Εφ’όλης της ύλης συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ALPHA (video)

‘Αμεσα, εντός του 2019 θα γίνει η προκήρυξη 10.000 προσλήψεωv για να καλύπτονται από το 2020 και μετά, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας τη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, τις οποίες τοποθέτησε στο τέλος της τετραετίας. “Αλλάζουν πολλά” με τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, πρόκειται για ένα “ιστορικό βήμα προς τα εμπρός, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Ακόμα κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει. Εδώ είχαμε το θαύμα μιας κοινής βούλησης και πολύ καλής θέλησης”, είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για τον “ουσιαστικό και επίμονο” διάλογο του ίδιου με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και Πολιτείας-Εκκλησίας γενικότερα. Σχολίασε πως όταν μετά από 79 χρόνια επιλύεται μια εκκρεμότητα, που κανείς άλλος δεν κατάφερε να επιλύσει, τότε πρόκειται για ένα “θαύμα”. Αποκάλυψε ότι για να γίνει αυτό χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια προεργασίας και συζητήσεων.

“16.000 προσλήψεις το 2019 και 18.500 προσλήψεις το 2020”

“Κατοχυρώνουμε το 1:1 και έχουμε επιπλέον 10.000 θέσεις εργασίας”. Τόνισε ότι το 1:1 για το 2019 ειδικότερα σημαίνει ότι  8- 8,5 χιλιάδες προκηρύξεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα από τον ΑΣΕΠ, συν 7,5 χιλιάδες (4,5 χιλιάδες στην ειδική αγωγή, εκπαιδευτικούς και 3 χιλιάδες για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι”). Πρόσθεσε ότι το 2020 στις 8- 8,5 χιλιάδες, θα προστεθούν 10.000, συνολικά δηλαδή 18.500 νέες θέσεις εργασίας σε καίριες θέσεις στο Δημόσιο.

“Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, εμείς δώσαμε μια μεγάλη μάχη και πήγαμε από τη μνημονιακή ρήτρα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις (1:5), στο 1:1. “Αλλά πέραν του 1:1, θα έχουμε και 10.000 προσλήψεις παραπάνω”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα ελαφρυνθεί κατά περίπου 200 εκατ. αφού αποχωρούν από αυτό οι ιερείς.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει μέσα όλη η αμφισβητούμενη περιουσία αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά. Σημείωσε ότι από αυτή την αξιοποίηση που θα προχωρήσει άμεσα, υπολογίζεται ότι έως περίπου το 2030 το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος ή το όλον της επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών.

“Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό βήμα χωρίς αντιδράσεις, όταν πηγαίνεις σε έναν συμβιβασμό και οι δυο πλευρές πηγαίνουν ένα βήμα πίσω για να πάνε πολλά βήματα μπροστά”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Παρά την καταστροφολογία που μας καταλογίζανε, εμείς φέραμε αντίμετρα χωρίς μέτρα”, “δίνουμε όχι όσα είπα στη ΔΕΘ, αλλά παραπάνω, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

“Στόχος μας είναι να “εκβιάσουμε” τη συναίνεση”

Αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή ΠτΔ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: “Ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον ΠτΔ, δεν είναι ώριμο, θέλουμε να μείνουμε στο μοντέλο της προεδρευόμενης δημοκρατίας, όπου οι εξουσίες είναι στο Κοινοβούλιο. Βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο.

“Η αναλογία της ψήφου με τις έδρες στο Κοινοβούλιο δεν μπορεί να είναι πάνω από το 10% αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα βγαίνουν αυτοδυναμίες με λιγότερο από το 40%. Χρειάζονται όμως θεσμικά αντίβαρα για να μπορεί αυτό το μοντέλο να είναι σταθερό. Να μην πέφτει δηλαδή με μια απλή πρόταση δυσπιστίας ούτε με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι απαιτούνται συγκλίσεις, επισημαίνοντας:”Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά”. Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε μία φορά, στην περίοδο των μνημονίων, “για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα τους”.

“Λαϊκή απαίτηση μετά την ύβρη να υπάρχει και η νέμεσις”

“Η πολιτική ευθύνη έχει αποδοθεί για πολλά σκάνδαλα“, τόνισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως “πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι κανείς από δω και στο εξής δεν θα έχει τη δυνατότητα να στερεί δημόσιους πόρους από τους πολίτες”.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά Πολάκη, είπε πως αυτό που είπε ο υπουργός απομονώθηκε και πως αποτύπωσε το κοινό αίσθημα ότι πέρα από την οικονομική ανάκαμψη ο κόσμος θέλει να δει και τη δικαιοσύνη να λειτουργεί. Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανέναν φυλακή, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν και το κάνει η δική μας είναι να διαμορφώνει κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς προκειμένου να πράξουν το καθήκον τους, είπε.

“Αν το ‘δόγμα Πολάκη’ είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα. Αν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, τότε ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό”, σημείωσε.

“Πιστεύω ότι θα έχει η κυβέρνηση την πλειοψηφία και την επομένη”

Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την εκτίμηση ότι και μετά τις ευρωεκλογές “πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.”

“Η κυβέρνηση ματώνει όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει τους αδύναμους και να αποκαταστήσει αδικίες, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η μόνη περίπτωση να μην αποκατασταθεί η αδικία στους συνταξιούχους είναι να εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης στις βουλευτικές εκλογές του 2019, διότι θα εφαρμόσει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και μέτρα ΔΝΤ, επισήμανε.

“Αντί να κάτσουν ήρεμα και ήσυχα και να πουν μπράβο, τα καταφέρατε, κάνουν και κριτική”, είπε ο Αλ. Τσίπρας αναφορικά με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί καθυστέρησης για την επιστροφή των αναδρομικών.

“Η κριτική της αντιπολίτευσης στο θέμα της επιστροφής των αναδρομικών θυμίζει τον εμπρηστή που βάζει φωτιά στο δάσος και μετά βγαίνει στα κανάλια και κατηγορεί την Πυροσβεστική ότι άργησε να σβήσει τη φωτιά”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Δεν θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση”

“Δεν ξέρω αν θα φύγει ή δεν θα φύγει από την κυβέρνηση, ο strong>κ. Καμμένος, αλλά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ομαλή πορεία της χώρας προς την κανονικότητα”, απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας όταν έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Καμμένος έχει δηλώσεις πως δεν πρόκειται να στηρίξει πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας.

“Δεν θυσίασα κανέναν ο κ. Κοτζιάς παραιτήθηκε”, δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν προτίμησε να “θυσιάσει” τον κ. Κοτζιά μετά τη σύγκρουση που είχε με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Πάνο Καμμένο.

“Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική Βουλή”

Θα περάσει η Συμφωνία γιατί παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα η Συμφωνία αυτή συμφέρει τη χώρα. Θα υπάρξει η πλειοψηφία εκείνη που θα δώσει την έγκριση και αν ο Μητσοτάκης άφηνε τους βουλευτές του να ψηφίσουν θα υπήρχε πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της.’Οταν φέρουμε αυτή τη Συμφωνία που αναγνωρίζει την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, αύριο το παιδί σας ψάχνοντας στο google με το όνομα Μακεδονία δεν θα του βγάζει την ΠΓΔΜ, θα πρέπει να βάλεις Βόρεια Μακεδονία για να βγει αυτή η χώρα.”, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Θα συνεχίσουμε το διάλογο ώστε να καθοριστεί η ζώνη, την ΑΟΖ με την Αλβανία”

Αναφερόμενος στον θάνατο του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες, ο πρωθυπουργός τόνισε: “Κατανοώ το πένθος της οικογένειας. Δικαιολογημένη η πικρία και η οργή και ο θυμός. Η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε να κάνει από την πρώτη στιγμή. Ζητήσαμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και ζητήσαμε Έλληνας αστυνομικός να είναι εκεί. Οι αλβανικές αρχές έχουν δεσμευθεί για αναλυτικό πόρισμα.
Το δυσάρεστο αυτό γεγονός μας έχει οδηγήσει να ξεχάσουμε τι γινόταν στο χωριό αυτό εκείνη την ημέρα. Στο χωριό αυτό μετά από 70 χρόνια για πρώτη φορά γινόταν η ταφή των πεσόντων παρουσία της υπουργού Πολιτισμού.”

“Αλλαγή τακτικής όχι στρατηγικής στα χωρικά ύδατα’

Η ανακοίνωση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης έγινε με “άτσαλο τρόπο” στη τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς θα έπρεπε να ενημερωθούν πρώτα τα κόμματα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε πως αλλάζει την τακτική, όχι τη στρατηγική, γι αυτό θα προχωρήσει σε ενημέρωση των κομμάτων και δεν θα γίνει η επέκταση με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, αλλά με ψηφοφορία στη Βουλή και τα κόμματα θα κληθούν να πάρουν θέση.

“Δεν αναζητούμε προστάτες”

“Δεν υπάρχουν νέες αμερικάνικες βάσεις, ούτε οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει νέες βάσεις. Υπάρχει αλληλοσεβασμός με τις ΗΠΑ. ‘Εχουμε παράλληλα ανοιχτούς διαύλους με την Ρωσία, τον αραβικό κόσμο. Πολυδιάστατη η εξωτερική μας πολιτική με στόχο να πολλαπλασιάσει τα οφέλη για τη χώρα μας”, ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.

“Το μήνυμα μου προς τον κ. Ερντογάν είναι ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα και δεν απειλείται από κανένα”

“Είμαστε ανοικτοί στη συνεργασία αλλά δεν θα ανεχτούμε καμία απειλή και δεν θα απεμπολίσουμε κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα. Εμείς θα αποφασίσουμε για το πότε θα προχωρήσουμε στην επέκταση της αγιαλίτιδας ζώνης μας. Δεν έχει παγώσει τίποτα. Η εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος