Δύσκολες μέρες για την Κύπρο, γιατί έχουμε τις θλιβερές επετείους της τουρκικής εισβολής και του Πραξικοπήματος, αλλά και γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η γεώτρηση στο Οικόπεδο «Νισηφόρος», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου. Η όλη διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, πρόσθεσε ο κος Ομήρου.
Ο κος Ομήρου αναφέρθηκε στην συμβολική -όπως την χαρακτήρισε- επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας που δίνει -όπως είπε- τα αναγκαία μηνύματα, αλλά και στην επίσκεψη στο νησί του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Ο στόχος είναι μια αποτίμηση πεπραγμένων και χάραξη της μελλοντικής πορείας, όπου ο αγώνας και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για μια λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και θα απομακρύνει τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο.
Αναμένουμε να γίνει μια ανασκόπηση των πεπραγμένων και χάραξη της πορείας, συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο ασφαλείας χαρακτήρισε την τακτική των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά σε όλες τις διεθνείς κρίσεις, ως μια στάση ουδετερότητας και τήρησης ίσως αποστάσεων. Και πρόσθεσε ότι δεν αναμένεται αλλαγή της στάσης της Τουρκίας μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου στο Κυπριακό, καθώς και ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών από τον Ερντογάν.
Ερωτηθείς για τον φάκελο Κύπρου, για τον οποίο ο ίδιος ο κος Ομήρου έχει δουλέψει πολύ, είπε ότι πρόκειται για μια ιστορική εκκρεμότητα για την προδοσία της Κύπρου η παράδοση αυτού του υλικού της Εξεταστικής των πραγμάτων της επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων.
Είναι μια πολύτιμη συνεισφορά στις προσπάθειες να ριχτεί άπλετο φως στα πραγματικά γεγονότα για την περίοδο πριν από το πραξικόπημα του `74, αλλά και μετά στα γεγονότα που ακολούθησαν και την τουρκική εισβολή, το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του ευρύτερου ελληνισμού, ανέφερε ο κος Ομήρου.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης του υλικού από τη Βουλή των Ελλήνων των γεγονότων του `74 ζητήθηκε από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις και προεδρεία της Βουλής η παράδοση του υλικού , τόνισε ο κος Ομήρου, υπήρξε όμως άρνηση επί δεκαετίες να δοθεί, χωρίς ουσιαστική δικαιολόγηση…Οφείλω να απευθύνω μέσω του σταθμού μας θερμές ευχαριστίες και εκτίμηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χωρίς τη συναίνεση του οποίου δεν θα ήταν δυνατή αυτή η ιστορική πράξη, συμπλήρωσε ο κος Ομήρου.
Η Χούντα δεν δικάστηκε για το έγκλημα εις βάρος του Κυπριακού λαού και εις βάρος του συνόλου του Ελληνισμού για το πραξικόπημα στην Κύπρο, κατέληξε ο κος Ομήρου.

Επιμέλεια: Αλέκα Σταυροπούλου

Μοιράσου το άρθρο: