Ο Γιώργος Τσίπρας, Γενικός Γραμματέας υπουργείου Εξωτερικών, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα, τη Φωνή της Ελλάδας και τους Περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ, για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, αλλά και την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι γίνονται σημαντικές διεργασίες σε όλη την Ευρώπη και αυτό επιβεβαιώνεται και από τις γαλλικές εκλογές: «υπάρχει ένα ποσοστό παραπάνω από το 40%, αν και σε διαμετρικές κατευθύνσεις , ένα κομμάτι προς τα άκρα δεξιά και ένα κομμάτι προς τα αριστερά αμφισβητεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι κυβερνήσεις». Συμπλήρωσε «ακόμη και το γεγονός ότι ο Μακρόν θα πάει άνετα στον 2ο γύρο δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχουμε μια άλλη εικόνα στην Ευρώπη».

Σχετικά με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της Ευρώπης ο Γιώργος Τσίπρας ξεκαθάρισε «ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί μια άλλη Ευρώπη και όχι την διάλυση της Ευρώπης. Είναι δηλαδή στον αντίποδα δυνάμεων ενός μεγαλύτερου απομονωτισμού που εκφράστηκαν και στην Μεγάλη Βρετανία με το Brexit και στις ΗΠΑ και στη Γαλλία».

Τέλος για την Τουρκία επεσήμανε ότι βρίσκεται σε μία φάση «αστάθειας» και κάνει κινήσεις «γενικά νευρικές» σε μία περιοχήν όπως η Μ. Ανατολή που «είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη» και στην οποία έχει μεγάλη εμπλοκή η γείτονα χώρα. «Όλο αυτό δημιουργεί ένα μείγμα που είναι προφανές ότι δημιουργεί ανησυχία και σε μας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Αλέκα Σταυροπούλου

Μοιράσου το άρθρο: