Γιάννης Μπασιάς: Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση προσφορών για τα «οικόπεδα» σε Κρήτη και Ιόνιο (audio)

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ο κ. Μπασιάς εξήγησε διεξοδικά, ότι έχει προχωρήσει η αξιολόγηση των προσφορών («είμαστε περίπου έτοιμοι»), η οποία θα κατατεθεί στον αρμόδιο υπουργό κι εφόσον γίνει αποδεκτή, σε δεύτερο στάδιο θα συζητηθούν επιμέρους θέματα με τις εταιρίες, ώστε να προκύψει ένα τελικό κείμενο, το οποίο αφού περάσει πάλι από το υπουργείο και τύχει επεξεργασίας θα παρουσιαστεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να εγκριθούν από τη Βουλή οι καινούργιες συμβάσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ υπογράμμισε, ότι τα τρία πρώτα χρόνια σ’ αυτές τις περιοχές θα γίνουν έρευνες και όχι εξορύξεις, καθώς οι επενδύσεις σ’ αυτή την οικονομική δραστηριότητα είναι πολύ μεγάλες, με μεγάλο ρίσκο και ακόμη και μεγάλοι βιομηχανικοί κολοσσοί, συμπράττουν για να μειώσουν τους οικονομικούς κινδύνους. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα, πως μία σοβαρή γεώτρηση σε προχωρημένο πια στάδιο («όταν προσδιορίσεις ένα πιθανό κοίτασμα»), φθάνει σε ύψος 100-150 εκατομμυρίων.

Ο κ. Μπασιάς εξήγησε πως το μπλοκ στην περιοχή του Ιονίου, που βρίσκεται 40-50 χλμ δυτικά των νησιών, είναι «μία πιο εύκολη περίπτωση» καθώς στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης τόσο το βάθος, όσο και η μορφολογία του υποθαλάσσιου χώρου δημιουργούν επιπλέον προβλήματα.

Τέλος, ο κ. Μπασιάς περιέγραψε το οικονομικό πλαίσιο για τα οφέλη, που θα έχει η χώρα μας από αυτή την δραστηριότητα. Από τη στιγμή που θα δοθεί έγκριση από το Κοινοβούλιο οι εταιρίες καταθέτουν στην ΕΔΕΥ ένα ποσό για την υπογραφή της συμφωνίας (signature bonus) και ακολούθως καταβάλλουν ένα ποσό ως ενοίκιο για κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο σε ετήσια βάση. Όταν δε ξεκινήσει η εκμετάλλευση, καταβάλλεται επιπλέον μπόνους κι άλλο ένα με την πρώτη παραγωγή. Και φυσικά κατά την παραγωγή υπάρχει το μέρισμα, που θα έχει συμφωνηθεί να παίρνει η χώρα μας.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος