Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου («Απολύτως Σχετικό»), στο Πρώτο Πρόγραμμα και τους Περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ για τον ρόλο του περιβάλλοντος στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Όπως είπε ο κ. Φάμελλος «είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε πρόστιμα για την περιβαλλοντική μας κατάσταση». Ο κ. Φάμελλος έδωσε έμφαση στην αξία της ανακύκλωσης, που στην χώρα μας είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο (8%) και εξήγησε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί για την αύξηση θέσεων εργασίας και το κέρδος σε νέα υλικά.

Αναφερόμενος στο 2ο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που γίνεται στην Λαμία και τις αντιδράσεις της ΝΔ, ενώ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης συμμετέχει, ο αν. υπουργός είπε πως «δεν έπιασε το μπλόκο, που προσπάθησε να κάνει η ΝΔ στα αναπτυξιακά συνέδρια, γιατί οι άνθρωποι στην περιφέρεια ενδιαφέρονται».

Απαντώντας στις αιτιάσεις για συζητήσεις και διαπιστώσεις, που μένουν στα λόγια, ο κ. Φάμελλος ανέφερε μια σειρά έργων στον τομέα ευθύνης του, που υλοποιούνται ήδη, όπως τα έργα υγειονομικής ταφής σε Φωκίδα, Λειβαδιά, Θήβα και Χαλκίδα.

Ο αν. υπουργός εξήγγειλε πως θα δοθούν στους δήμους 10 εκ. ευρώ από τον δημόσιο προϋπολογισμό για να εφαρμόσουν τα δικά τους σχέδια ανακύκλωσης και τέλος Αυγούστου θα κατατεθεί νόμος για την ανακύκλωση, που για πρώτη φορά θα εφαρμόσει την καθολική εισφορά ανακύκλωσης, στα προϊόντα (μέχρι τώρα ένα 40% δεν την απέδιδε, παρότι συμπεριλαμβανόταν στην τιμή) και την έκπτωση στα δημοτικά τέλη, όσων δημοτών ανακυκλώνουν. Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο φόρος ανακύκλωσης, που πληρώνει κάθε Έλληνας πολίτης είναι 1,8 ευρώ τον χρόνο.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: