Επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο προς BBC για ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις

Καταιγίδα αντιδράσεων και πολιτικές αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του BBC που υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει σλαβο-μακεδονική μειονότητα, η οποία έως τώρα καταπιεζόταν από το ελληνικό κράτος. Η Αθήνα εγκαλεί το βρετανικό δίκτυο, άνθρωποι του πνεύματος μιλούν για ανιστόρητους ισχυρισμούς, ενώ κυβέρνηση και ΝΔ ανταλλάσσουν κατηγορίες με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Έλληνας πρεσβευτής στο Λονδίνο παρέδωσε επιστολή στο BBC για το επίμαχο ρεπορτάζ. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ με την οποία ζητά να υιοθετηθούν οι νέες ορολογίες και το νέο όνομα τόσο στη Γενική Γραμματεία, όσο στην υπηρεσία UN Term (Termonology).

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι η ρηματική διακοίνωση αφορά στην εφαρμογή των όσων προβλέπει η Συμφωνία, εκ μέρους της άλλης πλευράς:
-Δηλαδή, η υπηκοότητα  να είναι  «μακεδονική/ πολίτης της βόρειας Μακεδονίας» που είναι όρος ενιαίος και όχι δυνητικός. Και αυτό όπως έχει επισημανθεί από την κυβέρνηση και από την άλλη πλευρά, αφορά όχι εθνότητα αλλά ιθαγένεια.

-Σύμφωνα με την Συμφωνία των Πρεσπών, όλοι ι επίσημοι κρατικοί θεσμοί και δομές που έχουν ιδρυθεί με νόμο η χρηματοδοτούνται από το κράτος αλλάζουν όνομα και υιοθετούν το Βόρεια Μακεδονία. Οι άλλοι φορείς και δομές που δεν έχουν σχέση με το κράτος δύνανται να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονικός –ή», ενώ και δραστηριότητες  μπορούν να χαρακτηρίζονται «μακεδονική-ός».

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές ονομασίες και τα σήματα προϊόντων αυτό δεν αφορά τη ρηματική διακοίνωση της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς θα επιδιωχθεί να λυθεί με τη διαδικασία που προβλέπει η Συμφωνία  των Πρεσπών, εντός τριετίας.

“Η ιστορική συμφωνία αδικείται”

Νωρίτερα επιδόθηκε από τον Έλληνα πρεσβευτή στο Λονδίνο  Δημήτρη Καραμήτσο Τζιρά επιστολή προς το BBC με την οποία εκφράζει την έκπληξή του για το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι αδικείται η Συμφωνία των Πρεσπών, μια ιστορική συμφωνία  που επιλύει μια μακροχρόνια διαφορά, και προσθέτει ότι η μόνη μειονότητα στην Ελλάδα αναγνωρισμένη διεθνώς είναι η μουσουλμανική μειονότητα.

Απορρίπτει τον ισχυρισμό του δημοσιεύματος ότι με τις Πρέσπες αναγνωρίσθηκε η ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσα και εθνότητας» παραπέμποντας  στη διευκρίνιση ότι πρόκειται περί νοτιοσλαβικής γλώσσας και εθνικότητας και όχι εθνότητας, και πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν οδηγεί σε καμία περίπτωση στην αναγνώριση μειονότητας. «Η Συμφωνία των Πρεσπών σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ‘σιωπηρή αναγνώριση’ οιασδήποτε μειονότητας στην χώρα μας, όπως ισχυρίζεται εντελώς λανθασμένα και αυθαίρετα ο συντάκτης του άρθρου. Αντίθετα, η Συμφωνία των Πρεσπών ορίζει ότι έκαστο Μέρος δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου Μέρους με οιαδήποτε μορφή και για οιονδήποτε λόγο περιλαμβανομένης της προστασίας του καθεστώτος και των δικαιωμάτων οιωνδήποτε προσώπων δεν είναι πολίτες του και ότι το Σύνταγμα της χώρας, όπως ισχύει σήμερα ή θα τροποποιηθεί στο μέλλον, δεν μπορεί και δεν θα μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει βάση για μια τέτοια παρέμβαση» εξηγεί.

«Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η Βόρεια Μακεδονία τροποποίησε το Σύνταγμά της (άρθρο 49) προκειμένου να αναφέρεται αποκλειστικά στην στήριξη των πολιτών και της Διασποράς της και να μην περιέχει καμία αναφορά σε «υποστήριξη του μακεδονικού λαού….σε γειτονικές χώρες».

Τέλος, ο Έλληνας πρέσβης γράφει στην επιστολή του ότι οι διάφοροι ισχυρισμοί στο δημοσίευμα του BBC φαίνεται να απηχούν τις απόψεις του «Ουράνιου Τόξου», ενός εγχώριου πολιτικού φορέα που είναι ο μοναδικός που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί δήθεν «μακεδονική μειονότητα». Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές και ευρωεκλογές στις οποίες έχει συμμετάσχει έχει περιοριστεί σε εξαιρετικά μικρό ποσοστό του εκλογικού σώματος και μάλιστα ως τμήμα πολυκομματικού συνασπισμού.
Ο Έλληνας πρέσβης ζητά από το BBC να δημοσιεύσει την συγκεκριμένη επιστολή προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων και να λάβει υπόψη του τα γεγονότα αυτά σε μελλοντικά σχετικά δημοσιεύματα.

Κυβέρνηση για δημοσίευμα BBC: Απαράδεκτοι και ανιστόρητοι οι ισχυρισμοί – Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα

Συνεχίζονται οι πολιτικές κόντρες με αφορμή το προκλητικό άρθρο του BBC που κάνει λόγο για «αόρατη σλαβο-μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα».

Για απαράδεκτους, ανιστόρητους και ανακριβείς ισχυρισμούς κάνει λόγο η κυβέρνηση, διαμηνύοντας πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών το ζήτημα έκλεισε οριστικά και μάλιστα με τον πλέον δεσμευτικό τρόπο.

«Είναι προφανές ότι το δημοσίευμα δεν έχει καμία βάση (…) Όλοι έχουμε παρατηρήσει με ποιο μικροκομματικό και αισχρά προπαγανδιστικό τρόπο διαχειρίζεται και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ το ζήτημα της Συμφωνίας αυτής», είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Η Νέα Δημοκρατία είχε προειδοποιήσει, εγκαίρως, για τις βλαπτικές συνέπειες της Συμφωνίας, διαμηνύει η Πειραιώς.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε στη δημοσιότητα την τρισέλιδη επιστολή που έστειλε η μόνιμη αντιπροσωπεία των Σκοπίων στον ΟΗΕ, με την οποία -όπως υποστηρίζει- ιδιώτες που δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, θα μπορούν άμεσα να χρησιμοποιούν τον όρο «μακεδονικός».

«Η καλύτερη απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η ίδια η συμφωνία των Πρεσπών, και τον καλούμε για μια ακόμη φορά να τη διαβάσει, αντί να σπεκουλάρει και να προπαγανδίζει ανοησίες», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Οι επιμέρους λεπτομέρειες της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγουν νέα παράθυρα σε αλυτρωτικές διεκδικήσεις, επιμένει το Κίνημα Αλλαγής.

Το ζητούμενο δεν είναι τι είπε το BBC και πότε το είπε, είναι τι είπε με την υπογραφή της Ελλάδας, ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος.

«Το δημοσίευμα του BBC εκθέτει τόσο την κυβέρνηση, όσο και τη ΝΔ, αλλά και όσους αναγορεύουν τους ιμπεριαλιστές, τις επιδιώξεις των οποίων απηχούν τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, σε προστάτη της ειρήνης και της σταθερότητας», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Η Ένωση Κεντρώων ζητάει δημοψήφισμα, έστω μετά τις εκλογές, για να ακυρώσουμε τη Συμφωνία, δηλώνει στο «Πρώτο Θέμα» ο Βασίλης Λεβέντης.

Δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, δήλωσε μιλώντας στο Open ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών, προσθέτοντας πως η Συμφωνία και η αλλαγή του Συντάγματος των γειτόνων μας δεν αφήνει περιθώρια για διεκδίκηση κάποιας μειονότητας στα εδάφη μας.

Με αφορμή το δημοσίευμα του BBC, ο Πάνος Καμμένος άνοιξε και πάλι μέτωπο με τον Νίκο Κοτζιά, προαναγγέλλοντας ότι για το θέμα θα δώσει και συνέντευξη τύπου.

Σχετική είδησηΘύελλα αντιδράσεων για το δημοσίευμα του BBC (video)

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη
Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος