Καμία καθυστέρηση δεν υπάρχει στο χρονοδιάγραμμα για την αδειoδότηση στο έργο του Ελληνικού τόνισε στους δημοσιογράφους της «Πρωινής Ζώνης« της ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. Μάλιστα  ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας θα λυθεί το ζήτημα με το ΚΑΣ στο Ελληνικό. Ο υπουργός σχολιάζοντας τα  περί αποπομπής της γ.γ. του ΚΑΣ  εξήγησε ότι  «δεν είναι θέμα προσώπου» και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο .

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης για θέματα της αρμοδιότητας του χαρακτήρισε υποκριτική η στάση της ΝΔ για τις επενδύσεις γενικά αλλά και για το Ελληνικό συγκεκριμένα. » Όλα αυτά τα θέματα λίμναζαν τόσα χρόνια και τα βρήκαμε στα συρτάρια μας» είπε ο κ. Φάμελλος και προσέθεσε, ότι τώρα βρισκόμαστε στην διαδικασία εξέτασης των μελετών.  Ο κ Φαμελλος τόνισε ότι  δεν υπάρχουν ζητήματα κατά της επένδυσης. Επίσης υπογράμμισε ότι  και κανένας  επενδυτής δεν μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα προσδοκώντας  μια διαφορετική αντιμετώπιση από ότι ήδη εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφερόμενος γενικά για τις επενδύσεις στη χώρα μας .

Σε ότι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης επισήμανε  ότι έγινε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης για την επένδυση στο Ελληνικό και προστέθηκαν βασικά πράγματα όπως περισσότερο πράσινο και ύπαρξη παραλιακού μετώπου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα θέματα των δασικών χαρτών, της οικιστικής πύκνωσης και των δασικών αυθαιρέτων, καθώς και στην εξέλιξη της επιχείρησης απορρύπανσης στον Σαρωνικό από το ναυάγιο του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης

Το ζήτημα της επένδυση στο Ελληνικό στάθηκε εστία νέας αντιπαράθεσης. Η ΝΔ άσκησε σκληρή κριτική δια του Β. Κικίλια, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα στην προσέλκυση επενδύσεων.

Σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας επισήμανε το γνωμοδοτικό ρόλο του ΚΑΣ, τονίζοντας πως η επένδυση θα προχωρήσει.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι πια οι μεταρρυθμίσεις, το πρόβλημα είναι ο χρόνος». «Κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας θα καθαιρέσει αυτούς που αντιδρούν και θα βάλει το πρόβλημα του Ελληνικού σε μία τάξη, όμως ο χρόνος που χάνουμε είναι πολύτιμος» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης τόνισε ότι «πρέπει να συμβάλουμε όλοι να ολοκληρωθούν γρήγορα οι αδειοδοτικές διαδικαστικές γιατί πρόκειται για πολύ μεγάλη επένδυση αλλά να υπάρχει σεβασμός και στην επιστήμη και στη νομοθεσία». «Διαφορετικά , πρόσθεσε, αυτό μπορεί να αποβεί σε βάρος της ίδιας της επένδυσης».

Οι πολιτικές, οικονομικές και μιντιακές παρεμβάσεις -προκειμένου να παρακαμφθεί η νόμιμη διαδικασία – είναι αυτές που ευθύνονται για τις ως τώρα καθυστερήσεις, σημειώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος σε ανακοίνωσή του στηρίζει τη στάση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και απευθύνει κάλεσμα σε όλους να αφήσουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα επιστημονικά όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού να αποφασίσουν με βάση το νόμο και την επιστημονική δεοντολογία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: