Το τελικό μας σχέδιο είναι αναβάθμιση  της Γ’  Λυκείου και ο χρόνος θα δείξει πόσο οι προτάσεις μας λύνουν  το πρόβλημα, ότι δηλαδή η κοινωνία έχει συλλογικά αποφασίσει ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη σε ένα θεσμό εκτός σχολείου και όχι στο  δημόσιο σχολείο. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, προσθέτοντας ότι πρέπει να αποφασίσουμε ως κοινωνία, άρα οι γονείς και τα παιδιά, εάν θέλουν να πηγαίνουν και να μαθαίνουν στην Γ’ Λυκείου.

Ο υπουργός τόνισε ότι «εμείς λοιπόν λέμε ότι πρέπει να ολοκληρώνονται οι εγκύκλιες σπουδές στην Β’ Λυκείου και η Γ’ να έχει τον χαρακτήρα που είχε πάντα και σε όλα τα μέρη του κόσμου , ότι είναι ενδιάμεση τάξη ανάμεσα στο Λύκειο και το Πανεπιστήμιο».

Σχετικά με τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ ο κ. Γαβρόγλου διερωτήθηκε εάν «η ΟΛΜΕ δεν έχει εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς της και τους έχει (εμπιστοσύνη) η πολιτεία. Τι θέλει, να προετοιμάζονται τα παιδιά στο σχολείο ή στο φροντιστήριο; Προφανώς η ΟΛΜΕ επιλέγει το φροντιστήριο. Καμμιά πρόταση δεν είχαμε όλο αυτό το διάστημα από την πλευρά τους». «Λυπάμαι να πω ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι πολύ καλό στην κριτική αλλά δεν έχει προτάσεις», πρόσθεσε και τόνισε ότι «είναι καλοδεχούμενη η κριτική, αλλά θέλω να ακούσουμε και προτάσεις. Γενικά θα έλεγα ότι όσοι ασκούν κριτική οφείλουν να πουν εάν δέχονται το πρόβλημα που πάμε να λύσουμε, γιατί εάν δεν δεχθείς το πρόβλημα, δεν μπορούμε να μιλάμε για λύσεις.  Όλοι πάντως συμφωνούν ότι πρέπει να διατηρηθεί το σημερινό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Οι πανελλήνιες είναι αδιάβλητες και με το σημερινό σύστημα δεν αλλάζει τίποτα, και όλα όσα λέγονται είναι σπέκουλα γιατί  ή δεν έχουν διαβάσει τις αλλαγές ή απειλούνται από το νέο σχέδιο. Τα τέσσερα μαθήματα και οι έξι ώρες σε κάθε μάθημα στη Γ Λυκείου, ουσιαστικά ακυρώνουν την ανάγκη του φροντιστηρίου, του ιδιαίτερου μαθήματος και του άγχους. Δίνουμε έτσι την άνεση στα παιδιά να επανα-οικοιοποιηθούν τον σχολικό χώρο και χρόνο και στους εκπαιδευτικούς να αναπνεύσουν».

Σχετικά με το απολυτήριο, ο κ. Γαβρόγλου  τόνισε ότι» η πρόταση του υπουργείου είναι ριζοσπαστική και το αναβαθμίζει και αυτό θα γίνει με τον τρόπο των εξετάσεων που θα γίνονται ανά ομάδα σχολείων. Επιθυμούμε να πάρουμε ό,τι καλό υπάρχει και να προσπαθήσουμε να βγάλουμε την πίεση από εκπαιδευτικούς και παιδιά.  Στην κοινωνία οι πιο δύσκολες αλλαγές είναι αυτές της νοοτροπίας, και εν προκειμένω, έχουμε μια νοοτροπία της κοινωνίας που με τον χρόνο έχει απαξιώσει τμήματα του δημόσιου σχολείου. Επιχειρούμε σιγά σιγά να λύσουμε τα προβλήματα και να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια και της μόρφωσης και της γνώσης».

«Θεωρήσαμε», πρόσθεσε, ότι «από τις προτάσεις που ακούσαμε δεν ήταν ώριμο σε αυτή τη φάση να έχουμε το 10% του απολυτηρίου στην προσμέτρηση της βαθμολογίας και δίνουμε χρόνο να εφαρμοστεί το νέο σύστημα, χωρίς επιπρόσθετη πίεση. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των σχολών στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού για όσα παιδιά επιλέξουν τον κλασικό τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ».

Ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι στην «επαγγελματική εκπαίδευση έχουν γίνεi τεράστια βήματα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που θέλουν να ακολουθήσουν την τεχνική εκπαίδευση. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Πανεπιστημίου έχουν δημιουργηθεί τα διετή προγράμματα σπουδών που θα αρχίσουν να λειτουργούν από τοn Σεπτέμβριο και θα πηγαίνουν τα παιδιά χωρίς εξετάσεις, θα είναι διετή, εντός του Πανεπιστημίου και θα πάρουν πιστοποιητικά επαγγελματικής επάρκειας».

 Ο κ. Γαβρόγλου, σχετικά με τα θέματα Εκκλησίας–Κράτους επεσήμανε ότι, «η κυβέρνηση κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο στην Εκκλησία  η οποία όμως αρνήθηκε να συζητήσει το μισθολογικό, δεν το απέρριψε. Η άρνηση να συζητήσει δείχνει αδυναμία. Το σχέδιο ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας πολιτείας εκκλησίας και ελπίζω σήμερα στη συνεδρίαση της Ι.Σ. έμμονες ιεραρχών να μην το απορρίψουν, γιατί θα έχουν απορρίψει μία ιστορική συμφωνία που ο Αρχιεπίσκοπος είχε δείξει τη βούληση να προχωρήσει.

Είμαστε υπέρ των συναινέσεων, δεν θέλουμε να κάνουμε τσαμπουκά, γιατί όπως είναι γνωστό, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που λέει ότι οι κληρικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ελπίζω σήμερα ο Θεός να βάλει το χέρι του στην Ιεραρχία», είπε ο κ. Γαβρόγλου.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζή

Φωτογραφία: Eurokinissi/ Γιάννης Παναγόπουλος

Μοιράσου το άρθρο: