η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία και οι διμερείς σχέσεις της χώρας με κράτη-μέλη. «Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», σημείωσε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Βάρνα.

«Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον… Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», είπε και πρόσθεσε υπήρξε συμφωνία πως ο διάλογος θα συνεχιστεί ακόμα και «κάτω από δύσκολες συνθήκες, με αντικειμενικά προβλήματα και συγκρούσεις συμφερόντων».

«Ήταν μια Σύνοδος ανάμεικτων συναισθημάτων αλλά όχι ανάμεικτων μηνυμάτων», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην «απλοϊκή και επιφανειακή» ιδέα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.

Σε αυτό το πνεύμα δήλωσε ότι είναι «απαραίτητο» για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μάλιστα, ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών σημειώνοντας πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά για να επιλυθεί το ζήτημα. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα . «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο Γιούνκερ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ, έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας, συζητώντας μόνο για αυτό το θέμα με τον Τούρκο Πρόεδρο επί 20 λεπτά. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ρ.Τ. Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί.

Ερντογάν: Σήμερα το πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε το διάλογο

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θέλει να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την ΕΕ. «Συζητήσαμε τί πρέπει να κάνουμε για να βελτιωθούν οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι στην Τουρκία βρίσκονται 3 εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι πολύ σύντομα, λόγω των συνεχιζόμενων ροών από τη Συρία, θα φτάσουν τα 4 εκατομμύρια.

Επέκρινε την ΕΕ, λέγοντας ότι από το πρώτο πακέτο των 3 δισ. ευρώ, στην Τουρκία έχουν φτάσει μόνο τα 1,8 δισ. ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαδικασίες θα επισπευστούν αυτή τη φορά, με τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ που ενέκρινε η ΕΕ.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ζήτησε επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης, ενώ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και πως η διερεύνηση και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων στην επικράτεια της Κύπρου θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της κατάργησης του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι η τουρκική πλευρά έχει κάνει το καθήκον της και ότι δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί ακόμα αυτό το ζήτημα.

Για την τελωνειακή ένωση είπε ότι είναι ένα «τεχνικό» ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να έχει ικανοποιηθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά.

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι στόχος πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το DAESH και το PKK και κάλεσε την ΕΕ να συνεργαστεί στενότερα με την Τουρκία σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Παλαιστίνη, η Υεμένη, η Ρουάντα και το Αφγανιστάν.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος