Την Παρασκευή η ενημέρωση της Βουλής από τον Πρωθυπουργό-Τα βασικά σημεία της συμφωνίας(video)

Στις 10.00 το πρωί της Παρασκευής, 15 Ιουνίου, θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας ενώπιον της οποίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει το Σώμα για την Συμφωνία που δόθηκε το απόγευμα στα κόμματα. Σαφής είναι η διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία προσανατολίζεται σε κατάθεση πρότασης μομφής.

Το σχετικό αίτημα να ενεργοποιηθεί το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής για την ανακοίνωση ή δήλωση του πρωθυπουργού, ενώπιον της Βουλής κατατέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

Το πλαίσιο της συζήτησης όπως προσδιορίζεται από τον κανονισμό προβλέπει χρόνο ομιλιών δέκα (10) λεπτά της ώρας για τον Πρωθυπουργό και από 5 λεπτά για τους πολιτικούς αρχηγούς, 5 λεπτά δευτερολογία για Πρωθυπουργό και από 3 λεπτά για τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη συμφωνία πολιτική νίκη που κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα.  Όπως τόνισε ο  Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του, προβλέπεται αλλαγή της ονομασίας σε Δημοκρατία Severna Makedonija με κατοχύρωση της χρήσης του ονόματος έναντι όλων και απάλειψη κάθε έννοιας αλυτρωτισμού από το σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε με έμφαση ότι επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία.

Παρουσία Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ το Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά η συμφωνία για το ονοματολογικό.

Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ είναι βήμα για την σταθερότητα της περιοχής. 

Στη γειτονική χώρα ωστόσο η διαφωνία του Προέδρου της ΦΥΡΟΜ εξακολουθεί να είναι έντονη, είναι χαρακτηριστικό ότι η ενημέρωση του από τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ διήρκεσε  μόλις δύο λεπτά και αναμένεται διάγγελμά του. Εκτιμάται πάντως ότι δεν μπορεί να μπλοκάρει τη συμφωνία.

Διαφωνίες στο εσωτερικό της Αθήνας

Για κακή συμφωνία έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ ζητώντας από τον πρωθυπουργό να μην την υπογράψει, καθώς, όπως είπε, δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα, αφού δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον ΠτΔ, υποστήριξε ότι αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Πηγές της ΝΔ χαρακτήριζαν προβληματική τη συμφωνία που περιέχει απαράδεκτες υποχωρήσεις.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να δώσει συστατική επιστολή για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και «γι αυτό τα κάνει όλα άρον – άρον», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ επισήμανε ότι η συμφωνία με την πΓΔΜ, περιέχει το σπέρμα του αλυτρωτισμού αφού γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση ως εθνικότητα και ως γλώσσα η «μακεδονική».

Στο μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί στα κόμματα και για τις διαφοροποιήσεις βουλευτών.  Ο Σπύρος Δανέλλης δηλώνει ότι με βάση τα όσα γνωρίζει τον καλύπτει η συμφωνία και ότι θα την ψηφίσει, την ώρα που στο Κίνημα Αλλαγής σημειώνουν ότι θα τοποθετηθούν αφού εξετάσουν το κείμενο της συμφωνίας

Στους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας, ενώ ο Πάνος Καμμένος έχει θέσει θέμα αυστηρής κομματικής πειθαρχίας.

«Οι ώρες είναι κρίσιμες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, και πρόσθεσε «η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο ολίσθημα να πάει να δώσει το όνομα της Μακεδονίας χωρίς να διαπραγματευτεί. Έπρεπε να είχαμε διαπραγματευτούμε με άλλο τρόπο, να στηρίξουμε το κρατίδιο με οικονομικά μέσα, με πολιτικά μέσα να στηρίξουμε την είσοδο του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτοί να το πουν Σκόπια το όνομα τους. Με το Μακεδονία θα γυρίσουν στον αλυτρωτισμό. (..) Αυτός που υπογράφει κακώς υπογράφει,τελεία και παύλα. Η ο Καμμένος να ρίξε την κυβέρνηση ή ο Τσίπρας να αλλάξει ρότα. Το στίγμα θα είναι επί της κεφαλής του κ. Τσίπρα ισοβίως».

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος