Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της Fyrom, αλλά με μία υπεύθυνη κυβέρνηση η οποία θα πει ποια ακριβώς είναι η πρόταση που διαπραγματεύεται και εάν ισχύει εκείνο που είχε συμφωνηθεί το 2008 στο Βουκουρέστι, ότι η ονομασία θα είναι σύνθετη και θα ισχύει έναντι όλων.

Αυτό δεν ακούσαμε να το λέει ο υπουργός εξωτερικών και από την άλλη ο κυβερνητικός εταίρος διαφοροποιείται και βάζει κόκκινες γραμμές. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη να ενημερώσει κόμματα και ελληνικό με ποια πρόταση διαπραγματεύεται. Η εθνική γραμμή εξασφαλίζεται από τη συναίνεση που θα προκύψει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν υπάρξει συγκεκριμένη και σαφής κυβερνητική πρόταση. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να πετάει το μπαλάκι στην αντιπολίτευση και να ζητάει να τοποθετηθεί. Αυτό είναι οξύμωρο και αντιφατικό. Υπάρχει θολό τοπίο από κυβερνητικής πλευράς, αν και είναι εθνικό θέμα μείζονος σημασίας, για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική, όπως και στο θέμα των Τούρκων στρατιωτικών.

Επί αυτού θέματος αυτού, είναι σαφές ότι η χώρα μας έμπλεξε χωρίς να φταίει, αλλά από κει και μετά υπήρξαν σειρές αντιφάσεων. Η Ελλάδα παγιδευμένη στην υπόσχεση που έδωσε ο πρωθυπουργός στον Ερντογάν ότι θα τους επιστρέψει, έσπευσε να προσβάλει την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής και αυτό είναι ουσιαστική παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας. Η επιτροπή είναι δικαιοδοτικό όργανο, εκδίδει αποφάσεις, απαρτίζεται από διοικητικούς δικαστές, είναι δικαστικό όργανο και η προσφυγή δεν είναι παράνομη, αλλά εκεί υπήρξε η εμπλοκή, με βάση και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά στην πράξη εάν ακυρωθεί ουσιαστικά έρχονται αντιμέτωπα τα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Η ΝΔ θα διατυπώσει τότε και τη θέση της. Μην ξεχνάτε ότι όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση και η κ. Μπακογιάννη διαπραγματεύτηκε υπεύθυνα, υπήρξε τότε ένα ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Ο κ. Καμμένος που ήταν κυβερνητικό στέλεχος, δεν διαφοροποιήθηκε στις τότε κυβερνητικές προτάσεις που περιλαμβανόταν η σύνθετη ονομασία.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: