Υψηλοί τόνοι στην Επιτροπή για τη Συμφωνία των Πρεσπών (video)

Η Πέμπτη αναδεικνύεται ως ημέρα ορόσημο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού ορίστηκε κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων ως η καταληκτική ημέρα για την κύρωση της Συμφωνίας από την Ολομέλεια. Η συζήτηση άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας και θα ολοκληρωθεί αύριο, Τρίτη, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Η συνεδρίαση «μύριζε μπαρούτι» μετά τις τοποθετήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που η πλειοψηφία συγκρότησε τη σύνθεση της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η συμφωνία θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας απόψε και αύριο. Την Τετάρτη θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια και την Πέμπτη το βράδυ αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την κύρωσή της.

Ύστερα από κλήρωση, στην επιτροπή θα μετάσχουν τελικά ο Σπύρος Δαννέλης και ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Νωρίτερα, η ΝΔ εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της στον ορισμό του κ. Δανέλλη σε αυτή τη θέση, σημειώνοντας ότι τυχόν εμμονή του Προέδρου της Βουλής θα συνιστά μια πρωτοφανή κοινοβουλευτική εκτροπή.

Τον Κώστα Κατσίκη από τους ΑΝΕΛ αντικατέστησε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του σε ορισμό του Σπύρου Δανέλλη.

Πυρά Καμμένου-Κασιδιάρη για τη σύνθεση της Επιτροπής

Υψηλοί τόνοι και έντονες αντιδράσεις σημειώθηκαν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Δουζίνας, να διακόψει για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση.

Αφορμή ήταν οι συνεχείς διακοπές, τόσο από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, όσο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, που αμφισβητούσαν την διαδικασία συζήτησης.

Παρέμβαση Βούτση για την κλήρωση

«Δεν δέχομαι πατερναλιστικές επισημάνσεις και κραυγές ότι δήθεν γίνεται πραξικόπημα», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, απαντώντας στις αιτιάσεις της Χρυσής Αυγής και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, στην οποία συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Παρεμβαίνω διότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιοι σέβονται τη δημοκρατία, το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνεις ούτε δέχομαι τη ρητορική που επί μέρες υφίσταμαι περί πραξικοπημάτων, περί μεθοδεύσεων κλπ. Όταν μάλιστα όλα αυτά είναι αναπόδεικτα αλλά προβάλλονται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων», είπε ο πρόεδρος της Βουλής χειροκροτούμενος από τα έδρανα της πλειοψηφίας.

Απευθυνόμενος δε προς τη Χρυσή Αυγή αλλά και στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε: «Πιστεύω πως δεν υπάρχει ίχνος σκιάς περί μεθοδεύσεων και πραξικοπήματος. Λυπάμαι που χρειάστηκε να έρθω στην Επιτροπή να τα πω αυτά. Είμαι υποχρεωμένος να κάνω το παν για να προχωρήσουμε στην ουσία της διαδικασίας. Σταματήστε τις αντιμαχίες περί όνου σκιάς. Το λέω και σε εσάς κύριε πρόεδρε που η σχέση μας έχει διαταραχθεί».

Ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε την Επιτροπή για τη διαδικασία με την οποία συμμετέχουν στη συνεδρίαση οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς.

Ενημέρωσε δηλαδή ότι είναι οι δύο από τρεις ανεξάρτητους βουλευτές, μαζί με τον Γρηγόρη Ψαριανό, που εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην Επιτροπή και αναδείχθηκαν μετά από κλήρωση.

Ο κ. Βούτσης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έπρεπε να αποστείλει επιστολή στο σύνολο των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς εκείνοι είναι από καιρού ανεξάρτητοι και έχουν ήδη τοποθετηθεί σε Επιτροπές. Μάλιστα ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι κατά ευρύτατη πλειοψηφία κρίθηκε στη Διάσκεψη πως οι αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής δεν μπορεί να αφορούν τους «παλαιούς ανεξάρτητους βουλευτές και έχουν πάρει τις θέσεις τους σε διάφορες επιτροπές». Η Διάσκεψη των Προέδρων δε έγινε παρουσία του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, ενώ η κλήρωση έγινε δια χειρός του Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Κώστα Τσιάρα.

Για την κλήρωση οι μόνοι βουλευτές, από τους προσφάτως ανεξαρτητοποιηθέντες, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Άμυνας ήταν οι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι τα πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων είναι στη διάθεση όσων εκπροσώπων κομμάτων τα ζητήσουν.

Αίτημα Αμυρά να ενταχθεί στην Επιτροπή

Αίτημα να ενταχθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο Γιώργος Αμυράς. Σημειώνεται πως σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση νωρίτερα, ο Γιώργος Αμυράς σήμερα κιόλας έχει κάνει επιστολή με την οποία εκδηλώνει ενδιαφέρον συμμετοχής στις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου.

Κ. Δουζίνας: Όχι προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κ. Δουζίνας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου. Προειδοποίησε όμως ότι ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις.

«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση επί μιας Συμφωνίας που δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και να μην θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα με προειλημμένη απόφαση», είπε ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει.

Ο κ. Δένδιας ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση. Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».

Το προεδρείο της Βουλής θα τα μεταφέρει αρμοδίως, απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας.

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από τον Π. Καμμένο

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και επί της διαδικασίας ήγειρε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση.

«Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να δέχεται οδηγίες από την κυβέρνηση. Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη, όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής είναι εκτός Κανονισμού της Βουλής» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Ως προς τη ΔΗΣΥ, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι μειώνεται κατά ένα μέλος η εκπροσώπησή της. «Η ίδια η σύνθεση της Επιτροπής υποκρύπτει μεθόδευση και για ένα τέτοιο θέμα δεν επιτρέπεται να ξεκινάμε με υπόνοιες μεθοδεύσεων» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Καμμένος, αφού ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της συνθέσεως της Επιτροπής, επισήμανε ότι «υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει διότι το κείμενο που καλείται να συζητήσει η Βουλή δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο με τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της ίδιας της συμβάσεως, κείμενο που πρέπει να έχει καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός πριν τη σύγκληση της επιτροπής. Επίσης, μεταξύ των κειμένων στις δύο γλώσσες υπάρχουν υπάρχουν σημαντικές διαφορές».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής που θα έπρεπε να υπογράφεται από τουλάχιστον δύο καθηγητές για να μπορέσει η Βουλή να μπει στην ουσία της συζήτησης επί της συμβάσεως. Εξάλλου, όπως είπε, παραβιάζεται το άρθρο 74 του Συντάγματος για το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής του σχεδίου νόμου και τη διαδικασία εισαγωγής σχεδίου νόμου σε συζήτηση.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια αν δεν λάβει την πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Ν. Ξυδάκης: Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, το κοινοβούλιο, τις ιστορικές μας ευθύνες

«Εδώ θα υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο και τις ιστορικές ευθύνες», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί πλαίσιο συνταγματικότητας και δημοκρατίας και κλίμα νηφαλιότητας και ιστορικής ευθύνης.

Αναφερόμενος στις επισημάνεις του Νίκου Δένδια, ο Νίκος Ξυδάκης είπε ότι τα αιτούμενα αναγνωστέα που ζητάει, τίθενται υπόψη της κυβερνήσεως που εισηγείται τη Συμφωνία και θα απαντήσει ο υπουργός ποια έγγραφα έχει και ποια θα καταθέσει.

«Μιλάμε για τη ρηματική διακοίνωση, την τροποποίηση, το σώμα του Συντάγματος το οποίο είναι δημοσίως προσιτό. Τίθεται και το ζήτημα της επιστολής παραίτησης του απελθόντος υπουργού Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό. Αυτό δημιούργησε πολιτικό θέμα τους προηγούμενους μήνες και έχει δοθεί μια σαφέστατη πολιτική και θεσμική απάντηση», είπε ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε: «Η επιστολή αυτή είναι προσωπική και αναφέρει τους λόγους της παραιτήσεως, δεν είναι πολιτικό κείμενο που κατατίθεται στη Βουλή για να γίνει κατανοητό τι συνέβη εντός της κυβέρνησης».

Ο βουλευτής απηύθυνε έκκληση να εγκαταλειφθεί η «δικολαβία» σε αυτή την επιτροπή.

Γ. Κατρούγκαλος: «Προφάσεις εν αμαρτίαις» τα θέματα της διαδικασίας

Προφάσεις εν αμαρτίαις» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος τα θέματα που έθεσαν επί της διαδικασίας συζήτησης της Συνθήκης των Πρεσπών στην Επιτροπή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ κατέθεσε τη ρηματική διακοίνωση στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπως και ζητήθηκε.

«Εμείς ένα πράγμα θέλουμε. Να συζητήσουμε στην Ολομέλεια, όπου ο ελληνικός λαός θέλει να ακούσει από εμάς επιχειρήματα. Όποιος θέλει να ματαιώσει τη συζήτηση αυτή, δεν είναι απλώς εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, που όλοι δικαιούνται να είναι με επιχειρήματα κι όχι με κραυγές, είναι εναντίον της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού», είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Εξήγησε δε ότι σε κάθε περίπτωση η ρηματική ανακοίνωση του γειτονικού κράτους, μας εξασφαλίζει απολύτως από πλευράς εγγυήσεων του διεθνούς δικαίου, «διότι βάσει του άρθρου 27 της Συνθήκης της Βιέννης δεν μπορείς να προβάλλεις λόγο που ανάγεται στο εθνικό σου δίκαιο για να αναιρέσεις υποχρέωσή σου που απορρέει από διεθνή συνθήκη, όπως είναι η Συνθήκη των Πρεσπών».

Ως προς το αίτημα για την κατάθεση του συνολικού κειμένου του Συντάγματος της γείτονος, ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε ότι σε όλες τις συνταγματικές τάξεις και τη δική μας, οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος δημοσιεύονται με ψήφισμα κατ’ εντολήν πάντα του προέδρου της Βουλής – κι αυτή είναι η βασική διάκριση στα δημοκρατικά πολιτεύματα σε σχέση με τα μοναρχικά. Παρέπεμψε στο Ψήφισμα Ζ της αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων από 6-4-2001 για τη σύγκριση. Για διευκόλυνση όμως της Βουλής, όπως είπε, ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει ένα συγκριτικό πίνακα για το πώς ήταν τα άρθρα πριν και πώς μετά.

Σχετικώς με το αίτημα κατάθεσης της επιστολής παραίτησης Κοτζιά, ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής να ήταν σήμερα παρών διότι αυτή η Συνθήκη είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό δικό του επίτευγμα και που κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσε η Ελληνική Δημοκρατία να το διαπραγματευθεί. «Αυτά που πέτυχε για παράδειγμα η Συμφωνία, τα λέει ρητά ο κ. Μέρτζος, ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ότι «κλείνουν πληγές και δεν ανοίγουν άλλες». «Πήραμε, δεν δώσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Ακόμη τόνισε ότι ο κ. Κοτζιάς θα μιλήσει στην Ολομέλεια και θα αναφερθεί σε όλα.

Αναφορικώς με θέματα αντισυνταγματικότητας της Συμφωνίας, ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι σύμφωνα με το άρθρο 100 του Κανονισμού οι ενστάσεις συνταγματικότητας εξετάζονται από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ως προς το θέμα της συνταγματικότητας της γείτονος – όπως το έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος -, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι είναι προφανές πως εδώ εξετάζουμε ζητήματα συνταγματικότητας της δικής μας έννομης τάξης, παρόλα αυτά ανέφερε ότι από τη συνδυαστική ισχύ των άρθρων 26 και 27 της Συνθήκης της Βιέννης δεν νοείται προβολή λόγου του εσωτερικού δικαίου για αντίκρουση υποχρέωσης που απορρέει από Διεθνή Συνθήκη. «Με τη ρηματική ανακοίνωση ρητά μας διαβεβαιώνουν ότι τηρήθηκε η συνταγματική τάξη της» επανέλαβε ο αν. υπουργός Εξωτερικών.

Ως προς το ζήτημα αρμοδιότητας της Επιτροπής, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η ουσία είναι να γίνει ουσιαστική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ υπενθύμισε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία, που είχε πρακτικά το ίδιο περιεχόμενο, δεν ήρθε ποτέ για συζήτηση και κύρωση στην Ολομέλεια.

Εξάλλου, ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε ζήτημα ανάγνωσης σχετικώς με τα ζητήματα της συμμετοχής των βουλευτών, όπως αυτά τέθηκαν, καθώς (όπως είπε) το άρθρο 29 παρ. 5 αναφέρεται στη συγκρότηση των Τμημάτων της Βουλής και όχι των Επιτροπών, και προσέθεσε πως το άρθρο 31 παρ. 3 και 5, σε συνδυασμό με το άρθρο 70 και 72 του Συντάγματος, στην πραγματικότητα δίνουν στον πρόεδρο της Βουλής υπερπρονομία να ορίσει τα μέλη των Επιτροπών, όμως προς τιμήν του ο πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε να θέσει σε κλήρωση τα ονόματα των ανεξάρτητων βουλευτών και να διαγραφεί το όνομα του κ. Δανέλλη.

Αναφορικά με τα θέματα που επισήμανε ο Πάνος Καμμένος (για το άρθρο 74 παρ. 2), ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι αναφέρονται στην παραπομπή από την Επιτροπή στην Ολομέλεια των νομοσχεδίων. «Αυτό γίνεται πάντοτε στο πλαίσιο της εισηγητικής συμβουλευτικής αρμοδιότητας που έχει Επιτροπή, ακόμη κι αν η Επιτροπή καταλήξει διαφορετικά, που σας διαβεβαιώνω ότι, όπως προκύπτει από τη σύνθεσή της, δεν θα καταλήξει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα που έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, γιατί δεν έρχεται μαζί με τη Συμφωνία το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Για να υπάρξει πρέπει να ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων τη Συμφωνία». «Κι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας. Αυτό είναι που ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί. Χωρίς πόλεμο να δέχεται μια χώρα να αλλάξει το όνομά της και το Σύνταγμά της και πολλές διατάξεις από αυτό, χωρίς να έχει άλλη υποχρέωση από αυτό που απορρέει από τη διαδικασία» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Παίρνουμε θέση και δεν εκχωρούμε κανένα εθνικό ζήτημα

«Η Συμφωνία των Πρεσπών συγκροτεί ένα δημοκρατικό μέτωπο, γιατί για πρώτη φορά, δημοκρατικά, μετά από πάρα πολλές δεκαετίες, συζητείται ένα εθνικό ζήτημα στην Βουλή. Παίρνουμε θέση – και δεν εκχωρούμε κανένα εθνικό ζήτημα – απέναντι στις δυνάμεις που με συνθηματολογία περί προδοσίας προσπαθούν να εκφοβίσουν τον κόσμο» τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία και επισήμανε ότι η Επιτροπή δεσμεύεται σήμερα, ότι δεν πρόκειται να αφήσει τις αντιδημοκρατικές και αντικοινοβουλευτικές δυνάμεις, που δεν επιθυμούν να γίνει συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, να πετύχουν. «Είναι ιστορική η συμφωνία. Κυρίως όμως είναι μια συμφωνία μη αναστρέψιμη, είναι καταλυτική και δεν έχει περιθώρια καμίας αλλαγής, είναι οριστική και αμετάκλητη» εξήγησε.

Α. Λοβέρδος: Παροιμιώδης η θεσμική ακαταστασία στα Σκόπια

Την κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και των συνταγματικών νόμων όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, ως προαπαιτούμενα να μπει η Επιτροπή στο θέμα, έθεσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος.

Επίσης, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε απάντηση εκ μέρους του κ. Κατρούγκαλου γιατί παραβιάστηκε το άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν είναι ταυτόχρονα σήμερα εδώ και το πρωτόκολλο προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ. «Η Συνθήκη προβλέπει αυτό. Τι κομπίνα έχει γίνει που ένας συμβατικός όρος δεν τηρείται;», ρώτησε ο κ. Λοβέρδος.

Ακόμη ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε το αίτημά του να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό.

Από την αρχή της τοποθέτησής του, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η θεσμική ακαταστασία που υπάρχει στα Σκόπια είναι παροιμοιώδης και κανείς δεν μπορεί να στηριχθεί στις διαδικασίες όπως τις διαβάζει κανείς να προβλέπονται.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε εξάλλου ότι η ρηματική διακοίνωση «την οποία επαίνεσε ο πρωθυπουργό» χειροτερεύει τα πράγματα.

«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση πράγματι, διότι ειδικά σε ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής, η ιστορία άνοιξε τα βιβλία της και θα καταγράψει εκείνους που θα πουν το επιζήμιο ‘ναι’ και αυτούς που με συναίσθηση θα πουν το πατριωτικό ‘όχι’».
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Εξωτερικών και εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Απαντώντας στον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αντέτεινε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ικανοποιεί κατά 120% τα εθνικά θέματα που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση από τότε που θα τεθεί σε ισχύ, και χαρακτήρισε προσχηματικούς τους ισχυρισμούς του κ. Κουμουτσάκου.

Γ. Γκιόκας: Προφανής στόχος της διαδικασίας αυτής η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει το παραμυθάκι που αγγίζει τα όρια της μυθομανίας, περί δήθεν «προοδευτικών» συμφωνιών», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας σημειώνοντας πως τη Συμφωνία των Πρεσπών «την ήθελε, τη στήριξε και την επέβαλε όλη η αφρόκρεμα του ιμπεριαλισμού, όλη η αφρόκρεμα των πιο δολοφονικών, επιθετικών, πολεμοκάπηλων οργανισμών και χωρών που έχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια σπείρει τον εθνικισμό και το θάνατο στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Γκιόκας, συμπλήρωσε πως προφανής στόχος αυτής της διαδικασίας ήταν να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να προχωρήσει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια και να αποδυναμωθεί η επιρροή της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστών.

Με την ευκαιρία της συζήτησης, ο κ. Γκιόκας κάλεσε την κυβέρνηση να καταδικάσει τις προβοκάτσιες κατά του ΚΚΕ. «Μιλάει η κυβέρνηση για τους Γκοτζαμάνηδες των sms -και σωστά- που απειλούν βουλευτές, που κάνουν τραμπουκισμούς, κλπ. Τους Γκοτζαμάνηδες και τους Γκεμπελίσκους του διαδικτύου, οι οποίο οργανώνουν προβοκάτσιες ότι δήθεν το ΚΚΕ συμμετέχει στα εθνικιστικά συλλαλητήρια και όλο αυτό είναι ενορχηστρωμένο από τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου, το καταδικάζετε;», είπε.
Επιπλέον, ο κ. Γκιόκας ανέφερε πως σε αντίθεση με όσους επικεντρώνουν στο ονοματολογικό, το ΚΚΕ εδώ και 25 χρόνια προέβαλε την ανάγκη να μπουν εμπόδια στα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ​.

«Με τη στήριξη της Συμφωνίας δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση. Στηρίζουμε τις δικές μας θέσεις ως Ποτάμι, που από το 2014 είχαμε καταθέσει, όχι μόνο στα λόγια. Γιατί το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα της σιγουράντζας, όπως κάποιοι, που όταν έρχεται η ώρα του ‘δια ταύτα’, την κάνουν γυριστή». Αυτό τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του ψηφίζει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο κ. Μαυρωτάς χαρακτήρισε τη Συμφωνία ως «το στύλωμα μιας νέας εποχής» και τόνισε ότι το κόμμα του την στηρίζει, γιατί ονειρεύεται μια Ελλάδα εξωστρεφή, πυλώνα της σταθερότητας στη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μια Ελλάδα φοβική και περίκλειστη.

Π. Καμμένος: Θλιβερή ημέρα για το κοινοβούλιο

“Η σημερινή αποτελεί ημέρα θρήνου για την Ελλάδα επειδή πλέον αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για την παραχώρηση της ιστορίας της Μακεδονίας, κατά παράβαση της εθνικής θέσης που διαμορφώθηκε το 1992 στη σύσκεψη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ουδέποτε ανατράπηκε. Η σημερινή είναι ημέρα θλιβερή για το κοινοβούλιο που από νωρίς ξεκίνησε με τη διάλυση ενός κόμματος, με υπόγειες μεθοδεύσεις και αποστασίες, διαγραφές, με μεθοδεύσεις, εν συνεχεία, κατάφωρης παραβίασης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής”, ξεκίνησε την ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Ξεχωριστή στιγμή κατά την διάρκεια της ομιλίας του κ. Καμμένου ήταν αυτή κατά την οποία ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης. “Από κυβέρνηση της εθνικής συμφιλίωσης γίνατε κυβέρνηση αποστασίας”, είπε ο Πάνος Καμμένος. “Με όλες τις μεθοδεύσεις που έγιναν καταφέρατε να μετατρέψετε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από 28-27 σε 29-26. Θερμά συγχαρητήρια! Αυτή είναι η έμπνευσή σας για μια κυβέρνηση της Αριστεράς; Σπάσατε έναν συνασπισμό που δημιουργήσαμε παρά τις σημαντικές πολιτικές διαφορές μας, σεβόμενοι ότι έπρεπε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Στο όνομα ποιου συμφέροντος καταπατήσατε τη συμφωνία μας και μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε μια κυβέρνηση αποστασίας;”, είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

“Η συμφωνία αυτή αποτελεί όνειδος για την πατρίδα μας, για τη Δημοκρατία και φοβάμαι πολύ ότι το χειρότερο της αποτέλεσμα είναι ότι θα αποτελέσει την αρχή μιας μεγάλης σύγκρουσης στα Βαλκάνια”, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ένωση Κεντρώων: “Παλιόχαρτο” η Συμφωνία

“Ο ελληνικός λαός, βλέπει σήμερα την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποτρέψει όσους διαφωνούν τόσο με την ίδια την Συμφωνία όσο και με την διαδικασία της κύρωσής της, όσους θέλουν να αφήσουν μια δημοκρατική στάμπα πάνω σε αυτό το παλιόχαρτο που διχάζει τους Έλληνες” είπε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ο Ιωάννης Σαρίδης, ο οποίος μίλησε για “ταρζανιές” με τον Κανονισμό της Βουλής και “ταχυδακτυλουργικά κόλπα” ώστε να πάει άσπιλη η Συμφωνία στην Ολομέλεια.

Όπως ανέφερε, ο κ. Σαρίδης, κανείς δημοκράτης, που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να αποκρύψει το γεγονός ότι η πρόταση αυτή είναι μειοψηφική και δεν έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. “Ο λεκές της μειοψηφίας η στάμπα του εκβιασμού δεν μπορούν να κρυφτούν ότι και να κάνετε” είπε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της συμπολίτευσης.

Ο κ. Σαρίδης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής στην αίθουσα αυτή δεν ακούστηκε ποτέ η αλήθεια, ότι δηλαδή ο ελληνικός λαός δεν ρωτήθηκε ποτέ για το Σκοπιανό κι ως εκ τούτου δεν έχει το Σώμα την εξουσιοδότηση να προχωρήσει χωρίς την συγκατάθεσή του.

Κατά της Συμφωνίας ο ανεξάρτητος βουλευτής Δ. Καμμένος

Κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι με την επικύρωσή της, η χώρα μας παραχωρεί στα Σκόπια και το όνομα «Μακεδονία» και τη μακεδονική γλώσσα και την εθνότητα. «Αυτές τις μέρες γράφεται πράγματι καινούργια ιστορία και δεν θα είναι δυστυχώς ευανάγνωστη […] Σε περίπτωση που στο μέλλον εγείρει η γείτονα χώρα αλυτρωτικά ζητήματα, δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος κατά τη συζήτηση της συμφωνίας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

«Είστε υπέρ ή κατά του Ουράνιου Τόξου; Όταν εγείρει θέμα εθνικής μειονότητας ή φτιάξει τρεις ΜΚΟ και ζητήσει να ιδρυθεί ινστιτούτο μακεδονικής γλώσσας, τι θα κάνει η χώρα; Αυτό να απαντήσετε στον ελληνικό λαό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα, ο ανεξάρτητος βουλευτής, ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή η επιστολή παραίτησης του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

Σχετική είδηση: Δύο ημέρες στην Επιτροπή και δύο ημέρες στην Ολομέλεια η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών (video)

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος