Γ. Τσίπρας: Όσα έγιναν τα τρία χρόνια μάς επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία (audio)

Το στίγμα της κυβέρνησης από δω και μπρος είναι έμφαση στη ανάπτυξη, εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου στρατηγικής που για πρώτη φορά υπάρχει στη χώρα μετά από 10 χρόνια, και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις μαζί με την ενίσχυση κάποιων κοινωνικών κατηγοριών. Αυτό δήλωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας.

Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι από δω και πέρα κινούμαστε με τους δύο περιορισμούς, πρώτον την υλοποίηση του στόχου 3,5% πλεονάσματα έως το 2022 και δεύτερο ότι δεν έχουν εξαλειφθεί όλες οι παθογένειες και στρεβλώσεις που υπήρχαν. Το κρίσιμο για την επόμενη 5ετία ή 10ετία για τη χώρα, είναι να πιάνουμε τους στόχους αλλά κυρίως να εξαλείψουμε όλες τις παθογένειες.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων ο κ. Γιώργος Τσίπρας δήλωσε ότι δεν είναι εύκολο ζήτημα,  θα υπάρξει κάποιας μορφής διαπραγμάτευση έως και κόντρα για το θέμα αυτό, υπάρχει κάθε διάθεση από την κυβέρνηση να ξεπεράσει κάθε σκόπελο και έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην την πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι.  Ήταν αίτημα που δεν βασιζόταν σε πραγματικά στοιχεία,  ήταν ιδιαίτερη απαίτηση του ΔΝΤ. Εκτιμώ, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ότι  προς τον Οκτώβριο θα έχει λήξει. Χαρακτήρισε τζάμπα μαγκιές τα όσα λέει η αντιπολίτευση, η οποία, ακόμα και το 2016 το κοινωνικό μέρισμα δεν το είχε ψηφίσει

Ο κ. Γιώργος Τσίπρας επεσήμανε ότι η χώρα μπήκε σε βαθιά κρίση, γιατί είχε μεγάλα προβλήματα, στρεβλώσεις και παθογένειες και στην οικονομία και στο κράτος, την περίοδο πριν από την κρίση, λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν έως τότε. Όμως, όπως τόνισε, και κατά  την περίοδο της κρίσης εφαρμόστηκαν πολιτικές που αντί να αντιμετωπίσουν όλα αυτά και να περάσουμε σε μία ανάκαμψη, τα πράγματα έγιναν χειρότερα.  Είναι ενδεικτική η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 26%, καμία χώρα στον κόσμο σε περίοδο ειρήνης δεν έχει υποστεί κάτι τέτοιο.  Αυτό κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του παραγωγικού  μηχανισμού και μας έφερε σε χειρότερη κατάσταση. Το γεγονός ότι δεν πανηγυρίζουμε σήμερα για την έξοδο από τα μνημόνια, τόνισε ο κ. Γιώργος Τσίπρας, έχει να κάνει με την αντίληψη ότι θα χρειαστούμε ακόμα χρόνια για να γυρίσουμε στην προ του 2009 κατάσταση.  Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα του κόσμου, στο βαθμό που θα ανακάμψει το ΑΕΠ της χώρας, βεβαίως και μπορεί να γυρίσει σε αυτό που γνώριζε πριν.

Ο κ. Γιώργος Τσίπρας δήλωσε ότι στη χώρα εφαρμόστηκαν τρία προγράμματα και μόνον το τρίτο ολοκληρώθηκε, αφού τα δύο προηγούμενα, παρά το γεγονός ότι κατάφεραν να φτωχοποιήσουν μεγάλο μέρος του λαού, δεν έφτασαν κάπου. Ο λόγος που φτάσαμε στο τέλος έχει να κάνει με το νοικοκύρεμα της οικονομίας, οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τρία χρόνια δεν έγιναν ποτέ, και αυτό μάς επιτρέπει να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Ο κ. Γιώργος Τσίπρας παραδέχθηκε ότι προφανώς έχει πολιτικό κόστος το γεγονός ότι η κυβέρνηση πήγε σε έναν συμβιβασμό το  2015, μετά από μία περίοδο σύγκρουσης που ήταν αναγκαία, όπως είπε, ανεξάρτητα από τυχόν λάθη που έγιναν στην πορεία, αλλά, τόνισε,  δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτό που λέγεται, ότι ήταν ένα άχρηστο επτάμηνο.

Για ιστορικούς λόγους θα πρέπει να γίνει κοστολόγηση αυτού του επταμήνου, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι και μόνον που ακούγονται τόσο πολλά και διαφορετικά νούμερα, 60 δις  ή 80δις  και τα  200 του κ. Ρέγκλινγκ, αυτό δείχνει ότι  δεν είναι πολύ σοβαρή η συζήτηση που γίνεται… Όταν πας σε μία σύγκρουση υπάρχει κόστος, δεν υπάρχει σύγκρουση χωρίς κόστος, τα νούμερα που λέγονται όμως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος