Οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη να «κουρευτούν» τα δάνεια της ΝΔ  δημιούργησαν κλίμα εντάσεων και αντιπαράθεσης στην Εξεταστική Επιτροπή της βουλής που ερευνά τη νομιμότητα τραπεζικής δανειοδότησης σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης. Νωρίτερα, κατέθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΔΟΛ και γιος του Σταύρου Ψυχάρη, Παναγιώτης, ο οποίος παραδέχθηκε την αναχρηματοδότηση των «θαλασσοδανείων» του ΔΟΛ από τις τράπεζες χωρίς την παραμικρή διασφάλιση των ιδρυμάτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού οργανισμού, Παναγιώτης Ψυχάρης, στο κλείσιμο της κατάθεσής του ομολόγησε ότι υπέγραψε…«αέρα» 15 εκ. ευρώ!

Ο γιος του Σταύρου Ψυχάρη προέβη στην πρωτοφανή αυτή αποκάλυψη κατά τη διάρκεια ερωτήσεων που του έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελλος.

«Που τα βρήκατε τα 15 εκ. ευρώ;» ρώτησε ο κ. Φάμελλος για να του απαντήσει ο κ. Ψυχάρης: «δεν είπα ότι τα έχω, είπα ότι υπέγραψα για 15 εκ. ευρώ. Υπέγραψα εγγυήσεις»

«Με τι υπογράψατε;» επέμεινε ο κ. Φάμελλος.

«Με αέρα !» απάντησε ο κ. Ψυχάρης.

«Είπατε αέρα; Υπογράψατε με αέρα; Με τι εχέγγυο;» ξαναρώτησε ο κ. Φάμελλος

«Με την υπογραφή μου» παραδέχτηκε ο κ. Ψυχάρης.

«Αξίζει τόσα η υπογραφή σας;» διερωτήθηκε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «αυτή είναι η ιστορία των δανείων στην Ελλάδα».

Την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, θα κληθεί ο εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Γιάννης Κουρτάκης, προκειμένου να καταθέσει για το δάνειο που είχε πάρει, ύψους 960.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος,  γνωστοποίησε  επιστολή του εκδότη, στην οποία σημείωνε ότι λόγω της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση έχει την ιδιότητα του «υπόπτου» και εξηγήσεις παρέχει μόνο ενώπιον του φυσικού του δικαστή. Ωστόσο, συμπλήρωνε πως εάν το επιθυμεί η Επιτροπή, θα έρθει να καταθέσει.

Ένταση σημειώθηκε ανάμεσα στους κυβερνητικούς βουλευτές και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επίκεντρο τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ότι το κόμμα του θα επιδιώξει «κούρεμα» του χρέους των δανείων που είχε λάβει. Οι βουλευτές της ΝΔ εκλήθησαν να ξεκαθαρίσουν εάν οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος έχει την ιδιότητα του αντιπροέδρου, εκφράζουν την επίσημη θέση του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης μίλησε για ρύθμιση των δανείων, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζουν ότι υπάρχει διαφοροποίηση και θα πρέπει επίσημα να πάρει θέση η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αντιπαράθεση σημειώθηκε και  όταν ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης ζήτησε να κλητευθεί κατεπειγόντως και να καταθέσει ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, που συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, με αφορμή όσα κατήγγειλε σε βάρος του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, περί απόπειρας άσκησης πολιτικής πίεσης.

Το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να επισημαίνει ότι στον διαγωνισμό υπήρξαν όλες οι πρόνοιες για τον έλεγχο της προέλευσης των χρημάτων, το πόθεν έσχες των επιχειρηματιών, κ.λπ. «Αν σας πονάει που για πρώτη φορά εφαρμόζεται το Σύνταγμα είναι κρίμα», υπογράμμισε ο κ. Φάμελος.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ Ανδρέας Μαραθιάς

Μοιράσου το άρθρο: