Γ. Κατρούγκαλος: “Δεν θα έχουμε νέους περιορισμούς στα δικαιώματα των εργαζομένων” (audio)

“Υπάρχει πράγματι καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης σε σχέση με τους αρχικούς στόχους της κυβέρνησης, αλλά δεν οφείλεται σε μας”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος , μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και τους Ευαγγελία Μπαλτατζή και Ξενοφώντα Ζηκίδη. Ο ίδιος τόνισε ότι, “δεν υπάρχει κάποιος από τους στόχους που είχαμε συμφωνήσει και δεν τον έχουμε εκπληρώσει, υπάρχει όμως”, πρόσθεσε, η αμφιθυμία του ΔΝΤ, να συμμετέχει ή να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα και προφανώς στο γεγονός ότι, σε θέσεις κοινωνικές ή στα εργασιακά οι θέσεις του είναι ακραίες”.

Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι διαφαίνεται πως, η λύση πάει για 20 Φεβρουαρίου, αλλά η εναλλακτική θα ήταν να δεχθούμε λύσεις ενάντια στα εθνικά συμφέροντα.

Ο αναπληρωτής υπουργός έθεσε το ερώτημα, “εάν θα μπορούσαμε να δεχθούμε να έχουμε ομαδικές απολύσεις, όταν η Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της ανεργίας, να δεχθούμε ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων”. “Ούτε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, θα δεχθούμε”, τόνισε, “ούτε νέους περιορισμούς στα δικαιώματα των εργαζομένων”.

Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι, “η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει τον κόφτη, γιατί έχει ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση ότι τους στόχους θα τους πιάσει και”, όπως είπε, “στην ουσία η διαδικασία του κόφτη γίνεται για να αποκρούσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ,  να έχουμε μέτρα από τώρα για το 2019, κάτι που είναι αντίθετο με κάθε οικονομική λογική, αλλά και ακραίο και απαράδεκτο από δημοκρατική λογική, αφού δεν μπορεί μια πλειοψηφία να δεσμεύσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα προκύψει από τις εκλογές του 2019″.

Στην ερώτηση για τη μείωση του αφορολογήτου που οδηγεί σε μείωση μισθών ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι, “η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα σκληρά που είχαν σκοπό να μοιράσουν τα βάρη δικαιότερα”. “Ήταν μέτρα λιτότητας αυτά που είχαμε συμφωνήσει”, τόνισε. “Τώρα όμως”, πρόσθεσε, “βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης της οικονομίας και αυτό που ζητάμε από εταίρους και δανειστές είναι να επιτρέψουν να ξετυλιχθεί αυτή η ανάπτυξη ανεμπόδιστα”.

“Οτιδήποτε βάρος βάλουμε στην ελληνική οικονομία είναι σαν να θέτουμε προσκόμματα στην διαδικασία της ανάκαμψης”, πρόσθεσε.

Προσωπική διαφορ܊: Απαντώντας στην ερώτηση μέχρι πότε έχει διασφαλιστεί αυτή, απάντησε ότι στο νόμο διασφαλίζεται εσαεί, “αποτελεί εγγύηση υπέρ των συνταξιούχων”, δήλωσε και αρνείται ότι θα πάψει να υπάρχει μετά το 2018. “Προφανώς”, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, “ορισμένες από τις ρυθμίσεις του νόμου, κυρίως ο κοινωνικός του χαρακτήρας, ο αναδιανεμητικός, δεν αρέσει στο ΔΝΤ”.

Χαρακτήρισε το ασφαλιστικό μείζονα μεταρρύθμιση με βασικά χαρακτηριστικά τους ίδιους κανόνες για όλους και την ύπαρξη της εθνικής σύνταξης που εξασφαλίζει σε όλους ότι, δεν θα πέσουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας.

Σχετικά με την αύξηση των εισφορών, τόνισε ότι “η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων θα έχει λιγότερες εισφορές. Σε ένα μικρό κομμάτι μόνον θα είναι πολύ μεγαλύτερες γιατί αυτοί μπορούν να τα σηκώσουν”. “Εμείς εξασφαλίσαμε ένα θεσμικό πλαίσιο που οι συντάξεις θα αυξάνουν όσο βελτιώνεται η οικονομία και ταυτόχρονα εφαρμόζοντας τους ίδιους κανόνες παντού”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το γεγονός ότι έβαλε στο κέντρο των συζητήσεων αυτό που καθιστά το Κυπριακό ως θέμα διεθνούς δικαίου και όχι ως διαφορά των δύο κοινοτήτων, δηλαδή το θέμα των εγγυήσεων, τα θέματα ασφαλείας και παρεμβατικών δικαιωμάτων.

“Η αποδοχή των θεμάτων αυτών από την άλλη πλευρά”, επεσήμανε, να μπουν στο τραπέζι και να συζητηθούν ,δείχνει ότι δεν τα απορρίπτει απριόρι και ότι υπάρχουν περιθώρια για συγκρατημένη αισιοδοξία”.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος